Emile Verhaeren, schrijver – author, Sint-Amands

Sint-Amands, 21 mei 1855 – Rouen, 25 november 1916

Rond het graf van Verhaeren

 • December 1916: Emile Verhaeren werd eerst begraven in Frankrijk, maar op aandringen van de familie en na tussenkomst van koning Albert I werd Verhaeren op 14 december 1916 ter aarde besteld te Adinkerke.
  • Het oorlogsgeweld dreigde evenwel het graf van de dichter te vernielen en veiligheidshalve werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar Wulveringem (Veurne).
 • Oktober 1927: Uiteindelijk vond de dichter op 9 oktober 1927 de laatste rust in zijn praalgraf te Sint Amands aan de Schelde, naar ontwerp van Louis Van der Swaelmen en Henry Van de Velde. Het is één van de belangrijkste grafmonumenten in Vlaanderen.
 • 2007-2009: De stijgende waterspiegel bedreigde het graf en de hele omliggende site, waardoor een ophoging noodzakelijk was. Tegelijk is het oorspronkelijk landschap er omheen hersteld, om zo de band tussen Schelde, dorp en grafsite opnieuw te versterken. Het monument ligt nu weer als baken in de prachtige Scheldebocht.

Je kan alles te weten komen over deze schrijver op volgende link https://schrijversgewijs.be/schrijvers/verhaeren-emile-2/

beeld van emile verhaeren van de hand van leopold van esbroeck

Wordt vervolgd – to be continued

32 thoughts on “Emile Verhaeren, schrijver – author, Sint-Amands

 1. Het zegt me niet zoveel maar gelukkig heb je er wat interessante info bij staan. Je foto’s zijn overigens erg mooi en scherp.

 2. Wie in die omgeving gaat wandelen kan niet naast deze opvallende kunstzinnige tombe kijken maar wat een aantal verplaatsingen..het duurde lang voor hij eindelijk zijn rustplaats had gevonden

 3. Bijzonder dat de koning eraan te pas is gekomen om hem naar Vlaanderen te halen. Hij heeft zo te zien na het nodige gesleep uiteindelijk toch een mooie laatste rustplaats gekregen.

  1. Hij zal van goede huize geweest zijn want anders komt een koning daar niet tussen en ook net in de oorlogsperiode. Nu rust hij mooi.

 4. een prachtige sculptuur heb ik dit altijd gevonden Joke
  Verhaeren zou in zijn werk ” L”Escaut” de wens uitgesproken hebben om aan de Scheldeoever begraven te worden

  prettige avond

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.