Eemhaven – Amersfoort, The Netherlands

Voor de Koppelpoort uit 1410 ligt Eemhaven Amersfoort.Verstopt onder het spoorviaduct bij de Eem hangt een grote kroonluchter. De kroonluchter is een kunstwerk van maar liefst 80.000 EUR en werd ingehuldigd in 2010.

Op verzoek van de kunstenares vervaardigde een glasblazerij een Venetiaanse pronkkroonluchter naar achttiende-eeuws model. “In afwijking van de traditie draagt de kroonluchter narcissen die, net over het hoogtepunt van hun bloei, op zichzelf verliefd in het water gluren’’

Hidden under the railway viaduct at the Eem is a large chandelier. The chandelier is a work of art of no less than EUR 80,000 and was inaugurated in 2010. At the artist’s request, a glass-making factory manufactured a Venetian show chandelier based on an eighteenth-century model. “Contrary to tradition, the chandelier carries daffodils that, just over the height of their flowering, peek in love with themselves in the water.”

 

De Eem was lange tijd een belangrijke transportader voor Amersfoort en de andere plaatsen aan de Eem. Langs de Eem vestigden zich veel nijverheid en industrie.

For a long time, the Eem was an important transport artery for Amersfoort and the other places on the Eem. A lot of industry was settled along the Eem.

 

Afgezien van de stad Amersfoort vond de industrialisatie in Eemland grotendeels pas na 1900 plaats. Amersfoort stond bekend om zijn bier- en textielindustrie. Tot het midden van de negentiende eeuw was de textielindustrie van groot belang.

In de tweede helft van de negentiende eeuw ging de textielindustrie achteruit, omdat de lonen in andere streken van Nederland, bijvoorbeeld in Twente, veel lager waren. De werkloze textielarbeiders rond Amersfoort vonden toen werk bij de spoorwegen en in de bouw, die in Amersfoort een flinke groei doormaakte.

Apart from the city of Amersfoort, industrialization in Eemland largely took place after 1900. Amersfoort was known for its beer and textile industry. Until the mid-nineteenth century, the textile industry was of great importance. In the second half of the nineteenth century, the textile industry declined because wages in other regions of the Netherlands, such as in Twente, were much lower. Then the unemployed textile workers around Amersfoort found work at the railways and in construction, which experienced significant growth in Amersfoort.

 

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a photo to enlarge

 

Nu wordt de Eemhaven uitgeroepen tot dé nieuwe ‘ankerplaats’ voor de pleziervaart op de Randmeren en voor campers. Uniek gelegen aan de voet van de eeuwenoude Koppelpoort. Geniet van de sfeer, het water, de schepen en de vrolijke mensen.

The Eemhaven is now declared the new “anchorage point” for pleasure boating on the Randmeren and for motorhomes. Uniquely situated at the foot of the age-old Koppelpoort. Enjoy the atmosphere, the water, the ships and the cheerful people.

Gedicht: De oliemolen.

 

 

Ooit stond in de Eemhaven oliemolen De Rijzende Zon, dat zaden tot brandolie voor de lantaarnpalen maalde. In 1936 brandde de molen af. En toen op 11 april 1940 de restanten instortten, verdween de molen definitief uit het stadsbeeld. De Vrienden van de Eemhaven probeerden in 2016 om de ‘Oliemolen’ terug in de Eemhaven te krijgen, maar de gemeenteraad verkoos appartementen.

Once the Oil mill ‘De Rijzende Zon’ stood in the Eemhaven, grinding seeds for burning oil in front of the lampposts. The mill burned down in 1936. And when the remains collapsed on April 11, 1940, the mill finally disappeared from the cityscape. The Friends of the Eemhaven tried to get the ‘Oil Mill’ back in the Eemhaven in 2016, but the city council preferred apartments.

37 thoughts on “Eemhaven – Amersfoort, The Netherlands

 1. toch nog gelukt een foto van deze prachtige kroonluchter Joke, schitterend verslag en foto serie van Amersfoort
  Veel van deze plekjes herkende ik van mijn bezoek

 2. een prachtig informatief logje Joke

  die kroonluchter valt me het meest op

  als ik het goed begrijp heeft men die die eerst in glas gemaakt om er achteraf een bronzen afgietsel te kunnen maken..

  begrijpelijk dat het wat kost,

  maar of dit te verantwoorden is ; weet ik zo nog niet

  prettige dag

 3. daar is veel moois te zien
  wat een kroonluchter, maar het prijskaartje is wat overdreven
  jammer dat de molen niet terug kwam
  prachtig fotoverslag

  1. Ja amai wat een prijs voor een kunstwerk. Ja jammer van die molen, die had daar mooi gestaan naast moderne architectuur, maar geld gaat voor.

 4. In Amersfoort is zeker heel leuk om te wandelen. Je hebt echt mooie foto’s van gemaakt. De koppelpoort wou wij ook toe gaan. Te weinig tijd gehad. De eerste foto is zeker de mooiste. Hangslotjes is zeker apart gezicht.

 5. Alweer zo’n mooi en informatief logje. Wat foto’s betreft ga ik vooral voor de eerste foto en voor de twee foto’s van het industrieel erfgoed aan de waterkant.
  Ik zeur niet snel over kosten van kunst en cultuur, maar € 80.000 voor een onder een spoorviaduct hangende kroonluchter … Daar heb ik toch wel mijn twijfels bij …

 6. Wow, die kroonluchter is wel een heel bijzonder exemplaar, die op een heel bjzondere plaats hangt. Het is haast een anachronisme. Je maakte hier alweer een schitterende fotoreportage, Joke !

 7. Allemachtig.. hopelijk hangt die glazen kroonluchter op een plek waar niemand bij kan hè.. 80.000 euro is nogal wat om kapot te slaan..! Wél een leuke insteek, met die narcissen ie zich als echte narcissussen spiegel in het water hehe!
  Die Koppelpoort geeft een prachtig decor aan die Eemhaven!
  Je maakte geweldig mooie foto’s Joke.. en het weer? viel uiteindelijk toch wel mee geloof ik hè?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.