Gouden handen – golden hands

WZC Damiaan Tremelo

Deze geelkoperen handen worden “De Zelfgave” genoemd en zijn een realisatie van Simon Lewi. Het monument bestaat uit twee handen, de ene hoger en flink gestrekt, de andere lager en gebogen: als het ware hulp en steun zoekend. Het is een zwakke hand die steun zoekt bij een sterke hand of juister: een zwakke, hulpbehoevende mens die steun zoekt bij een sterkere mens.

Het kunstwerk verwijst enerzijds naar het leven van Pater Damiaan, die zichzelf gegeven heeft aan de melaatsen van Molokaï. Hij was de sterke en gezonde steun en toeverlaat voor de melaatsen die door iedereen verlaten waren.
Anderzijds staat het ook symbool voor de inhoud van het werk dat in het Geriatrisch Centrum gebeurt. Er worden mensen opgenomen die hulp en steun behoeven omdat ze zich wegens ouderdom zelf niet meer kunnen behelpen. Ze komen hun steun zoeken bij sterke, jonge en bekwame mensen zoals dokters, verpleegkundigen, … Bedankt Joran en André om mij te helpen maandag.

Als we in ons kot moeten blijven, doe ik dat ook. En dan kies ik voor het kleinste kot, de lift. Voor één uur althans. Weer bedankt aan de redders van de lift. Het houdt niet op deze week!

38 thoughts on “Gouden handen – golden hands

 1. mooi beeld en dan zeker ook met de uitleg
  helpende handen voor de zwakkeren, zo hoort het
  hopelijk niet gedroomd van je opsluiting in de lift

 2. Ik vind die handen heel mooi. Vroeger werd op school veel verteld over het goede werk dat Damiaan had gedaan voor de melaatsen. Damiaan uit Tremelo.
  Wat naar… een uur vastzitten in een lift… dat is pas een vreselijke quarantaine. Dan mag je geen claustrofobie hebben.

 3. Een prachtig beeld met een mooie betekenis.

  Wij hebben ook gesukkeld met onze lift, ik heb er op enkele weken 8 keer iemand moeten uithalen. Europalift heeft het onderhoud overgelaten aan een andere maatschappij die ‘de Lift’ noemt. Ik heb een 4-tal verschillende mensen over de vloer gehad, die niets anders gedaan hebben dan de lift reactiveren, wat ik zelf ook gemakkelijk kan. Na enkele dreigingen kreeg ik toch iemand over de vloer die er iets van kende.
  Het lijkt nu eindelijk hersteld.

  1. Niet te geloven hé. Maar wij hebben hier geen sleutel om te reactiveten dus moeten ze van ‘ergens’ komen. Allé je weet wat doen dan!

 4. Te beginnen met dat laatste: dat klinkt niet goed en lijkt me nog knap eng ook. Hopelijk was dit de laatste keer, in elk geval sterkte ermee.
  Wat een mooi beeld en zeker met de betekenis die erachter zit.

   1. In onze lift/garage/huis kan je niet eens gsm-men… Thuis moet je aan ‘t venster, liefst open, bellen… Gelukkig is er nog een vaste lijn. Deze week nog de noodknop in de lift getest… -> tarara…, doet het niet…
    L.

  1. Alarmknop ingeduwd maar die mannen moesten van ik weet niet waar komen…gsm lag in mijn living, ging pakje ophalen beneden. Ja Murphy week, durf niet meer buiten! 😀

 5. Zat je vast in de lift..?? nah, zó letterlijk hoef je dat ‘kot’ niet te nemen volgens mij hoor..! 😛 😀
  Wel een mooi kunstwerk.. in Ouwerkerk kiekte ik al vaker het beeld van de twee handen dat daar ter herinnering aan de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 staat. Ander materiaal en uitvoering, zelfde symboliek.. één hand die de andere grijpt.. alleen is dan de ‘bovenste hand’ degene die de ‘onderste grijpt.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.