Het mooiste hoekje van Deinze – The most beautiful corner of Deinze …(1)

Het Oud Sasgebouw  herbergt een leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten uit de tijd van de binnenvaart op de Leie.  Deze verzameling is vrij toegankelijk en … vrij uniek.

Het Oud Sasgebouw

Schrijver Hugo Claus ( Het Verdriet van België) bracht een deel van zijn jonge jeugd door aan het Sas van Astene, want zijn opa was er sasmeester.

Genieten van een Schobiak ( het huisbier ) op het terrasje aan het sluisje van Astene en zijn handbediend bruggetje is een must voor elke levensgenieter.

Astenesas

Eén van de meest romantische hoekjes van Deinze is Astenesas en omgeving. Het sas dateert uit 1876. Oorspronkelijk lag er een houten ophaalbrug die in 1896 werd vervangen door de huidige T-vormige ijzeren.

De Leie bij het Sas van Astene is eigenlijk niet de ‘echte Leie’. De natuurlijke bedding van de grillige rivier maakte er een rare kronkel, waardoor de scheepvaart destijds een omweg van 5 kilometer moest maken.

Om deze bochten uit te sparen, werd tussen 1860 en 1870 een doorsteek gemaakt van 300 meter. De oude meander werd afgesloten en op de nieuwe, veel kortere vaarweg kwam het Sas van Astene. De Oude Leie vormt nu een groene oase, waar vissers en wandelaars hun gading vinden.

Emile Claus (Sint-Eloois-Vijve, 27 september 1849 – Astene, 14 juni 1924) was een Vlaams kunstschilder. Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België. Ook hij vestigde zich in Astene aan de oevers van de Leie, in villa Zonneschijn,  waar hij huwde en leefde tot zijn dood (behalve gedurende de oorlog). Hij ligt er begraven in zijn eigen tuin.

 

Wordt vervolgd…TO BE CONTINUED

 

53 thoughts on “Het mooiste hoekje van Deinze – The most beautiful corner of Deinze …(1)

 1. Ik kwam jaren gelden heel veel in Deinze met maïs in containers uit Engeland
  daar werd dan maïs olie van geperst, naam van het bedrijf weet ik niet meer.
  Maar deze plekjes daar kwam ik natuurlijk niet,
  be zo dicht bij geweest en tot nu nooit wat van gezien,
  bedankt voor de mooie serie Joke

 2. Dag Joke, is er een bepaald wandeltraject dat je hier volgde? Heeft deze route een naam? Ik zou de wandeling ook graag maken. Het is prachtig!

 3. Ook al zo’n prachtig fotoblog! Net als fotorantje. Ik herken de gezamenlijke wandeling die jullie hebben gemaakt!
  groetjes Kakel.

 4. Mooie serie weer, Joke. Vooral de directe omgeving van die brug vind ik erg mooi. Daar zou ik op een mooie dag ook wel eens een uurtje kunnen zitten kijken en genieten onder het genot van een gouden rakker met een mooie schuimkraag.

 5. Wat zijn deze mooie omgeving om te wandelen. Wat erg dat in de tijd eigen tuin begraven is geweest. Dat was vroeger dit gebeurde. Indrukwekkend. Knappe foto’s. Fijne dag.

 6. Ik geef het op.

  Echt…

  Mijn boekje staat al volgekrabbeld met plaatsen die ik dringend moet bezoeken. Ook dit weer, potverdorie, zo’n ongekend pareltje.

 7. Dit is inderdaad ons meest romantische hoekje, Mooi om het ook eens door jouw lens te zien, Joke,

 8. Ziet er mooi uit mogelijk door de Jokes foto’s ! Er is ne zekere Willy die er ook al mooie beelden van poste (neije nie zoe knap as die van ae zelle)

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.