Fort van Duffel 1/2 (16 photos)

4 september, de dag zou eindigen met bewolking en regen volgens het KMI en ik wou toch nog even naar buiten. Ben dan maar op de middag vertrokken. De bedoeling was om een wandeling te maken rond het Fort van Duffel – 1,5 km. Het fort bezoeken hoop ik eens te kunnen doen met de kleinkinderen, er zijn leuke apps aanwezig om hen het fort te laten ontdekken.

Het spoorwegfort van Duffel werd eind negentiende eeuw gebouwd om de spoorlijn Brussel-Antwerpen te verdedigen. Het fort is onderdeel van de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Door zijn gemengde bouw van bakstenen muren en betonnen gewelven met een onderaardse gang is het een uniek fort. Nu vind je er een belevingstentoonstelling en een brasserie.

Voor een uitgebreider overzicht van de geschiedenis van het Fort van Duffel kan je hier terecht.

Binnen de ringgracht kan je een mini-wandeling doen.

Langs de buitenkant van de ringgracht maak je een natuurwandeling van zo’n 1,2 à 1,5 kilometer (al naargelang de bron) langs vijf informatieve uitkijkpunten.

Dubbel klik op een foto om te vergroten – double click on a picture to enlarge

Wordt vervolgd

Voor hondenliefhebbers, binnen de muren mag de hond niet mee, op de wandeling rond de ringgracht wel, aan de leiband.

ENGLISH: https://www.fortduffel.be/en

34 thoughts on “Fort van Duffel 1/2 (16 photos)

 1. Wat is het toch fijn als je hier kan wandelen en dan thuisgekomen nog lekker nagenieten met het uitzoeken van de foto’s welke weer prachtig zijn.
  Grts. Frans

 2. Een buitengewoon fort, zo lijkt me met mooie natuur er omheen. Je maakt alweer schitterende foto’s Joke.

 3. Heel mooie reeks Joke Voel men nu een (weet niet juist wat !) ben er nog nooit geweest en toch al in de geburen rondgelopen. Erg hiel ! erg Grts bedankt voor de tip

 4. Dat is het mooie van die oude forten. Ze hadden veel schootruimte nodig. deze ruimte mocht niet worden bebouwd. Zo houdt je een grote ruimte over rondom waar de natuur ruimte krijgt die elders niet meer aanwezig is helaas.

 5. heel mooie serie van dit fort Joke
  waarom zijn die leuke dingen altijd zo ver weg 🙂
  gelukkig kan er van genieten via jouw foto’s

 6. Bij ‘Fort’ denk ik te vaak aan een stoere, verdedigde vesting. Hier sla ik de bal dus weer eens mis. Ook hier zou ik graag eens wandelen om de omgeving op te slorpen.

 7. Wat heb jij heerlijk gewandeld. Je ziet daar ook van alles. Echt schitterend omgeving te zien. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Gelukkig gaat met jou goed om steeds meer te lopen. Rustig aan doen. Mooie waterkant hebben daar. Rode besjes zie je daar veel van. Ik heb je hier genoten Joke. Fijne dag voor jou.

 8. Hier kloppen de voorspellingen ook niet als het om voorspelde regen gaat. Schitterende indrukken van het fort en omgeving. Erg uitnodigend moet ik zeggen.

 9. Hihi.. dank je voor de info over het meenemen van de hond.. het lijkt me heel interessant om er eens rond te kijken en te wandelen, maar zonder hond wordt het lastig voor mij hè. Kan ‘m moeilijk even aan een hekje binden.. hoe mooi ik de hekken er ook vind (!) als ik binnen de gracht even rond wil kijken hehe.
  Jij weet allemaal wel mooie plekjes te vinden hoor in je nieuwe woonomgeving. wauw!
  En? klopte dat weerbericht? hier is het al een tijdje slecht voorspeld allemaal.. met dat wisselvallige weer is het nauwelijks goed te voorspellen wanneer de regen zal vallen volgens mij.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.