Sint-Martinuskerk Rijmenam Saint Martin’s church (9 foto’s)

Tijdens mijn wandeltocht Kapellekes passeerde ik de Sint-Martinuskerk. Ben er onvoorbereid toch een kijkje gaan nemen. (Translation at the bottom of the log)

De Sint-Martinuskerk in Rijmenam is toegewijd aan Martinus van Tours die vaak Sint-Maarten wordt genoemd.

 

 

Op deze plaats stond een kerk of kapel gebouwd tussen 940 en 1050 die in de 14e eeuw werd vervangen door een gotische kerk. Figuratieve muurschilderingen uit die periode zijn nu nog zichtbaar in de linkerzijbeuk.

De kerk leed schade tijdens de slag van Rijmenam die hier in augustus 1578 plaatsvond. In de 18e eeuw werd het dak en het interieur grondig aangepast en een kerkorgel geplaatst. Een doopkapel werd tegen de zuidbeuk gebouwd. In 1834 werd de noordbeuk verbreed.

 

 

In september 1914 werd de toren met dynamiet verwoest; heropbouw volgde in de jaren twintig van de vorige eeuw. De huidige toren is 43 m hoog.

 

 

Een preekstoel uit 1558 met afbeeldingen van Sint-Maarten en de vier evangelisten en een doopvont uit de 15e eeuw zijn er te zien. Verder bezit de kerk beelden uit de 16e-18e eeuw en schilderijen uit de 17e-18e eeuw.

 

 

Tijdens de restauratie van 2004 is er vloerverwarming geïnstalleerd (voorwaarde om het kerkorgel te restaureren). Het originele eiken portaal is toen afgebroken en vervangen door een glazen deur en het marmeren tabernakel in de koor van de kerk is vervangen door “houten dozen”. De eiken zitplaatsen voor de notabelen zijn verwijderd.

 

dubbel klik op een foto om een te vergroten – double click on a picture to enlarge

 

Bron: wikipedia

 

Translation:

During my Wandeltocht Kapellekes I passed the Saint Martin’s church. I started to take a look unprepared.

The Saint Martin’s church in Rijmenam is dedicated to Martinus van Tours who is often called Saint Martin.

On this site stood a church or chapel built between 940 and 1050 that was replaced by a Gothic church in the 14th century. Figurative murals from that period are still visible in the left side aisle.

The church suffered damage during the battle of Rijmenam that took place here in August 1578. In the 18th century the roof and the interior were thoroughly adapted and placed a church organ. A baptistery was built against the southern aisle. The north aisle was widened in 1834.

The tower was destroyed in September 1914 with dynamite; reconstruction followed in the twenties of the last century. The current tower is 43 m high.

A pulpit from 1558 with images of St. Martin and the four evangelists and a baptismal font from the 15th century can be seen there. The church also has statues from the 16th-18th centuries and paintings from the 17th-18th centuries.

Underfloor heating was installed during the 2004 restoration (condition for restoring the church organ). The original oak portal was then demolished and replaced by a glass door and the marble tabernacle in the choir of the church was replaced by “wooden boxes”. The oak seats for the notables have been removed.

 

32 thoughts on “Sint-Martinuskerk Rijmenam Saint Martin’s church (9 foto’s)

 1. Mooi en interessant kerkje, dat reeds een flinke geschiedenis achter de rug heeft. Vooral de preekstoel valt me op. Een heel mooi exemplaar zo te zien.

 2. Deze toren van deze kerk is niet zo gelukkig erg hoog. Wat is deze kerk prachtig uit van binnen. Het is wel mooie kerk uit. Boomsai is zeker apart dat in de kerk stond. Mooie foto’s geworden Joke.

 3. Fijne foto’s en een interessant verhaal. Is de toren na 1914 helemaal opnieuw opgetrokken of is het bovenste deel van een nieuwe spits voorzien? Of is-ie, zoals zoveel torens waar met veel bravoure aan begonnen is, nooit helemaal afgemaakt?

 4. Mooi dat ze deze kerk weer herbouwd en gerenoveerd hebben. Het is een bezienswaardigheid. Goed idee om de kerk toch binnen te gaan, ook al was dit aanvankelijk niet je plan.

 5. Hoewel ik niet kerks ben, loop ik toch ook wel graag eens zo’n kerk binnen hoor. Er is meestal mooie kunst te bewonderen, op allerlei gebied. Zo ook hier dus.. hoewel die houten dozen niet veel zijn hè hahaha!

  1. Sinds jaren is het ook voor de kunst en rust dat ik ze binnen stap. Vroeger katholiek opgevoed. Het was dat of buiten de maatschappij leven in West-Vlaanderen. Maar door internaat en hun vertelseks hoeft het al lang niet meer.

 6. erg mooi joke, hier zijn de meeste kerken dicht, omdat er zoveel uit gestolen werd:-(
  triets hé,
  jij had mazzel dat je erin kon

  1. Ja veel zijn er ook dicht. Ofwel toe omdat er niets meer te doen is of dicht voor het stelen. In mijn dorp ben ik nog niet binnen geraakt.

 7. Mooie foto’s Joke. Een zeer sfeervolle kerk, goed gerestaureerde kerk en de stoelen zien er zo uitnodigend uit, je zou er blijven zitten.

 8. een kerk met een geschiedenis..Joke
  en knap in beeld gebracht
  bij de laatste restauratie werd toch nog heel wat gewijzigd
  ik zou jet eerder over een renovatie hebben

  groeten

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.