Amersfoort: Eemhaven – The Netherlands (einde)

Wegens tijdsgebrek en het niet afweten van deze plek ben ik maar even op verkenning geweest. Een uitgebreider bezoek zal voor een volgende keer zijn. 

Toen ik eraan kwam wandelen, de Eemhaven, was dit voor mij een totale verrassing. Je komt uit een oude stad, je wandelt door een prachtige poort en plots stuit je op een muur, hoge ‘lelijke’ gebouwen en een trein die voor je neus voorbij raast. Althans dat was mijn eerste indruk. Heel voorzichtig ben ik onder de brug doorgegaan om een kijkje te nemen. Op een bepaald moment waren mijn ogen ter hoogte van het water…Wat ik daar zag kon al meer mijn goedkeuring wegdragen maar ik vind de overgang nog steeds heel ruw, onverwachts.

De aanleg van het Eemhavengebied was al gestart voor de Tweede Wereldoorlog met het graven van de monding. Die monding, die er al lag voor de vereniging van Rotterdam met Pernis (eind 1933), kreeg bij besluit van burgemeester en wethouders op 17 juli 1934 de naam Eemshaven. In de Tweede Wereldoorlog wilde men de Eemshaven voltooien naar het voorbeeld van de Keile- en de Persoonshaven. Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was de aanleg in het kader van de “gemeentelijke werkverruiming” te doen plaatsvinden, kon met het karwei om verschillende reden en niet begonnen worden. Na de oorlog werd het dan ook op de gebruikelijke wijze, en niet als werkverschaffingsproject, aanbesteed.

Vandaag wordt de Eemhaven omschreven als: Eemhaven Amersfoort is dé nieuwe ‘ankerplaats’ voor de pleziervaart op de Randmeren en voor campers. Uniek gelegen aan de voet van de eeuwenoude Koppelpoort. Geniet van de sfeer, het water, de schepen en de vrolijke mensen.

Enkele gebouwen trokken de aandacht.

De stad Amersfoort had haar voorraadhuizen graag binnen de ommuring staan. Daar was het veilig en kon controle uitgeoefend worden over de handel, net als bij elke andere stad. Met het groter worden van de bevolking, de schepen en de nijverheid was dit in de loop van de 19e eeuw niet meer mogelijk. Jonas van Vollenhoven is geboren in Stompwijk en is 55 jaar oud als hij het pakhuis d’ Eersteling in 1904 opent, buiten het centrum aan de Eem als transportweg. Hij woont al sinds 1870 in Amersfoort en is eigenaar van de N.V. Stoomolieslagerij en Graanhandel en de daarbij horende gebouwen verderop aan de Grote Koppel. Firma J. van Vollenhoven handelde tevens en gros in grutterswaren, bakkersmeel, specerijen en andere kruidenierswaren. De goederen werden aan- en afgevoerd via de Zuiderzee en de Eem. Het pand werd gebouwd in 1870 in opdracht van de firma J. van Vollenhoven en ontworpen door Herman Kroes.

Aan de Eem staat nu alleen nog d’ Eersteling als herinnering aan deze agro-industrie. In 2004 is het verbouwd tot kantoorpand. Het pand is een Rijksmonument.

Aan de overkant van de Eem zag ik nog het Eemhuis.

Het Eemhuis is het culturele centrum van Amersfoort op het Eemplein, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en herbergt vier organisaties; Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en Scholen in de Kunst. Bovendien is het secretariaat van Volksuniversiteit Amersfoort in het Eemhuis gevestigd.

Als ik nog eens in Amersfoort kom, zal ik op dat plein toch eens een kijkje moeten gaan nemen.

Toen werd het tijd om terug te gaan. Ik moest nog de hele stad terug door om bij mijn auto te geraken. Onderweg zag ik toch nog wat mooie dingen die ik jullie niet wil ontnemen.

Gedicht van oud-stadsdichter van Amersfoort Cees van Weerd, gevonden op de Weverssingel.

 

Nog meer op de Weversingel:

De Langestraat NUL33. Moet je zeker binnengaan en dit historisch pand in jugendstil bekijken. Een fantastische hotspot voor food en borrel.

 

En wat zie je onvermijdelijk als je in Nederland bent? Je kan er toch niet langs kijken!

Het was een fijne dag en beslist om nog eens over te doen en nieuwe plaatsen te ontdekken!

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

 

EINDE

 

35 thoughts on “Amersfoort: Eemhaven – The Netherlands (einde)

 1. Beslist heel wat boeiende architectuur! Zowel d’Eersteling als het Jugendstilgebouw en de moderne architectuur van Neutelings-Riedijk! En heel stemmig, dat stadsgedicht!

 2. Je laat me een heel anders Amersvoort kennen dat ik tot nu had gezien tijdens onze fietsreizen in NL. We (mijn madam en ik) hadden 2 jaar geleden het ‘hyper moderne’ stadsgedeelte verkend. Dit staat echt wel in tegenstelling met jouw indrukken van die stad. Heel interessant vind ik. Tijd om de andere kant van die stad ook eens te verkennen 🙂

 3. Een ander Amersfoort is dit, maar toch ook boeiend en vooral heel mooi door jou in beeld gebracht, Joke. Ik vond dit een zeer mooie en interessante reeks. Daar lust ik er wel meer van. 🙂

 4. Ben zelf ook eens in Amersfoort wezen wandelen en fotograferen, maar je hebt toch weer heel andere plakjes gezien en gefotografeerd dan ik toen gedaan heb, erg leuk om dit te zien Joke, is wel inspirerend om er nog eens terug te gaan 🙂

 5. Sommige plekjes ken ik niet. Wel sommige plekjes heel bekende buurt. Wat leuke foto’s geworden. Lekker genieten geweest voor jou Joke.

 6. Je fotoreportage is erg boeiend en de uitleg brengt verheldering.Water is in Nederland nooit ver weg en dat vind ik altijd fijn..Best een lange wandeling heb je daar gemaakt.

 7. Dit afsluitende deel was wat mij betreft met uitzondering van het intermezzo van de Weversingel niet het meest interessante deel. maar uiteindelijk heb ik toch van begin tot eind genoten van het verslag van je stadswandeling.
  Maak er een mooi weekend van, Joke.

 8. mooie tour joke, ben ej hans bank niet op wezen zoeken, die had je vast wel rond willen gidsen,
  je gaat als een kievit geloof ik hé,
  dat vind ik toch zo fijn voor je
  xxx

 9. Mooi opnieuw! Het zal er de tijd niet voor geweest zijn, maar aan de Eem heb je in de zomer ook een strand, nou ja, zand aan water. Toch gezellig op het terras van het eet- annex drinkhuis daar, mét zicht op de Koppelpoort. 🙂

 10. Hahaa.. vind dat er hier juist steeds minder kaaswinkels komen hoor! 😛
  Dat nieuwe stuk van de stad zag ik niet.. moet zeggen dat ik het oude interessanter vind, hoewel er wel wat mooie moderne architectuur te bewonderen valt zo te zien. (het vloekt wel met die oud aandoende lantaarnpaal op je eerste foto hehe)
  Muurpoëzie ben ik altijd weg van. En dat Jugendstil-pand..! dat heb ik helaas indertijd ook gemist!
  Graag meegewandeld hoor!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.