de Sassianen 1873-1998, de Sassiaan, standbeeld – statue, The Netherlands

Laatst was ik nog een dagje in Amersfoort – NL – This week I was in Amersfoort for another day

 

 

Aan de rand van het verlaagde deel van de kade waarop het beeld staat, staat de tekst:

van de overkant weet ik het niet, deze kant was mooi

 

At the edge of the lowered part of the quay on which the image is, is the text:

I DON’T KNOW FROM THE OTHER SIDE, THIS SIDE WAS BEAUTIFUL

 

Het bronzen beeld ‘de Sassiaan’ op de Kleine Koppel, gemaakt door Marianne Houtkamp. De kolensjouwer herinnert aan ’t Sasje. Dat was de eerste woonwijk in Amersfoort buiten het historische centrum van de stad. ’t Sasje is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd voor de arbeiders die op en rond het Eemplein werkten in de vele fabrieken. Het leven van de Sassianen was niet makkelijk. Ze moesten hard werken voor weinig geld. De samenhorigheid was echter groot en er werd veel gelachen. Op ’t Sasje viel altijd wat te beleven.

*****

The bronze statue “the Sassian” on the Kleine Koppel, made by Marianne Houtkamp. The coal hauler reminds us of ’t Sasje. That was the first residential area in Amersfoort outside the historic center of the city. ‘T Sasje was built at the end of the nineteenth century for the workers who worked in and around the Eemplein in the many factories. The life of the Sassians was not easy. They had to work hard for little money. However, the solidarity was great and there was a lot of laughter. There was always something going on at ’t Sasje.

 


We never forget our neighborhood, the Sassians

36 reacties op ‘de Sassianen 1873-1998, de Sassiaan, standbeeld – statue, The Netherlands

  1. Mooie serie weer, Joke. Vooral met de eerste foto van je kolensjouwer wel bijna 60 jaar terug in de tijd, toen we zelf thuis nog kolen stookten. Je hebt hem mooi in beeld gebracht. De achtergrondinformatie maakt het blog vandaag af. Kortom, ik heb ervan genoten.

      1. Ja in landelijke gemeenten en in woningen te velde waar er geen aardgasleiding ligt en de mensen geen dieseltank gestoken hebben. Een soort kolen in de vorm van eieren. Wij hadden ook geen waterleiding, er werd drinkwater omhoog gepompt en regenwater voor het bad 🙂 . Ja Jan veel luxe heb ik niet gekend in mijn jonge leven en mijn ouders nog minder. Ik was zeker 2.5 à 3 jaar vooraleer we elektriciteit in huis hadden. Eerder een olielamp en koken op de Leuvense stoof. Wij woonden ver van het dorp af ongeveer 3 km.

  2. Altijd mooi als mensen hun buurt zo waarderen.. dat er dan zo’n saamhorigheid ontstaat.. vaak wel in de armste wijken (samen sta je immers wat sterker), maar vindt het tegenwoordig nog maar eens ergens, nu we het allemaal zoveel ‘beter’ hebben..! (waarschijnlijk nog stééds in de armste wijken..!)
    Ik ken dit beeld niet, maar het is dus net buiten het centrum?

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.