wandelen, walking in Leefdaal – de Voer (13 foto’s)

Een stukje wandelen langs de Voer in Leefdaal, smalle rivier tussen Tervuren en Leuven.

 

Click on a picture to enlarge – klik op een foto om te vergroten

 

Voer, oorspronkelijk Fura of Furo, is een wijd verspreide Germaanse waternaam. Denk maar aan de Limburgse Voer, de Veurs, de Vurre… afgeleid van bepaalde plaatsnamen zoals Tervuren, Voeren, Veurne… In essentie betekende Fura of Furo de glijdende, de stromende, de voerende, kortom waterloop of beek.

De bron van de Vlaams-Brabantse Voer ligt in het Kapucijnenbos in Tervuren, op een hoogte van ongeveer tachtig meter boven de zeespiegel. Via de vijvers van de Warande loopt ze door Vossem, Leefdaal en Bertem naar Leuven waar zij uitmondt in de Dijle op een hoogte van ongeveer vierentwintig meter. De beek is ruim vijftien kilometer lang. Het verval, dat in de bovenloop vrij belangrijk is, bedraagt gemiddeld vijf meter per duizend.

De Voer heeft geen bijrivieren tenzij enkele vlietjes die een aantal waterbronnen verbinden met de beek. Haar bekken heeft een oppervlakte van ongeveer 5 130 hectare. Het is langgerekt van vorm met een breedte die schommelt tussen drie en vier kilometer.

De beek onderging belangrijke menselijke ingrepen. Vijvers werden aangelegd, verschillende watermolens werden opgericht, een zekere kanalisatie van bepaalde trajecten en de overwelving van haar bedding in Leuven. Toch behoort haar loop tot de meest natuurlijke van Vlaanderen. Sommige delen van haar vallei zijn betoverend mooi.

Foto’s genomen in Leefdaal.

Bron: www

(Wordt vervolgd)

39 thoughts on “wandelen, walking in Leefdaal – de Voer (13 foto’s)

 1. Een prachtige wandeling is dat langs de Voer, met veel natuurlijk schoon, die je mooi op de plaat hebt vastgelegd, Joke!
  Fijne avond en slaap lekker,
  Heidi

 2. Foto’s maken in de natuur is echt jou ding Joke. Vooral die minimalistische foto’s met een onscherpe achtergrond vind ik telkens super.
  Groetjes !

 3. Wandelen en fotografie, het gaat wonderwel samen, tenminste als je alleen bent, anders moet je altijd hollen om de groep in te halen 🙂 Je weet de schoonheid van deze mooie omgeving heel mooi vast te leggen, én je hebt oog voor compositie en schoonheid !

 4. Niet alleen wandelen, maar ook veel fotograferen Joke,
  schitterend serie van deze wandeling en van alles wat je onderweg te zien kreeg.
  Groetjes, Bram

 5. Ha, nu weet ik dat julie Voer niet onze Voer is.. Bedankt Joke was heel interessante informatie. En je foto’s zijn mooi, Nummer 5 en 9 zijn mijn favorieten.

 6. Goede morgen Joke en een heel fijn weekend gewenst.
  Interessante uitleg plaatste je hier zodat we nog meer van je knappe foto’s kunnen genieten omdat we weten waarover het gaat… bedankt!

 7. Je hebt heerlijk gewandeld door de natuur. IN natuur zie je van alles. Wat is daar mooi om te zien. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.