park oude abdij van Kortenberg – park Kortenberg Abbey I (15 foto’s-pics)

Kortenberg Abbey, sometimes referred to as Cortemberg Abbey (founded 1095; suppressed 1798), was a monastery of Benedictine nuns at Kortenberg in the Duchy of Brabant. It is now a diocesan retreat centre under the name OAK: Old Abbey of Kortenberg. Since 2005 the buildings have had the status of a protected monument (number OB001683) under the Flemish organization for Immovable Heritage.

 

Het Park van de Oude Abdij van Kortenberg is sinds eind 2010 publiek toegankelijk. Je kan er dan ook op elk moment van de dag tot rust komen, bijvoorbeeld op een bankje onder de oude bomen met uitzicht op het abdijgebouw of op de vijver. Of je kan van hieruit ook vertrekken voor een leuke wandeling in het Warandebos langs de buurt- en voetwegen.

 

 

De abdij staat hier sinds 1222. In 1312 ondertekende Hertog Jan II van Brabant in de abdij het Charter van Kortenberg. De abdij kende een bewogen geschiedenis van brandstichting, plundering en heropbouw. Het oudste nu nog resterende gedeelte is het poortgebouw met de gotische spitsvormige toegangspoort uit het begin van de zeventiende eeuw aan de Minneveldstraat. Het bevat nog de oorspronkelijke eikenhouten toegangspoort, beslagen met smeedijzeren banden en spijkers. Het Veehof uit 1650, het pachthof de Bouwerij uit 1732 en het abdijkasteel gebouwd van 1779 tot 1783 bleven ook bewaard. De traditionele ridderzaal en de barokke abdijkapel dateren maar van 1934. De abdij, eigendom van het bisdom, werd op 14 februari 2005 bij Vlaams ministerieel besluit opgenomen als beschermd monument. De Oude Abdij Kortenberg is nu een bezinningscentrum en wordt door een vzw uitgebaat.

 

 

De tentoonstelling Aquart – Kunst rond water – opende officieel op zondag 13 mei maar ik was er op zaterdag 12 mei en de werken in het park waren dus al volop te bewonderen. Van sommige werken vergat ik in mijn enthousiasme de naam van de kunstenaar en het werk te noteren 🙂 ook heb ik niet alle kunstwerken gefotografeerd. De abdij was nog niet open voor publiek.

 

Halverwege december viel de dikste boom van het park, de bruine beuk met een omtrek van 471 centimeter na een lang leven van 200 jaar zomaar om. Een akelige verrassing maar helemaal onverwacht was het niet want de stam was rot en een tijd geleden is er een takkenwal rond de boom geplaatst om bezoekers van de wortels weg te houden. Blijkbaar is het nog niet helemaal duidelijk wat er mee moet gebeuren maar voorlopig is er gelukkig geen brandhout van gemaakt maar een kunstwerk door een Oostendse kunstenares. Bron: Ernst Gülcher, natuurgids.

 

 

Iemand dacht het goed te weten en kraste in de BEUK : OAK (eik) maar OAK is ook de afkorting van Oude Abdij Kortenberg 🙂

 

 

Het volgende kunstwerk is van Walther van Schoote en heet ‘Water is een recht’

 

 

Wordt vervolgd…

Advertisements

40 thoughts on “park oude abdij van Kortenberg – park Kortenberg Abbey I (15 foto’s-pics)

 1. Super mooi Joke ! Dit lijkt mij een heel aangenaam domein, waar kunst helemaal tot zijn recht komt. Bovendien is er ook nog een abdij met een geschiedenis. Het moet heerlijk wandelen zijn, daar in het park van Kortenberg.
  Je hebt er zeer mooie foto’s gemaakt.

 2. ja was even te snel geweest het zijn zeer prachtig foto’s

  goede middag heb naar je foto’s aan het kijken geweest van de abdij van Kortenberg allemaal zeer mooie foto’s en ze stralen de rust uit die je soms zoek in deze jachtig wereld echt knap werk ik schrijf via deze weg om dat ik op je blog onder je foto’s nergens en plaatsje vond voor en reactie te schrijven dus via deze wet je het nog en fijne dag verder

 3. Bedankt voor de mooie serie en de wel heel interessante informatie er bij Joke, ik ga hier weer een beetje minder dom vandaan…

 4. fantastische plek om te vertoeven Joke, maar ik zou niet alle kunst willen hebben hoor, 🙂
  sommige zijn ehhhm lelijk 🙂
  maar het park zelf lijkt me geweldig om te zijn,

 5. Wat een bof dat je al voor de opening kon fliepsen. Niks geen mensen voor je beeld.
  Een leuke combi het oude gebouw met de nieuwe kunst.
  Mooie foto’s.

 6. Zowel het gebouw als het omringende park zien er in jouw serie uitnodigend uit.
  Hopelijk lukt het om die boom op de een of andere manier in de vorm van een sculptuur of zo te behouden.

 7. Mooi zeg.. dat gebouw ook. En zo’n kunsttentoonstelling maakt het altijd extra interessant.
  Ik was afgelopen vrijdag in het domein van Nieuwenhoven, bij St.-Truiden.. daar willen vriendlief en ik nog weleens heen.. ook zo mooi en we zagen er nog láááng niet alles van.

 8. lijkt me een zalige plaats om te relaxen, en nu in combinatie met kunst helemaal leuk
  vreemde maar ook toffe dingen zie ik
  heel aanlokkelijk zo’n plaats 😉

 9. Lijkt wel heerlijk op bank zitten. Wat is daar heel mooi om te zien. Oude gebouw van foto’s is apart om te zien. Foto 6 en 7 ziet prachtig uit. Wat mooi. DE takkenwal hebben apart gedaan met soort band. Het ziet fleurig uit. Oak is een beuk nooit geweten. Weer wat geleerd bij jou. Kunst op de hout moeder en zijn kindje vast houden best mooi om te zien. Het gaat vast arme land die daar doet. Want ik zie moeder een mandje vast houd. Ik denk meer aan ergens Afrika? Mooie kunstwerk Joke. Je hebt heerlijk gewandeld. Mooie foto’s uit de omgeving.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.