caterpillars of peacock butterfly – rupsen van dagpauwogen (3 foto’s)

 

Het ligt misschien niet direct voor de hand om de brandnetel als vlinderplant aan te merken. Toch is hij voor vlinders erg belangrijk: een aantal vlinders is er zelfs helemaal van afhankelijk. Zonder brandnetel kunnen ze zich niet voortplanten.

 

De dagpauwoog, de kleine vos, de atalanta en de gehakkelde aurelia kunnen niet leven zonder de brandnetel. Het zijn niet de vlinders die van deze plant eten, maar de rupsen. Zij lusten buiten brandnetel helemaal niets anders.

 

 

Als je zo’n rupsengroep tegenkomt kun je ze goed herkennen. De rupsen van dagpauwoog zijn zwart met een blauwige gloed en veel hele kleine witte stipjes. Die van kleine vos zijn bruinachtig zwart met flink veel gele tekening. Ook landkaartjesrupsen zitten in groepen bij elkaar. Deze zijn bruinzwart zonder verdere kleur, dus geen witte stipjes en geen gele tekening.

 

 

The caterpillars, which are shiny black with six rows of barbed spikes and a series of white dots on each segment, and which have a shiny black head, hatch after about a week. The chrysalis may be either grey, brown, or green in colour and may have a blackish tinge. The caterpillars grow up to 42 mm in length.

Advertisements

35 thoughts on “caterpillars of peacock butterfly – rupsen van dagpauwogen (3 foto’s)

 1. Het wonderbaarlijk leven van rups tot vlinder… Mooi in beeld gebracht deze toch prachtige rupsen van de Dagpauwoogvlinder, Joke!
  Fijne groetjes, Heidi

 2. Prachtige macro’s van deze rupsjes Joke. De eerste vind ik echt een top foto, zowel qua kleur,belicting als de compositie. Nu weet ik terug waarom ik in mijn tuin een verborgen hoekje met brandnetels laat staan 🙂

 3. Goede morgen Joke. Je zou het niet geloven dat zich uit deze schijnbaar ordinaire rups zo’n schitterende vlinder kan ontpoppen… Bedankt voor de informatie en je mooie foto!

 4. Heel prachtige reportage dat jij hier laat zien. Ik heb nog nooit de rupsen van zo’n vlinder ontmoet want zie altijd de volwassenen heen en weer vliegen hier in de buurt. Vind het echt mooi.

 5. Dat leerden wij al op de lagere school.. dat die vlinders niet zonder brandnetels konden. In die tijd (60-er jaren) werd alles heel netjes onkruidvrij gehouden en kampten we ook nog met heel veel zure regen.. weinig brandnetels derhalve en die vlindersoorten werden met uitsterven bedreigd. Maar ze werden wijzer.. nu laten ze gelukkig her en der de brandnetels weer gewoon staan, de lucht werd ietwat schoner en kunnen we van deze prachtige rupsen en daarna weer van de vele vlinders genieten. Dagpauwogen had ik voor m’n 40e nog nooit in het echt gezien volgens mij..!!!
  Groetjesss!

 6. dEze rups heb ik nooit gezien. Deze is wel bijzonder om te zien. Jaren geleden had ik ook rupsen op de balkon. Maar deze is niet eerder gekomen. Rupsen kunnen veel jonge krijgen. Echt schitterend om te zien op de foto’s van jou!

 7. Heel mooi Joke Hier bij ons is er achter tegen de tuin een kippenhok met veel Brandnetels maar daar zitten geen rupsen hoor die kippen zijn er als de kippen bij om ze op te pikken !! Grts

 8. Heel mooie reeks Joke.De brandnetels zijn noodzakelijk om veel rupsen te laten overleven.Vind het mooi met die witte stipjes die oplichten als kleine siersteentjes.Heb zelfs een blad gefotografeerd met de zwarte eitjes op van de dagpauwoog

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.