Amersfoort: Sint-Joriskerk, de Hof, Onze Lieve Vrouwetoren – The Netherlands

De Sint-Joriskerk is een driebeukige hallenkerk in de Utrechtse stad Amersfoort, gelegen aan de Hof. De kerk wordt gebruikt door de Hervormde Wijkgemeente Sint Joriskerk van de Protestantse Gemeente Amersfoort. Deze wijkgemeente rekent zich tot de stroming van de Gereformeerde Bond. Toegang tot de kerk 1 EUR.

In 1248 werd een parochiekerk gebouwd in de toen opbloeiende plaats Amersfoort. Ze kwam op de plek van een kapel die naar wordt aangenomen ook al aan Sint Joris was gewijd. Naast een gedeelte van de onderkant van de huidige toren is er van deze parochiekerk niets over. In 1337 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. In de 15e eeuw werd het kerkgebouw verbouwd tot een hallenkerk, waardoor de kerktoren door de zuidbeuk werd omsloten. In 1534 kreeg de kerk de huidige vorm als driebeukige hallenkerk. In 1579 kwam het gebouw in protestantse handen.

Tussen 1962 en 1969 werd het kerkgebouw zowel van binnen als van buiten grondig gerestaureerd. Ook in 2009-2011 vond een restauratie plaats, onder leiding van Van Hoogevest Architecten. Hierbij is ook een moderne nieuwe inbouw in de kerk ontworpen.

Een wandtapijt van de 20-eeuwse naaldkunstenaar Willem Schenk met Jezus en zijn twaalf apostelen.

Een belangrijk stuk in de kerk is het zandstenen, gotisch doksaal uit ca. 1480, dat in 1845 schade leed doordat er een orgel op werd geplaatst.

De kerk heeft drie orgels, waarvan het hoofdorgel van de hand van Carl Friedrich August Naber is. Het dateert uit 1845 en is het grootste Naberorgel dat bewaard is gebleven. Bij de bouw van het orgel is gebruikgemaakt van pijpwerk van het oudere orgel uit 1638, waarvoor weer gebruik was gemaakt van het orgel uit 1551. Het stond aanvankelijk op het doksaal, maar bevindt zich nu onder de toren.

Jacob Van Campen, Heer van Randenbroek (Huize Randenbroek ligt net buiten de Stadsring) was schilder en bouwmeester (het Amsterdamse Stadhuis, Paleis van Dam uit de 17de eeuw). Hij werd in 1657 begraven in de Sint-Joriskerk, waar precies is niet bekend. Het grafmonument is van omstreeks 1660, het borstbeeld is van de Amerfoortse beeldhouwer Ton Mooy en werd in 2011 geplaatst na de laatste renovatie.

Er is geen oud gebrandschilderd glas meer in de kerk. Bij het 750-jarig bestaan van de kerk in 1998 is het raam in het westvenster geplaatst. Dit is een ontwerp van Bert Grotjohann.

Deze 15de eeuwse muurschildering is afgenomen van een huis in de Krommestraat.

Er is nog heel wat meer te zien en te bewonderen in deze kerk. Je kan er ook 34 treden naar boven in de chirurgijnskamer, een schilderij van het ‘Het Laatste Oordeel’ en andere, de doopvont. In de middeleeuwen waren de wanden en de gewelven rijk versierd met bijbelse en andere taferelen.

Vlak aan de Sint-Joriskerk vind je de Hof.

De Hof is het grootste plein in de Amersfoortse binnenstad. Aan het plein zijn verschillende cafés en restaurants. Op de Hof is elke vrijdag en zaterdag markt.

De naam de Hof gaat terug op de middeleeuwse bisschoppelijke hof die gelegen was op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug waar de rivier de Eem aan de oostkant met een bocht omheen stroomde. Deze bisschopshof wordt voor het eerst genoemd in 1203, in een bisschoppelijke oorkonde waaruit blijkt dat de hof in 1196 al bestond.

Bij Grand Café Halewijn op de Hof werd om de hoek (Vijver) het gedicht van Stadsdichter Nynke geplaatst.

Via het Onze Lieve Vrouwekerkhof ga ik naar de Onze Lieve Vrouwetoren.

Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. ‘Het mirakel van Amersfoort’ was de aanleiding voor de bouw van de toren. Na 1450 is men begonnen met de bouw van de toren en rond 1500 was de toren klaar. De toren zou de Moeder Gods symboliseren en het extra uitgebouwde hoektorentje het christuskind. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook van zich horen met haar 100 klokken, waarvan 7 luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale middelpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is in de vloer van de toren. (Er was een dienst bezig, dus niet kunnen binnen gaan).

In een volgend logje gaan we naar

Ja, naar waar 🙂 ???

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

40 thoughts on “Amersfoort: Sint-Joriskerk, de Hof, Onze Lieve Vrouwetoren – The Netherlands

 1. Twee bijzonder interessante kerken lijkt me, die zeker een bezoekje waard zijn. Amersfoort heeft zo te zien heel wat te bieden.

 2. Nu ik dit zie zou ik er zo naar toe willen gaan maar helaas kan ik niet.
  Nu vol verwachting wachten op het vervolg.

 3. een eerder sobere kerk, maar wel mooi rustig
  speciale deur van de Lange Jan
  jij hebt je hartje kunnen ophalen met foto’s nemen, mooie reeks

 4. Wij zijn ook toen kerk van binnen geweest. Het was mooie kerk van binnen. Orgels hebben wij ook gezien. Kost haast niks. IK heb meer voor betaald. Zomaar voor goede doel. Bij sommige plekjes kennen wij ook. Toen hadden wij ook foto’s gemaakt. Terrasjes hebben wij daar ook gelopen. Vrouwentoren zijn wij ook erlangs gelopen. Mooie deuren. Apart. Toch leuk dat in Nederland bent geweest. Nederland is ook leuk overal om toe te gaan. Mooie foto’s geworden.Fijne dag.

  1. HM mij niet gezien hoor. Ben in mijn jeugd voor 20 levens naar de biecht geweest! Wat ze mij allemaal hebben wijs gemaakt!

    1. In die tijd: niet meer liegen. Maar na mijn 12 jaar ging ik niet meer te biecht dan hebben ze nog 3 jaar genoeg tegen mij gelogen op het internaat 😀

  1. Ik vond het gewoon een fijne dag, geen pijn, in NL, altijd vakantie voor mij! Een mooi rustig stadje, ik had ‘s avonds nog energie en dat zegt veel.

 5. Een mooie en interessante serie over de Sint-Joriskerk. Mooi dat dit alles bewaard is gebleven.
  Het kadastrale middelpunt in de andere kerk vond ik bijzonder om te leren en te zien.

 6. knappe foto en heel wat informatie Joke
  die “lange Jan ” intrigeert me
  is dat enkel een toren ?

  en die laatste foto, maakt me niet wijzer
  fijne avond

 7. Toch grappig.. ook deze kerk hebben Noortje en ik letterlijk links laten liggen.. we hebben een wijntje zitten drinken bij die brasserie met die knalblauwe parasol op je foto’s, net naast dat oude beursgebouwtje. We hadden er willen lunchen, maar we waren te laat..! De borrelplank was gelukkig voldoende voor ons. 😉
  Maar we hebben dus wat gemist aan die kerk.. ik denk dat we nog eens terug moeten haha!
  Goh Joke.. was het zó warm toen jij er was, dat je je korte broek aan had?? 😛

   1. Whahahaaaa! Ja ‘ga eens netjes zitten..je kijkt recht de Noord in’ zou m’n moeder zeggen hahahahaaa!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.