Via de Zuidsingel wandel ik verder naar de Muurhuizen.
Rood beeld: 2009, Zuidsingel, naam: Game over, Kunstenaar: Balta.
Wanneer je door de Muurhuizen loopt waan je je in de middeleeuwen. Toen de stad zich als gevolg van de economische bloei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken en vanaf ongeveer 1500 werden er huizen gebouwd met het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden is er een grote diversiteit aan vormen ontstaan.
Muurhuizen 33. In het pand Muurhuizen 33 was er tussen 1578 en 1907 het Sint Elisabeth’s Gasthuis gevestigd. Dit was het eerste ziekenhuis in Amersfoort. Het bood onderdak aan ‘een ofte meer ellendighe bedtlegers die met geen aenslaende seyckte besmeth‘ waren.
Gevelsteen ‘D Gulde Vysel’ – De heer B.G.J. Elias, directeur Museum Flehite (24 februari 1992): “Deze steen was afkomstig uit een afgebroken pand op de hoek van de Langestraat en de Scherbierstraat. Herplaatsing vond plaats in Muurhuizen 35 a. Dit was een heel zinnige plek want dit huis lag naast het pand dat van 1577-1907 het St. Elisabeth’s Gasthuis had gehuisvest.”
Een muursteen in een gevel:
De stadstrompetter staat in de Muurhuizen met de hoek van de Langestraat
Kamperbinnenpoort
De landpoort staat aan de noordzijde van de binnenstad tussen de Langestraat en de Kamp en behoort tot de eerste stadsmuur van Amersfoort. Het is één van de laatste overblijfselen van deze eerste stadsmuur, waarvan de structuur grotendeels nog te zien is in de Muurhuizen, waar de poort aan vast gebouwd is.
De naam Kamperbinnenpoort is afgeleid van de Kamp (weide), de naam van het gebied tussen de eerste en tweede stadsmuur aan de noordzijde van de binnenstad. Na de bouw van de Kamperbuitenpoort, die gebouwd is in de tweede stadsmuur, kreeg de poort zijn tegenwoordige naam.
Tijd voor een pauze.
In een volgend logje ga ik o.a. op bezoek in de Sint-Joriskerk.
Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge
Wow ! Prachtig logje is dit ! Erg interessant en geïllustreerd met bijzonder knappe foto’s.
Dank je
De stad is nog veel mooier dan ik dacht. Je hebt een prachtige serie gemaakt. De straatgezichten zijn mooi maar ook de details.
Dank je Jetske
Wat heb je prachtige en sfeervolle opnamen gemaakt van Amersfoort
Leuk om zo even mee te wandelen.
Dank je
ondanks het wat mindere weer, heel knappe foto’s Joke
en met interessante duiding
prettige dag
Dank je Willy. Ja een dagje uit, kan je helaas het weer niet kiezen 🙂
Belles photos…Bonne journée
Jammer van het regen weer Joke, maar wat en fotogenieke stad is dit
prachtige gebouwen en mooi doorkijkjes en detail foto’s
Had geen idee wat ik te zien zou krijgen 🙂
Ik zie veel bekende plekjes dat wij ook geweest zijn. Ziet weer mooi uit. Muurhuizen vond ik interessant om te kijken. Grachten ook. Bloemen ziet ook mooi uit. Mooie foto’s heb je dan gemaakt. Het was een leuke dag geweest voor jou. Fijne dag.
Ja het was een hele fijne dag in NL, Amersfoort.
Wat een pracht wandeling had je.De herfst laat zich daar ook al goed zien.Speciale sfeerfoto’s van wandelen langs het water en door mooie stegen.
Fijne serie weer, Joke.
Je laat weer mooi zien dat je oog voor detail hebt, óók in de stad.
Je neemt ons echt mee in je verhaal met je foto’s !
Dank je Inge
Wauw zo mooi, wat zijn er toch veel leuke plaatsjes
Heel mooi vastgelegd
Kon er mij ook niets bij voorstellen 😀
Hoe mooi, Joke !
Lie(f)s.
Die Kamperbinnenpoort is de enige poort die wij niet van dichtbij gezien hebben.. maar dan zie ik ‘m nu toch lekker nog! 😉
Zó anders je foto’s, qua sfeer, dan de mijne.. wij waren er in het voorjaar dus die prachtige herfstkleuren hadden wij niet.. maar wij hadden dan weer heel veel paarse krokusjes in het gras van de stadswal! 🙂
Ik blijf graag volgen hier!
Ja ik las van die krokusjes op de stadswal. Een ander seizoen zal het uitzicht wijzigen.