verse broodjes en koffie – tasty sandwiches and coffee

Verse broodjes van de bakker 

 

 

en verse koffie van de kotmadam op een zondagmorgen als moederdag 

 

 

 

Het standbeeld van de bakker bevindt zich in het centrum van Leuven in de Diestsestraat. Het beeld van Dorre werd in 1979 geschonken aan de stad door het Verbond van Brood- en banketbakkers en Bakkersvrienden. De Bond wou het bakkersberoep vereeuwigen door dit standbeeld te laten maken door kunstenaar Roland Rens. Het standbeeld toont een bakker die deeg in de over gaat plaatsen.

 

Het beeld werd ingehuldigd in 1985 en was een geschenk van het VVV aan de Stad Leuven. Ondanks het amusante karakter van het beeld, riep de Kotmadam aanvankelijk gemengde gevoelens op. De afgebeelde figuur beantwoordt niet aan het typische beeld van een kotmadam: oud en volslank. De kotmadam op de Oude Markt is een jeugdige, aantrekkelijke dame.

Advertisements

28 thoughts on “verse broodjes en koffie – tasty sandwiches and coffee

 1. Leuven, mijn geboortestad 🙂 Daar is altijd wel iets te beleven. Onlangs nog met vrienden daar een rustige wandeling gemaakt langs de Dijle. Je hebt een paar foto’s gemaakt, waar de rust en het respect voor de natuur echt wel mooi van afstraalt. Houden zo Joke 🙂

  1. Wat leuk! Die dag was er een feest geweest de dag ervoor en alles lag smerig, dus alleen de koffiekan gefotografeerd. Heb wel ergens foto’s van het hele beeld ook… (archief 🙂 )

 2. Goede zondagmorgen Joke.
  Wat een leuk idee om Moederdag op die manier aan te kondigen. Het is een schitterend beeld dat jij knap op de foto wist te zetten vergezeld met interessante informatie!
  Bedankt voor je beterschap wensen meid!

 3. Prachtig standbeelden heb je daar staan. Wel iets apart om bakker mee te maken.Mooie foto’s om te zien.
  Fijne zondag gewenst.

  1. een kotmadam is een dame die een huis heeft en kamers verhuurt aan studenten. Nu zitten de studenten meer samen in grote residenties (flatgebouwen).

 4. Wat een mooie en interessante toelichting bij deze heerlijk scherpe foto van het beeld (laat ik nu ook net vandaag beelden tonen in mijn blog).

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.