62 thoughts on “Paardenbloem – dandelion

 1. Er staan er heel veel overal, je kijkt er bijna overheen, maar zo in close-up zijn ze toch heel mooi deze paardenbloemen Joke

 2. Mooie bloem Joke en ook wel een aparte Vroeger was er in Herselt een ” restaurant !! Agter de weireld en daar werd die gebruikt in bepaalde gerechten !! Waar is die “goede oude tijd ” ?? Toen ik maar denken wéér gaan ‘pissen’ van die duvel maar nee Dat was van die bloemen Ber héél zeker van nu Thanks meid !!

 3. Behalve de eerste koeien in de weide maken ook de eerste paardenbloemen me elk voorjaar weer blij. Ik heb het wel eens vaker gezegd, maar de paardenbloem is en blijft vooral door een macrolens bekeken een zwaar ondergewaardeerde bloem.

 4. Mooie foto van deze stralende zon, want een pissebloem ziet er echt wel zonnig uit
  Volgens mij komt die naam van het feit dat die bloemen in weiden staan en de koeien er op piesen 😀
  Nee k zou het niet weten
  Maar ‘t is ern prachtige bloem

   1. Heb het op internet gevonden.. de naam komt van het feit dat als je de bladeren van de plant eet (die zijn eetbaar en worden als molsla wel verkocht), dat dat dan een vocht afdrijvende werking heeft.

     1. Hoef jij het niet meer op te zoeken hè Joke! 🙂
      Er stond ook bij dat het in het West-Vlaams ook wel beddepissers of zelfs beddezeekers genoemd werd. Je zou dan kunnen denken dat dat vocht voorál ‘s nachts afgedreven wordt..! 😀

 5. Die Engelse naam is toch eigenlijk zoveel mooier.. ‘de tanden van de leeuw’.. daar moeten de gekartelde bladeren op lijken, wat een fantasie hè.. maar op een paard lijkt het zéker niet! 😉
  Prachtige opname Joke!

   1. Ja, dat heb ik me ook al afgevraagd waarom jullie het zo noemen. Wij noemen ze gewoon paardenbloemen, maar als we de bladrozetten gingen plukken voor onze konijnen vroeger, hadden we het altijd over paardenwortels.. weet ook niet waarom.

    1. Volgens mij gewóón Vlaams.. ik weet van mensen uit alle hoeken van B, dat die pissebloemen zeggen. Zou het door de kleur komen? 😉

     1. Ik weet wel dat mijn ouders er ook cichorei tegen zegden en dat ze van de wortels in de oorlog een soort koffie trokken ter vanging van de echte koffie die er niet was of die ze niet konden betalen (kattepis zegden ze daar dan tegen omdat het zo bleek en waterig was 🙂 )

     2. Ben je wat dat betreft niet in de war? Er is een prachtige felblauwe wilde bloem die echt cichorei héét en daar werd inderdaad van die namaak-koffie van gemaakt.. nou mag jij tóch nog gaan googelen..! hehe!

     3. Cichorei werd tijdens de oorlogsjaren zeer veel gebruikt. Koffie was zeer duur tot onbetaalbaar geworden. De gebrande wortel van de cichoreiplant werd eerst gedroogd en nadien gebrand zoals koffie gebrand wordt. Het meest voorkomend was een mengsel van evenveel cichorei als koffie. Ook de wortel van de paardenbloem (pisbloem) werd gebrand, maar niet industrieel. Dit was huisvlijt.
      Ook andere surrogaten werden gebruikt zoals gebrande gerst, gebrande eikels…

     4. Ah ja.. maar die heette dan niét cichorei hè.. dat was dan gewoon pissebloemenkoffie hahahaha!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.