Rietkruisspin – furrow spider

Vandaag zag ik een beestje zitten op een margriet in een open veld. Windstil was het niet en voor macrofotografie niet de ideale dag. Thuis ben ik gaan speuren naar de naam.

Familie Araneidae (kruisspinachtigen); De Araneidae, ook wel wielwebspinnen genoemd, maken allen een regelmatig wielweb, waarbij ook de naaf gevuld is, dit in tegenstelling tot de strekspinnen.
Een sterke signaaldraad loopt van het centrum van het web naar een schuilplaats in de vegetatie of ondergrond, waar de spin zich vaak ophoudt. Het zijn kleine tot zeer grote spinnen (3 – 18mm).

De soort maakt een wielweb met relatief weinig spaken (15-20), vooral tussen riet en hoge grassen of kruiden, zelden in struiken. Overdag zit de spin bijna altijd in een zeer dicht geweven, naar onderen open schuilhoek direct naast het web. De paring vindt plaats in het voorjaar of najaar, in de loop van de zomer maakt het vrouwtje 3 – 5 eicocons van gele wollige draden en deponeert deze in de bovenste hoek van haar schuilplaats.

Larinioides cornutus, the furrow spider, furrow orb spider, or foliate spider is an orb-weaver spider with Holarctic distribution. Females reach a body length of about 6–14 mm, males up to 5–9 mm. Leg spans range from 18 to 35 mm.These spiders are most often found in moist areas, especially near water.

51 thoughts on “Rietkruisspin – furrow spider

 1. Moet maar op de naam komen van deze spin. Ik ben bang voor spinnen. Maar je hebt echt hele mooie foto kunnen maken. En je verhaal deze spin is best interessant om te lezen. Mooie foto!!! Fijne zondag. Groetjes J&F.

 2. Wat een treffen dat deze rietkruisspin om een bloem zat en niet tussen het riet. Ik vind in ieder geval dat deze spin een mooi plekje had uitgekozen en je een prachtige foto heeft opgeleverd. Dank ook voor de interessante informatie.

 3. Oh gevveredemme.. ik heb het helemáál niet op spinnen.. ook niet op kleintjes.. en al zéker niet als die hier dan zo GROOOOT staan..! brrr! (maar als foto is het natuurlijk heel geslaagd 😉 )

    1. Heb die nu ook eens opgezocht op internet en dat blijkt de ‘gewone tandhaak’ te zijn.. een heel vernuftig giftig spinnetje, dat zich verstopt in de buurt van de nectar in een bloem en als een insect daar dan nietsvermoedend van komt snoepen, gooit ie er wat kleverige draden overheen en zet z’n giftanden in een poot of zo.. ieieieiekkkssss!

    2. Ik bedoelde dat ik dat spinnetje met die gifgroene pootjes opgezocht had, die ik een paar keer in narcissen ontdekt heb hè.. die van jou ziet er heel anders uit hoor.

 4. Heel goed gelukt, Joke !!
  Je hebt hem prachtig in beeld gebracht, met zijn trommelstokjes…
  Lieve groetjes 🤗

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.