Amersfoort: Grote en kleine Spui, Koppelpoort, Flehite – The Netherlands

Ik wandelde verder vanaf de Havik richting de Eemhaven en dan zie je links en rechts Grote en Kleine Spui met uitzicht op de land- en waterpoort de Koppelpoort. De poort stamt uit ca. 1400 en is deel van de tweede ommuring van de stad.

 

Vanaf de Koppelpoort heb je aan de ene kant mooi uitzicht richting de stad, Museum Flehite en de Onze Lieve Vrouwetoren en andere kant heb je uitzicht op de Eemhaven.

De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Oost-middelnederlands woord coppel wat gemeenschappelijke weide betekent. Het gebied buiten de Koppelpoort was een gemeenschappelijk gebied. De naam duidt dus niet op het feit dat de poort twee functies heeft. De Koppelpoort kon worden gesloten door middel van een dubbele tredmolen. Deze functioneert nog steeds. Boven de waterpoort bevindt zich een mezekouw, een houten uitbouw vanwaaruit gloeiende pek naar beneden gegooid kon worden. Tussen 1645 en 1778 stond er voor de Koppelpoort nog een voorpoort. Deze was mogelijk ontworpen door de Amersfoortse architect Jacob van Campen.

 

Museum Flehite is het kunst- en cultuurhistorische museum voor de Utrechtse stad Amersfoort en Eemland. Museum Flehite maakt met Kunsthal KAdE, het Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE deel uit van de Stichting Amersfoort in C.

Het museum is in 1880 opgericht door de Oudheidkundige Vereniging Flehite (1878), de naam is afkomstig van de oude gouw Flehite (of eigenlijk Flethite). In 1890 werd het eerste van de huidige drie middeleeuwse panden aan de Breestraat betrokken. Sinds 1976 wordt het museum beheerd door een aparte stichting.

Van 2007 tot 2009 was het museum gesloten in verband met de ontdekking (en het verwijderen van) asbest, en vervolgens voor een ingrijpende verbouwing. Het museum werd op 16 mei 2009 heropend voor het publiek.

 

 

 

Aan het Kleine Spui nummer 18 is Bierbrouwerij de Drie Ringen gevestigd en aan het Grote Spui nummer 11 zie je de Nederlandse Beiaardschool, naast Mechelen de enige school ter wereld waar beiaardiers worden opgeleid.

Eénmaal de Koppelpoort onderdoor en de blik afgewend van het oude en gericht op het nieuwe kom je aan de Eemhaven. Volgende log meer…

 

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

 

33 thoughts on “Amersfoort: Grote en kleine Spui, Koppelpoort, Flehite – The Netherlands

 1. Ik denk dat ik Amersfoort bovenaan op mijn “zeker nog te bezoeken-lijstje” ga zetten. Hoogst interessant is dit allemaal. En de foto’s die je er nam zijn werkelijk top Joke !

 2. hier zie ik meer foto’s van waar ik ook geweest ben Joke
  onder dat viaduct hing toen een enorme grote kroonluchter, was die er niet meer?
  prachtige series en blogs van je bezoek aan Amersfoort Joke

    1. Volgende week ga ik waarschijnlijk nog eens terug en misschien lukt het me dan wel, indien niet, dan stuur ik je een bericht 🙂 , beloofd!

 3. Prachtige sfeerfoto’s van Amersfoort.Het stromende water wat knap gefotografeerd en dat museum kan me ook bekoren.Heb met je meegewandeld en op ontdekking geweest en het beviem enorm.

 4. Ook vandaag was het weer een genoegen om virtueel met je mee te wandelen door Amersfoort. Het weer buitenshuis heeft zich intussen aangepast aan de grijze en vochtige setting op je foto’s.
  Vooral de foto’s van de Koppelpoort en omgeving vind ik erg mooi. Leuk om dan ook nog weer eens wat te lezen over de oude strijdtechniek van het pekgieten. 🙂

 5. Amersfoort is een stad waar de meeste mensen alleen maar op doorreis zijn naar elders en dat terwijl het een heel mooi oud centrum heeft. Beslist de moeite van een bezoek waard. Mooie foto’s van een mooie stad.

 6. Wat heb je weer mooie foto’s gemaakt. Daar zijn wij niet geweest. Moeten wij meerdere dagen ermee lopen. Koppelpoort is zeker mooi om te zien. Volgende keer gaan wij keertje bekijken. Het was wel leuk geweest daar Joke. Fijne avond.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.