vliegenzwam – amanita muscaria

 

Een mogelijke verklaring voor de naam vliegenzwam is dat het rode vlies op de hoed het gedeelte van de zwam is dat de stof muscarine zou bevatten, waarvan een vliegendodend middel zou kunnen worden gemaakt . Sommigen hebben een verband gezien met hallucinaties van door de lucht vliegen bij inname, maar dit is etymologisch onjuist. Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zouden zijn. De toxiciteit van deze paddenstoel wordt in de volksmond vaak overdreven – van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn.

 

Bron: wikipedia

39 thoughts on “vliegenzwam – amanita muscaria

  1. Deze is DE paddenstoel die het algemene plaatje symboliseert voor wat “we” (de meeste mensen onder ons) onder paddenstoelen zien en voorstellen! Ze zijn ook sprookjesachtig mooi en je hebt er een prachtige sfeervolle herfstfoto van weten te maken, knap hoor Joke!
    Fijne genietgroetjes, Heidi

  2. Een prachtige paddenstoel om te fotograferen, maar je gooit hem maar best niet in de pan.

  3. Hij lijkt topzwaar te zijn en op het punt van omvallen te staan, maar jij was in elk geval mooi op tijd om hem in dat lekker warme herfstlicht nog even mooi vast te leggen.

  4. Het zijn de mooiste paddenstoelen die er zijn maar niet de giftigste.Van paddenstoelen eten is voor gekken.Zelfs kenners hebben al eens een dokter nodig gehad.Plikken is gekkenwerk.Als ik paddenstoelen wil eten ,koop ,ik ze.

    1. Inderdaad Lies, ze zijn hier zeer zeldzaam. Ik ben er speciaal voor een beekje overgestoken, heel voorzichtig op takken. Net een klein kind 😀

  5. Deze vliegenzwam ziet prachtig uit. Weer wat geleerd van jou verhaal. Zo zie je maar weer. Ik vind rode met witte stippen paddenstoel de mooiste. Geniet met de mooie weer.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.