vliegenzwam – amanita muscaria

 

Een mogelijke verklaring voor de naam vliegenzwam is dat het rode vlies op de hoed het gedeelte van de zwam is dat de stof muscarine zou bevatten, waarvan een vliegendodend middel zou kunnen worden gemaakt . Sommigen hebben een verband gezien met hallucinaties van door de lucht vliegen bij inname, maar dit is etymologisch onjuist. Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zouden zijn. De toxiciteit van deze paddenstoel wordt in de volksmond vaak overdreven – van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn.

 

Bron: wikipedia

Advertenties

39 reacties op ‘vliegenzwam – amanita muscaria

  1. Deze is DE paddenstoel die het algemene plaatje symboliseert voor wat “we” (de meeste mensen onder ons) onder paddenstoelen zien en voorstellen! Ze zijn ook sprookjesachtig mooi en je hebt er een prachtige sfeervolle herfstfoto van weten te maken, knap hoor Joke!
    Fijne genietgroetjes, Heidi

  2. Het zijn de mooiste paddenstoelen die er zijn maar niet de giftigste.Van paddenstoelen eten is voor gekken.Zelfs kenners hebben al eens een dokter nodig gehad.Plikken is gekkenwerk.Als ik paddenstoelen wil eten ,koop ,ik ze.

  3. Deze vliegenzwam ziet prachtig uit. Weer wat geleerd van jou verhaal. Zo zie je maar weer. Ik vind rode met witte stippen paddenstoel de mooiste. Geniet met de mooie weer.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.