a walk – wandelen – in Aarschot II (11 foto’s)

double click on an image to enlarge – alle foto’s zijn aanklikbaar om te vergroten

We gaan verder met onze wandeling in Aarschot – deel I – via de grote parking aan het zwembad en dan de hoogte in op de oude stadsvesten om via een wijk en allemaal trapjes terug naar beneden te komen.

Op mijn weg naar boven kwam ik de zeeldraaier tegen (zeel = touw). Dit beeldje staat op de ruine van de oude stadsvesten op de Brakepoort. Het verwijst naar het zeeldraaien, een belangrijke huisnijverheid die in deze wijk veel beoefend werd.

De overbekende uitzending van Echo, waarbij enkele Aarschotse werklieden ongewild de hoofdrol speelden, toonde vier werknemers van de stad die in de vrieskou een verzakking in het wegdek herstelden. Dat de koude hen parten speeld was duidelijk te merken in de reportage. Dankzij deze tragikomedie werd het liedje van Louis Neefs ‘Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb’ beroemd – beslist eens kijken! De vier werklieden kregen in 2000 hun eigen betonnen beeld. Kunstenaar Roland Rens.

De collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot, een oude bedevaartsplaats, is één van de eerste gebouwen van de hooggotiek in Brabant. Het imposante gebouw werd opgetrokken tussen 1337 en 1450. Met haar kerk en toren in drie steensoorten (ijzerzandsteen uit de plaatselijke steengroeven, witte kalksteen van Gobertingen en baksteen), is zij een typisch voorbeeld van de Demergotiek. Het gedeelte van het hoogkoor, waar witte en bruine steenlagen elkaar afwisselen, werd gebouwd op het einde van de 14e eeuw. Sinds 1938 is de kerk een beschermd monument.

De sarcofagen van pastoors-dekens Philippe Corten (1824-1837) en Petrus Johannes De Wit (1838-1868) werden of worden gerenoveerd.

Het Sint-Rochusbeeld is een beeld van de beschermheilige van de stad. Het beeld staat in het midden van een heuvelachtig perk van kasseien en ijzerzandsteen. Dit landschap verwijst naar Aarschot in het Hageland. Kunstenaar Roland Rens.

Word vervolgd.

Advertisements

24 thoughts on “a walk – wandelen – in Aarschot II (11 foto’s)

 1. Die hilarische reportage van Echo, heb ik al dikwijls gezien en telkens weer val ik bijna van mijn stoel van lachen , het liedje van de Louis past daar perfect bij 😀 Het is nieuw voor mij dat die 4 noeste stadwerkers hun standbeeld hebben gekregen . Leuke reportage Joke !

 2. Dat was weer een hele mooie wandeling en wat een mooie fotografie heb je weer gezet. Het lijkt mij ook een heerlijk en mooie omgeving. Dank je wel voor deze interessante rondleiding. Groetjes, Tine

 3. Ik kende dat filmpje van die werklieden natuurlijk niet, maar heb het op YouTube teruggevonden en moest er wel om lachen.. vooral om dat manneke met die hoogwaterbroek die niet veel deed hè! 🙂
  Heel mooie foto’s maakte van je wandeling Joke.. het gaat steeds beter met dat wandelen weer hè.. fijn meid!

 4. Ik zie echt hele bijzondere foto’s waaronder die beelden in foot 7.
  De kerk zelf en ook daaromheen heb je heel mooi in beeld gebracht.
  Hele mooie items laat je zien.
  Gr. Helma

 5. De bewuste uitzending in Echo herinner ik mij nog goed, maar dat de vier werklieden ook een beeld hebben gekregen, wist ik niet. Superleuk vind ik dat !
  Een imposante kerk daar in Aarschot. Wellicht meer dan een bezoekje waard.

 6. Heel mooi en herkenbaar Joke Deze foto’s bewijzen dat Je wel fit bent he Anders zou men deze trip niet zomaar kunnen maken. De zeeldraaier en zijn omgeving waren vroeger heel bekend en hopelijk ben Je daar ook overal geweest ! Grts

 7. veel bijzondere dingen te zien daar
  dat wist ik niet, een standbeeld voor die arbeiders 🙂 k herinner mij dat filmpje met Louis zijn liedje nog heel goed

 8. Heel mooie plekjes, maar blijkbaar ook minder fraaie (wat overal wel het geval is…). Een uitdaging om van die lelijke appartementen en overwoekerde voorgevels iets mooi in beeld te brengen.

 9. Lieve vrouwe kerk is daar zeker schitterend om omgeving te zien. Wat is daar hele mooie omgeving om te kijken. Beeldkunst is een beschermheilige van de stad. Heel interessant om te weten. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Fijne avond.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.