de Sassianen 1873-1998, de Sassiaan, standbeeld – statue, The Netherlands

Laatst was ik nog een dagje in Amersfoort – NL – This week I was in Amersfoort for another day

 

 

Aan de rand van het verlaagde deel van de kade waarop het beeld staat, staat de tekst:

van de overkant weet ik het niet, deze kant was mooi

 

At the edge of the lowered part of the quay on which the image is, is the text:

I DON’T KNOW FROM THE OTHER SIDE, THIS SIDE WAS BEAUTIFUL

 

Het bronzen beeld ‘de Sassiaan’ op de Kleine Koppel, gemaakt door Marianne Houtkamp. De kolensjouwer herinnert aan ‘t Sasje. Dat was de eerste woonwijk in Amersfoort buiten het historische centrum van de stad. ‘t Sasje is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd voor de arbeiders die op en rond het Eemplein werkten in de vele fabrieken. Het leven van de Sassianen was niet makkelijk. Ze moesten hard werken voor weinig geld. De samenhorigheid was echter groot en er werd veel gelachen. Op ‘t Sasje viel altijd wat te beleven.

*****

The bronze statue “the Sassian” on the Kleine Koppel, made by Marianne Houtkamp. The coal hauler reminds us of ‘t Sasje. That was the first residential area in Amersfoort outside the historic center of the city. ‘T Sasje was built at the end of the nineteenth century for the workers who worked in and around the Eemplein in the many factories. The life of the Sassians was not easy. They had to work hard for little money. However, the solidarity was great and there was a lot of laughter. There was always something going on at ‘t Sasje.

 


We never forget our neighborhood, the Sassians

36 thoughts on “de Sassianen 1873-1998, de Sassiaan, standbeeld – statue, The Netherlands

 1. Een beeld waarachter een verhaal en een hele geschiedenis schuil gaat. Heel mooi Joke !

 2. Je laat zoveel klein moois zien in je blog, Joke. Ik hou van dit soort kleine kunst, zoals het standbeeldje. Voor wie wil zitten er zoveel verhalen achter. Bedankt voor het delen.

 3. Toen vriendschap onder de buurtmensen nog iets was waar je kon op rekenen…
  Als kind heb ik dat ook nog gekend, nu groeit die samenhorigheid er meer en meer uit. Heel spijtig vind ik.

  1. Ja dat is zo. Heb ik ook nog gekend. Samen op de stoep, stoelen voor de deur…
   Bestaat niet meer. Nu houden er straatfeesten om hun buren te leren kennen.

 4. Deze standbeeld heb je mooi foto van gemaakt. het was toen vroeger gebeurt. Het is herinnering. Boten is zeker mooie foto geworden. Indrukwekkend! Fijne dag.

 5. Mooie serie weer, Joke. Vooral met de eerste foto van je kolensjouwer wel bijna 60 jaar terug in de tijd, toen we zelf thuis nog kolen stookten. Je hebt hem mooi in beeld gebracht. De achtergrondinformatie maakt het blog vandaag af. Kortom, ik heb ervan genoten.

    1. Ja in landelijke gemeenten en in woningen te velde waar er geen aardgasleiding ligt en de mensen geen dieseltank gestoken hebben. Een soort kolen in de vorm van eieren. Wij hadden ook geen waterleiding, er werd drinkwater omhoog gepompt en regenwater voor het bad 🙂 . Ja Jan veel luxe heb ik niet gekend in mijn jonge leven en mijn ouders nog minder. Ik was zeker 2.5 à 3 jaar vooraleer we elektriciteit in huis hadden. Eerder een olielamp en koken op de Leuvense stoof. Wij woonden ver van het dorp af ongeveer 3 km.

     1. Ik woonde de eerste vijf jaar ook op het platteland. Maar in vergelijking met jou ben ik dan toch wel in een zekere weelde opgegroeid.
      Fijne zondag verder!

 6. Altijd mooi als mensen hun buurt zo waarderen.. dat er dan zo’n saamhorigheid ontstaat.. vaak wel in de armste wijken (samen sta je immers wat sterker), maar vindt het tegenwoordig nog maar eens ergens, nu we het allemaal zoveel ‘beter’ hebben..! (waarschijnlijk nog stééds in de armste wijken..!)
  Ik ken dit beeld niet, maar het is dus net buiten het centrum?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: