nature reserve-natuurreservaat Kruisheide (24 photos)

Gisterenavond na een redelijk lange wandeling voor mij, later meer erover, was ik verstand op nul naar het TV programma ‘Château Meiland‘ aan het kijken. Een Nederlandse familie die een vervallen kasteel kocht in Frankrijk, het opknapt en een B&B erin gaat openen. Martien, kasteeleigenaar, Erica, eigenares, getrouwd maar geen relatie met mekaar, denk dat hun gevoelens elders liggen, maar allemaal OK voor mij en hun dochter, kleindochter en twee honden. In de aflevering van gisteren, die ik opneem en bekijk wanneer ik zin heb, gingen ze nog maar eens iets verhuizen nl een heel grote tafel. Dat ding dragen lukt helemaal niet en dus zegt Martien, neem even dat hondje. Denk ik gaat hij nu die tafel op de rug van die hond zetten en zo de tafel verhuizen??? Komt zijn dochter terug met een transportplank met vier wieltjes eronder! Lag ik even slap van het lachen! Ik zag die tafel al op de rug van de hond en van die betekenis van hondje had ik nog nooit gehoord. Ja ben wel al een paar keer verhuisd maar nooit met hondjes 🙂 . Vraag mij af of wij dat woord ook in BE gebruiken?
Een hondje of dolly is een binnen de transportwereld veel gebruikte plank met daaronder vier kleine zwenkwieltjes voor het verplaatsen van zware, grote zaken. Vooral bij het verhuizen (van meubilair en witgoed) komt een hondje van pas.
Als ik stress had was die in elk geval weg hoor! Terug naar de wandeling van 2 september.
Ik had gezien dat er naast de Bolloheide en het Pommelsven nog een heidegebiedje in de buurt lag namelijk de Kruisheide. En nu die in bloei stond wilde ik graag een kijkje nemen.
Een ongebreidelde verkavelingsdrang heeft Keerbergen omgevormd van een Voor-Kempens heidegebied tot een slaapzone voor Brussel. Gelukkig is de Kruisheide als natuurgebied daarvan gevrijwaard. De Kruisheide wordt bewaard als een zanderig heidegebied zoals dit minder dan 100 jaar geleden in Keerbergen nog voorkwam.
***

The Kruisheide is a nature reserve in the Belgian municipality of Keerbergen. The 5 ha area is owned by the municipality of Keerbergen and is managed by Natuurpunt. Together with the Pommelsven, the area is one of the last remnants of the Voor-Kempen heathland that used to extend to the municipalities of Tremelo, Keerbergen, Rijmenam and Bonheiden.

Kruisheide bestaat voornamelijk uit heide en een deel bos. Het is een restant van de ‘Keerberghen Heyde’, een schakel in achttiende-eeuwse heidegordel die zich uitstrekte van Bonheiden tot Baal. Op de voedselarme zandgrond ontstond spontaan eiken-berkenbos. Ontginning voor veeteelt leidde tot uitgestrekte heidegebieden. Deze gebieden kwamen de jongste eeuwen onder druk door de toenemende verstedelijking. Vandaag resten ons slechts enkele relicten.

De vegetatie bestaat hoofdzakelijk uit struikhei en bijbehorende korstmossen, buntgras, zandblauwtje, schapenzuring en brem. In het bos vind je grove den en ook zomereik, sporkehout en lijsterbes. Deze soorten komen ook solitair voor op het heidegedeelte. De veldkrekel, hét icoon van Kruisheide, concerteert van mei tot juli. Tientallen soorten solitaire bijen en solitaire wespen leven hier. Typisch zijn heizijdebij, heidezandbij en tal van graafwespen.

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

Bron: natuurpunt

46 thoughts on “nature reserve-natuurreservaat Kruisheide (24 photos)

 1. De natuur alweer op z’n allermooist in beeld gebracht Joke.
  Ik heb weer iets bij geleerd. Het blijkt dat ik al jaren een “hondje” in huis heb zonder dat ik het wist.

 2. geweldig,ik heb mijn hondjes uitgeleend maar nooit meer terug gezien,maar wel weer een geweldig mooi natuurgebiedje

 3. Het verhaal Meiland is leuk om te lezen ik volg het niet maar een hond ja ik heb er 2 van in de berging staan leen ze vaak uit.
  Dan je wandeling die heeft weer prachtige foto’s opgeleverd.

 4. 🙂 ze doen het leuk ja 🙂 dgekke lui 🙂
  je serie is prachtig Joke, jij hebt genoten van je wandeling 🙂
  wat een kleur hé supertof,
  ik merk aan je schrijven dat je lekker in je vel zit,
  dat doet me supergoed 🙂

 5. Dit gebied is me totaal onbekend maar welk heerlijk stukje natuur ligt hier.Gelukkig is het bewaard gebleven.Bloeiende heide zo heerlijk iom er rond te lopen en prachtige foto’s te schieten

 6. Dat hondje heb ik nooit van gehoord. Maar je foto’s is echt schitterend geworden. Wat is daar mooie omgeving. Je ziet ook verschillende soorten heides en besjes. Prachtig. Puur genieten hé. Wat fijn dat je kon langer ging wandelen.

 7. K ben helemaal verzot op je heidefotos!!
  Ja k moest lachen met je verhaal over het kasteel, ik neem het ook op, net zoals over het kasteel van het Britse koppel, op één, zo bijzonder wat ze er van maken
  Maar over dat hondje, k dacht net hetzelfde als jij, wat zou dat toch zijn, al dacht ik eerst dat een van de honden in de weg liep, toen hij telkens riep pas op voor het hondje
  Wat een werk verzetten ze toch hé
  En dat Britse koppel ook, wat die man allemaal kan en doet om nog maar te zwijgen van z’n vrouw, ongelooflijk die creativiteit
  Wij zullen het maar op foto’s nemen houden, dat zal het veiligste zijn haha

  1. Ongelooflijk wat ze doen. Dat Britse koppel volg ik ook. Die staan nog een trapje hoger vind ik. Wat die man en zijn vrouw kunnen en weten, chapeau!

 8. Wat een prachtige beelden weer Joke.. ben echt wel gek op heidelandschappen.. zo mooi met van die zilverberkjes ook vaak!

  Hilarisch programma hè, dat Chateau Meiland.. ‘k lig altijd dubbel om die kerel, die duidelijk meer op de mannen valt, maar daar zelf pas laat achter kwam.. na een huwelijk waarin ie toch twee dochters verwekte hehe. En nu zijn ze voor de tweede keer getrouwd, gewoon omdat ze het heel goed met elkaar kunnen vinden.. prima toch?
  En het is wel een speciale, maar ze doen het toch maar hè, dat hele kasteel verbouwen.. en het ziet er echt prachtig uit allemaal! Hij komt uit de detailhandel, had een woninginrichtingszaakje ( dat z’n oudste dochter nu runt).. dus hij zal wel vaker met zo’n hondje gewerkt hebben. Maar moet eerlijk zeggen, dat ik het woord, zelfs als Nederlandse, ook niet kende hoor.. al begreep ik Martien wél meteen toen ie dat zei hahahaha!

  1. Ja ze doen het hé! Hilarisch tot en met en zie hem vooral graag bezig maar zijn hondje, neen dat had ik niet door vooral omdat één van hun honden daar liep. Enfin ik was ontstresst!

 9. Dat van dat “hondje” heb ik ook nog nooit gehoord. Die naam gebruiken ze volgens mij hier niet voor zo’n plank op wieltjes.
  Mooie foto’s van dat prachtig stukje natuur. De informatie is ook leuk om lezen.

 10. Nooit van gehoord Joke en ben ook al verhuisd weer mooie beelden van die streek waar de grond geen waarde had heel onvruchtbaar Tot de beter begoeden en speculanten dit ontdekten Er was zelfs een klein vliegveldje heb ik me laten vertellen

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.