lieveheersbeestjes – coccinella (5)

 

Heel lang heb ik niet beseft dat er zoveel verschil in de onze-lieve-heersbeestjes was. Ik had het idee dat ze allemaal gelijk waren… Pas toen ik ze begon te fotograferen zag ik dat ze verschilden van kleur en aantal bollekes… Nooit te oud om te leren 🙂

Onlangs las ik dat een blogster zichzelf heeft uitgedaagd om de 24 verschillende soorten te fotograferen. Ik ben er heel benieuwd naar.

 


38 thoughts on “lieveheersbeestjes – coccinella (5)

 1. Ja, vroeger had ik er ook geen idee van dat er zoveel verschillende waren. Ik dacht dat het aantal stipje hun leeftijd voorstelden, hoe dom he 😀 Je hebt hier een mooie reeks geplaatst met enkele verschillende lieveheersbeestjes! Toch heb ik een lichte voorkeur voor de laatste twee.
  Fijne groetjes, Heidi

 2. Heel mooie opname van deze sympathieke diertjes (alhoewel het wel degelijk genadeloze jagers zijn hoor). Dit jaar zijn er veel minder merk ik in mijn omgeving, hun aantal wisselt elk jaar. Raar hé ? Zo’n 15 jaar geleden zat onze zijgevel eens propvol 5 stippige lieve-heers-beestjes, het waren er echt duizenden en duizenden. We moesten alles potdicht houden of ze kwamen binnen. Die avond, toen de vleermuizen tevoorschijn kwamen, vlogen de insecten allemaal weg, als op commando… een hele wolk die wegvloog.We hebben dat fenomeen nooit meer weergezien.

 3. prachtige serie en foto’s van dit hele kleine maar zo fotogenieke insectje
  Prachtige details en heel mooie scherpte en kleuren

 4. Wat een prachtige natuurfoto’s zijn dit! Top, hoor!
  OT: inderdaad je merkte goed op dat de hondjes synchroon lopen in de post op mijn blog vandaag. Ik slaagde er ook in van op het goede moment af te drukken 🙂 Lukt niet altijd,natuurlijk.

 5. Goede morgen Joke en een heel fijn weekend gewenst.
  Je hebt gelijk hoor, er bestaan heel veel verschillen tussen de soorten lieveheersbeestjes en je hebt dat al heel duidelijk gemaakt in die knappe foto’s van jou!

 6. Heb er jaren terug al eens over gepost.. toen ík erachter kwam dat je nu zelfs ook donkerblauwe lieveheersbeestjes (zoals op jouw tweede foto) tegen kon komen. Maar dat bleken geen inheemse.. het zijn Japanse, die hierheen gehaald zijn om de gewassen in de plantenkassen luisvrij te houden. Die Jappen vormen wel een gevaar voor die kleine schattige roodzwarte kapoentjes van hier. (en nu hoop ik maar dat ik niet racistisch overkom..! 😛 )
  Groetjesss!

 7. Vooral het lieveheersbeestje op je tweede foto vind ik erg mooi, net als die foto trouwens. De combinatie van het lieveheersbeestje en de langpoot op je vierde foto levert een verrassend geheel op.

 8. Hallo Joke.Ze zijn zo klein maar zo’n ontzettend mooie kunstwerrkjes.Je hebt ze er tip top opgezet. Hier vlot het met die lieve-heers-beestjes niet zo vlot .Ik zie er nog zelden.Ben nog maar aan 5 verschillende geraakt maar ga natuurlijk door.

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.