de molen van Rotselaar

 

Het verhaal van de molen is eeuwenoud. De oudste vermelding dateert uit 1217. In dat jaar sterft de eigenaar van de molen: de Heer van Rotselaar, en de oudste zoon erft, onder andere, de molen. We kunnen er dus van uit gaan dat er hier al meer dan 800 jaar een watermolen op de Dijle staat.

De gebouwen die nu rond het erf staan dateren natuurlijk niet uit 1217, maar zijn een staalkaart van het bouwen doorheen 5 eeuwen.

 

 

 

Het oudste gebouw, de molenaarswoning, dateert uit 1573 en is opgebouwd uit een fundering en plint uit ijzerzandsteen, muren uit baksteen en een dak bedekt met natuurleien. IJzerzandsteen is natuursteen die hier in de heuvels van Rotselaar gewonnen werd (Diestiaan).

Deze woning verving een vakwerkgebouw: een gebouw opgebouwd uit een houten constructie ingevuld met een wissen vlechtwerk, leem en stro.

 

 

De witgekalkte molen dateert uit 1664: hij verving het vakwerkgebouw dat op het moleneiland stond. Tijdens de godsdienstoorlogen was de molen immers vernield. Pas in 1664 vond de Spaansgezinde Hertog de politieke en economische situatie terug geschikt om te investeren in de Molen van Rotselaar. Het bouwwerk werd de op 2 na grootste molen van de Nederlanden. Er werd niet alleen graan van boeren uit de omgeving vermalen, maar ook graan dat via de Dijle vanuit Antwerpen werd aangevoerd. De Dijle was bevaarbaar en samen met de nieuwe molen werd door bouwmeester Hanecart ook een nieuwe sluis op de Dijle ontworpen.

 

 

 

In de jaren 1930 bouwde men nog midden op het erf een gebouw met kantoorruimte bij en een hangar tegen de silo aan. Maar al voor de tweede wereldoorlog was het duidelijk dat de molen met zijn verouderend machinepark in een krappe behuizing niet opgewassen zou zijn tegen de grote maalderijen uit de buurt zoals Remy in Wijgmaal, Hungaria, Van Orshoven, de Dijlemolens, …in Leuven.
In 1968 werd voor het laatst gemalen. Het maalquotum werd verkocht, de machines verzegeld, de leren aandrijfriemen en ziften uit de plansichters verwijderd…

 

 

Vandaag is de molen van Rotselaar een veelzijdig en duurzaam project op een historische site. Met een waterkrachtcentrale die groene energie opwekt. Met een samenhuizenproject van negen huishoudens. Met biogroenteteler Werner die molengroenten en ander biolekkers verkoopt. Met bakker Gilbert die elke week de oude bakoven opstookt voor heerlijk brood. Met aandacht voor de waterkwaliteit: dagelijks halen ze een halve ton vuil uit het water. En dankzij de vistrap van de VMM kunnen vissen vrij migreren. Dat alles in een complex met een lange geschiedenis, mooi gerenoveerd voor zijn hedendaagse functies.

 

 

Bron: molen van Rotselaar

29 thoughts on “de molen van Rotselaar

 1. 800 jaar, wie doet beter? Het zal ik in elk geval niet zijn 🙂

  OT: geen zorgen, hoor, ik blijf bloggen en bezoeken. Alleen wat tegenslag de jongste weken. Heb heel veel werk en de PC waarmee ik foto’s bewerk heeft kuren. Ik krijg het precies niet opgelost, maar mis ook de tijd om er mee bezig te zijn. Vandaar de stilte.

 2. Een zeer interessant logje met mooie foto’s geïllustreerd. Goed dat deze historische site een nieuwe en duurzame bestemming heeft gekregen. Dit project kan echt wel als voorbeeld dienen.

 3. Heel mooi Joke was er vroeger ook al eens met een fietstocht .Nu ik die beelden zie komen er ook bepaalde zaken terug Bedankt voor die herinneringen Grts

 4. Baie mooi stuk geskiedenis. Dis ook geweldig positief dat dit vandag nog goed gebruik word en dat die rivier skoongemaak word. Interessante stuk, met pragfoto’s, Joke.

 5. Joke. .prachtig om dit de lezen .alles even opgezocht Via Wikipedia- over de Watermolen van Rotselaar zeer oud 1217.en leuk geplaatste foto’s Gr Cees

 6. Goede morgen Joke en een fijn weekend gewenst.
  Ik had dit item al op je FB zien verschijnen maar in de groter formaat komt deze mooie foto nog beter tot zijn recht!

 7. Prachtig foto’s is het geworden. Het is geschiedenis om te lezen hoe en wat. Echt interessant om te lezen. Molenwieken is altijd wel interessant om te kijken hoe het werkt. Fijn weekend voor jou.

 8. Prachtig project.. en je hebt er je werk van gemaakt ons de gehele geschiedenis ervan uit de doeken te doen.. thanx! Gráág gelezen en bekeken hoor!
  Groetjesss!

 9. Woow, wat een knappe én leerzame reportage. Een mooi initiatief dat dit geheel behouden blijft en men er op een duurzame manier kan van leven.

 10. Mooie serie foto’s van deze eeuwenoude molen die wel prachtig gerestaureerd is. De informatie die je geeft verhaalt over de rijke geschiedenis van dit bouwwerk. Interessant.

 11. Hoi Joke,
  allereerst bedankt voor je lieve reactie op mijn blog. Je kon het ook niet weten maar neem van mij aan dat onze levens voorgoed veranderd zijn.
  Je foto’s zijn erg mooi en vooral de uitleg die je erbij hebt geplaatst verklaart zoveel meer.
  Heel erg mooi en ook interessant.

 12. Een mooi stukje lokale geschiedenis. Ik zocht eerst naar de molenwieken, onvindbaar bij een watermolen. Goed in beeld gebracht Joke!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.