Antitankgracht Haacht I: bunker en balkensluis

 

 

 

De ‘antitankgracht’ van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de ‘Hansbrug‘ over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel. Ze bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door een gracht en voorzien van diverse kunstwerken, met name: een stuwdam aan de monding van de gracht in de Dijle, zowat 100 meter stroomopwaarts van de Hansbrug, en verscheidene kleine sluizen en onderaardse hevels, die verdeeld zijn over de ganse lengte van de gracht.

Deze sluizen en hevels staan in verbinding met de afwateringsstelsels van de omgeving. Her en der langs de gracht zijn ook ijzeren afrasteringen terug te vinden. Bij dit alles moeten ook de stroken grond met de aarden dijken aan weerszijden van de gracht gerekend worden en ook de kleine grachten aan de buitenzijde van deze dijken. De totale breedte van het systeem bedraagt gemiddeld 25 meter.

 

 

Bron: antitankgracht

42 thoughts on “Antitankgracht Haacht I: bunker en balkensluis

 1. Willem .
  Een zinloos gedoe hoeveel heeft dat gedoe gekost ? en heeft het een Duitse tank gezien neen denk ik , geruchten doen de ronde dat er Duitse ingenieurs ter plekke geweest zijn en wat deden de Duitsers als ze het westen gingen overrompelen : oprukken langs Sedan .

 2. Hoi Joke,
  ik vind bunkers ook nog steeds enorm interessant en ook de forten die we hier in Nederland nog hebben.
  Heel interessant blog en vooral je eerste foto vind ik heel erg mooi.
  Groetjes, Helma

 3. Antitankgracht, een woord waarvan ik nog niet eerder hoorde en waar je de eerste paar seconden ook raar tegenaan kijkt. Je dan afvraagt, wat staat daar?? 😉
  Mooi en interessant om daar rond te scharrelen met de camera lijkt me en dat laat je hier ook mooi zien.

 4. Knap weergegeven Joke en je ziet dat het opgewaardeerd is.Nu zullen al de bladeren al wel van de bomen zijn na de felle wind van de laatste dagen.Ik ken het daar een beetje want heb in de zomer die wandeling daar gedaan.

 5. Goede morgen Joke.
  Interessant item plaatste je hier gelardeerd met mooie foto’s! Bedankt om dit gat in mijn cultuur te dichten…

  1. soms hé maar nog heel druk voor het moment, het betert eens zeg ik altijd en dan vallen alle kleinkinderen ziek, buikgriep…

 6. Wandelen is zeker boeiend om te zien. Bunkers kwam daar tegen. Mooi plekje om te zien op de foto’s. Bij ons in de buurt hebt ook zo bunkers. Jou blogje is interessant om te lezen. Fijne week. Groetjes J&F. 😀

 7. Dat soort dingen zijn, ook al werden ze aangelegd voor niet zulke leuke zaken, nog altijd heel erg interessant om eens te zien hè. En er achter te komen hoe het precies werkte en zo.. kan ik ook altijd wel waarderen, zoiets tegen te komen als ik op wandel ben hoor!

 8. Goedemiddag, jij hebt dus de Antitankgracht wandeling gedaan hier in Haacht. Ik had er eens een folder van ingezien bij vriendin en waren het eens van plan om samen te gaan doen maar ja toen kreeg ik grote problemen met het lopen en is het niet meer doorgegaan dus ben ik erg blij het op je blog te mogen ontmoeten. En ik vond het een heel Interessant blog met daarbij ook mooie foto’s. Er zijn dacht ik daar infoborden en dat je daar dan ook de achtergronden kan horen en verdere info en dat maakt deze wandeling nog boeiender. Kijk dus al uit naar het vervolg.
  Groetjes en fijne nieuwe week wens ik jou.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.