Klokjesgentiaan – marsh gentian (2 foto’s)

De klokjesgentiaantjes had ik gemist op de heide. Dus deze morgen na een regenbui en in de friste even terug om ze te gaan zoeken. Had ik toch net dat klein padje niet afgelopen toen ik er eerder was wegens de warmte. Had mij een weg onder de bomen gezocht.

Maar dus de gentiaan toch gevonden en enkele foto’s kunnen nemen vooraleer de tropische hitte weer toesloeg.

De plant wordt 15-60 cm hoog. De bladeren zijn niet breder dan 1 cm, lijn- tot lancetvormig en hebben een tot drie nerven. De rand van het blad is meestal iets omgerold. Het onderste blad is niet tot een lange schacht vergroeid.

De klokjesgentiaan bloeit van juli tot september met alleenstaande of twee bij elkaar zittende, donkerhemelsblauwe, 4-5 cm lange bloemen, die aan de buitenkant vijf groene strepen hebben en aan de binnenkant groen gestippeld zijn. Soms kunnen de bloemen ook wit zijn. De bloemen zitten in de bladoksels en aan het eind van de stengel.

De vrucht is een doosvrucht. De kleine, lichte zaden zijn ongevleugeld.

De plant komt voor in blauwgrasland, tussen kort gras, heide en veenmoerassen op natte, zure grond.

De klokjesgentiaan is een waardplant voor het gentiaanblauwtje (Maculinea alcon), dat de eitjes afzet op de ongeopende bloemen.

Gentiana pneumonanthe, the marsh gentian, is a species of the genus Gentiana. The species can be found in marshes and moorlands. It is the host-plant of the Alcon Blue (Phengaris alcon).

The marsh gentian is a rare plant of acidic bogs and wet heathlands whose bright blue, trumpet-shaped flowers appear from July to October, contrasting with the pinks and purples of the heath. There are particularly strong populations of this flower in the New Forest, where a white variety has also occurred.

The upright, unbranched stems of marsh gentian hold aloft the blue, trumpet-shaped flowers that are delicately striped with green. Narrow leaves are carried up the stem in pairs.

36 thoughts on “Klokjesgentiaan – marsh gentian (2 foto’s)

 1. Mooie plant en verhaal vind ik het sinds ik ze ken op het Dwingelderveld. Jij hebt ze mooi vastgelegd. Heb je het gentiaanblauwtje wel eens gezien en vastgelegd?
  Ik heb ingezoomd op je beide foto’s. Op de eerste foto ontdekte ik 1 eitje.

 2. Wat een fijne/ mooie foto’s heb je gemaakt van de klokjesgentiaan! Ik heb ze weleens gezien op vakantie in Drenthe op de Dwwingeloose heide en in het Buursezand in Twente.

 3. Erg mooi voorgesteld.Ik ken ze wel en weet ze ook staan maar met die warmte ben ik er nog niet geraakt.Ook de boomkikkertjes zijn er dit jaar overgeschoten.Maar spijtig genoeg moest ik kiezen

 4. Stel me de vraag : Sterk in foto’s of uitleg ……………….’kweet het !! in beiden !!

 5. Plantjes hebben het moeilijk in deze droge tijden. Maar jij hebt toch maar weer een knappe foto kunnen nemen van dit bloemetje, Joke.

 6. De eerste foto vind ik heel geslaagd Joke. De uitvoerige beschrijving van de plant heb ik graag gelezen. Was vandaag ik op de Brunsummerheide, bijna uitgebloeid, geen enkele klokjesgentiaan bespeurd.

 7. En ga je nu één dezer dagen nog es terug om ze ópen te fotograferen? 😉
  Die ene is in de knop verdroogd, echt wel jammer.. maar er komt gelukkig ietwat beter (= koeler en natter) weer voor plantjes aan!

 8. Prachtig, het is weer de tijd dat ze bloeien. Op de hei hier net ver vandaan groeien ze ook maat jammer genoeg is de hoeveelheid te klein voor een gezonde populatie gentiaanblauwtjes.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.