Streetart op spoorwegbrug – Streetart on Railway Bridge (11 foto’s)

Double click on an image to enlarge – alle foto’s zijn aanklikbaar om te vergroten

 

 

De Geldenaaksebaan, een belangrijke toegangsweg naar Leuven, ziet er sinds kort heel wat kleurrijker uit. De betonnen spoorwegbrug ter hoogte van Abdij van Park werd volledig beschilderd.

 

Abdij van Park in Heverlee is één van de best bewaarde abdijcomplexen in Vlaanderen. De mix van eeuwenoude gebouwen en een authentiek landschap maken het een oase van rust aan de Leuvense stadsrand. Toch rijden velen de onopvallende ingang van deze parel onwetend voorbij. Om de toegang meer in de kijker te zetten wilde de stad de betonnen brug over de Geldenaaksebaan, ter hoogte van Abdij van Park, restylen in een opvallende virtuele toegangspoort.

“Met de toeristische ontsluiting van Abdij van Park willen we deze unieke historische site uitbouwen tot een volwaardige bezienswaardigheid in samenwerking met alle partners ter plaatse”, vertelt de schepen van toerisme. “Het is de bedoeling een goede verbinding te creëren tussen de abdijsite, het stadscentrum en andere belangrijke bezienswaardigheden. Deze brug moet als het ware een ‘visuele toegangspoort’ worden.”

Ook de buurtbewoners waren al langer vragende partij om de brug kunstig te beschilderen en zo de buurt op te fleuren.

Link tussen mens en natuur, heden en verleden
De tekening op de spoorwegbrug verwijst naar Abdij van Park als beschermd natuurgebied, getuige de vele vogels die hier vertoeven. We vinden er ook een lichte hint naar de 17e eeuwse monumentale glasramen van Abdij van Park terug. De rasterstructuur op de zijkant van de brug verwijst naar de structuur van de glas-in-lood-ramen. Dit patroon komt ook terug aan de binnenkant van de brug.

Bron: Stad Leuven

46 thoughts on “Streetart op spoorwegbrug – Streetart on Railway Bridge (11 foto’s)

 1. Waw, heel mooi gedaan ! Erg uitnodigend ook om de streek verder te verkennen. Een oase van rust, zo lijkt de abdij inderdaad te zijn op deze prachtige foto’s. Daar wil ik ook wel graag eens rondwandelen.

 2. Dat mogen ze hier ook wel eens doen om alles wat in een natuurjasje aan te gaan kleden. De vogels spraken mij heel erg aan. Groetjes en geniet ook van alle dagen

 3. Goede morgen Joke en een fijne nieuwe week gewenst.
  Fantastisch dat de buurtbewoners zelf vragende partij waren om deze saaie brug een kleurrijk kleedje te geven.
  Ook de rest van je mooie reportage mag er zijn, ik heb er weer wat van geleerd!
  OT: wat een verschrikkelijke historie vertelde je op mijn blog… Zo ging het inderdaad in die tijd.

 4. Och … wat geweldig muurschilderen ziet uit. Daar ben ik dol op. Dieren komen voor. Echt super. IK wou dit kunnen zien in de buurt. Helaas te ver voor ons. Echt heel mooi!!! Omgeving van je parken ziet prachtig uit. Kerk in de verte heel mooi. Ik heb je foto’s genoten Joke. 🙄 🕊 🐦 Fijne dag.

  1. Nog nooit gehoord dat ze daar brouwen maar ik weet uiteraard niet alles :-). Er is een brasserie Abdijmolen en het adres is Abdij van Park 7
   3001 Heverlee

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.