Wandeltocht Kapellekes – a walk along chapels 1/2 (17 photos)

Vrijdag 6 september, het KMI voorspelde 19 à 20 ° en pas bewolking in de late namiddag. Tijd dus voor een klein uitstapje. De “wandeltocht kapellekes” te Rijmenam.

Het vertrekpunt was het heemmuseum ‘t Smiske. Het museum, ondergebracht in een oude hoeve, zet je een stap terug in de tijd. De blokmakerij draait opnieuw en uit de oven komt de geur van versgebakken brood. Zoetekauwen zullen ongetwijfeld moeilijk weerstaan aan de ‘neuzekes’ en ‘kloefkes’ in de authentieke snoepwinkel.

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

Een tiental meter verder liep ik de Karel Jonckheere tuin binnen. Dichter Karel Jonckheere heeft in Rijmenam een standbeeld en een eigen pleintje gekregen in de buurt waar hij woonde. Geboren in Oostende 1906 en overleden in Rijmenam 1993.

WOORDEN MOGEN ALLEEN DIENEN OM DE STILTE TE VERBETEREN

Aan het einde van de tuin zag ik mijn eerste kapelletje: Sint-Janskapel.

Ook al is de kapel onder deze naam bekend, toch is ze niet toegewijd aan Sint-Jan. Het is wel degelijk een Lievevrouw kapel, maar ze staat op de Sint-Janshei. Oorspronkelijk hing er op de Sint-Janshei een Lieve-Vrouwenbeeld aan een boom. Toen in 1832 het oude kasteel van Hollaken werd afgebroken, heeft men de huidige kapel gebouwd. Twee marmeren zuilen van de galerij van het kasteel dienden als versiering aan de voorzijde. De beuken kwamen er in 1840. In de kapel bevindt zich een beeld van Onze-Lieve-Vrouw-met-de-Glimlach dat door pastoor Roosbroeckx (1947-1969) werd aangekocht. In 1981 werd de kapel gerestaureerd door de gemeente en werden de twee oude kolommen vervangen door twee nieuwe in Franse zandsteen.

Er was een uitnodiging om op een bankje te gaan zitten

hier zit je goed

maar zeg nu zelf, vind jij dat goed?

Ik vertrok op zoek naar mijn volgende kapelletje. Ik had niet verwacht dat het zo klein was, dus maar even terugkeren op mijn stappen en dan eindelijk onder het dak van een huis zag ik het hangen. Door dat heen en weer geloop ben ik de informatie vergeten te noteren 🙂 van dit O.L.Vrouw kapelleke.

Op de weg naar mijn volgend kapelletje zag ik een mooi gebouw. Na even opzoeken op internet vond ik dat het Woonzorgcentrum Zonneweelde is. Vermoedelijk is dit het oorspronkelijk gedeelte want het centrum is enorm uitgebreid.

Ik vervolgde mijn weg en het te volgen padje liep door het Kastanjebos… Het Kastanjebos (domein Sluyts) werd in juni 2019 heropend als kinderspeeltuin, skating, beleving en een looppiste van 400 m (nadat het tijdelijk als parking werd gebruikt). Ik zag héél veel eiken en een paar kastanjebomen… Wat er tegenwoordig een bos genoemd wordt. Ooit een bos geweest en de verkaveling toegeslagen?

Onderweg kwam ik ook nog wel wat natuur tegen.

Wordt vervolgd – Bron: erfgoed

38 thoughts on “Wandeltocht Kapellekes – a walk along chapels 1/2 (17 photos)

 1. Heb door dit prachtige blog van jou nog eens verder gekeken naar zijn citaten. Deze is ook zo mooi “Ga nooit alleen uit. Neem altijd jezelf mee” Nou ja en de camera natuurlijk 😉

 2. Waw ! Mooi ! En super interessant deze kapellekes tocht. Kapelletjes zijn Vlaams erfgoed bij uitstek.
  Wat een zalig woord : “Pissijn”.

 3. Kapellekestocht op zijn best !! Peins nie dat dit goe vloms is mae ik versta et !! Goe niet ??

 4. 19 / 20 graden is juist heerlijk om te wandelen. Wat is daar mooie gebied om te wandelen. Banken heeft prachtig tekst geschreven. Indrukwekkend. IK heb je foto’s genoten. Fijn weekend.

 5. oooh een kapellekestocht, leuk, en dit is zeker een goed begin
  prachtig mini kapelletje
  en bij de grote kapel waarschijnlijk mensen die niet kunnen lezen, foei toch
  Dichter Karel zegt het goed 🙂
  Mooie fotoreeks, op naar deel twee

    1. Ze is een kunstige letterkapper Lies! Wat fijn dat jij zoveel van haar werk te zien krijgt. Woont ze in de buurt? Fijn weekend!

 6. Aha! een echt wandelverslag! Leukkk!
  Moest een beetje lachen om die naam.. Pissijn.. dat móét wel een Vlaamse naam zijn hahaa!
  Heel mooie beelden in de collage. Goh, de vorige gebruikers van dat bankje hebben die tekst erop niet goed gelezen hè.. ‘verzamel je afval en neem het mee’.. en dan zo’n halve bak friet laten slingeren.. knoeipotten!
  Niet vreemd dat je dat kleine kapelletje over het hoofd gezien had.. na die eerste wat grotere zou ik ook alleen van zúlke verwachten te vinden. Maar je hebt het toch gevonden en goed van start gegaan.. kijk al uit naar de rest!

  1. Moest voortdurend aan jou denken als ik dat verslagje aan het schrijven was 🤣. Pissijn komt denk ik van het Franse woord piscine, pissoir.

   1. Hahahaaaaa nou, da’s leuk.. toch? 😛

    Oooh, waren het de wc’s? ik dacht dat er iemand woonde die zo heette hahahahaa!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.