Louvain – Leuven * 5 photos

universiteitsbibliotheek – Uuniversity library

De imposante bibliotheek aan het Mgr. Ladeuzeplein is zowat het symbool van de Leuvense universiteit. Het is er voor studerende studenten goed toeven in de grote leeszaal, maar de bibliotheek heeft in haar vele kamers en kamertjes nog zoveel meer te bieden, lang niet uitsluitend voor onderzoekers en studenten.

Een boekenhuis met veel kamers
De Universiteitsbibliotheek vervult diverse functies: ze biedt gedrukte en digitale informatie aan met het oog op het onderzoek en het onderwijs, ze beheert erfgoedcollecties (vooral m.b.t. humane wetenschappen) en ze beheert erfgoedcollecties. Ze speelt bovendien een culturele rol voor de universitaire gemeenschap en voor een breder publiek.

Fonske

Het Fonske is een standbeeld in het centrum van de universiteitsstad Leuven, op het Rector De Somerplein. Zijn volledige naam luidt Fons Sapientiae, Latijn voor Bron der Wijsheid. Het Fonske werd ontworpen door beeldhouwer Jef Claerhout en werd ter gelegenheid van de 550e verjaardag van de Katholieke Universiteit Leuven in 1975 aan de stad geschonken.

Het beeld stelt een student voor die, lezend in een boek, de wijsheid in vorm van water door zijn hoofd laat lopen. Maar deze verklaring zou later aan het beeldje zijn gegeven. Volgens beeldhouwer Claerhout: “Het is een sculptuur van iemand die, een pils in zijn kop gietende, zijn gedragingen bestudeert”. Studentenorganisaties waren het hier niet mee eens en vonden dat het een karikatuur van de drinkende student was. Daarom werd het beeldje omgedoopt tot “Bron Der Wijsheid”.

Net zoals Manneken Pis in Brussel wordt Fonske af en toe aangekleed door verenigingen die iets te vieren hebben. Leuvense Fonskes zijn eveneens pralines waarop het beeldje van het Fonske staat.

 

Grote Markt

De Grote Markt bevindt zich op een van de meest historische plaatsen van Leuven en bestaat in haar huidige ontwerp reeds sinds de 14de eeuw, bij de oprichting van de Katholieke Universiteit Leuven. De meeste gebouwen op het plein zijn dan ook opgetrokken in de befaamde Brabantse gotiek, zoals het monumentale stadhuis.

Andere opvallende gebouwen aan de Grote Markt zijn het Tafelrond, de Collegiale Sint-Pieterskerk en enkele prachtige gildenhuizen. Daarnaast is, zoals in heel Leuven, ook hier geen gebrek aan cafรฉs en tavernes. In tegenstelling met de meer trendy, op de jeugd gerichte, zaken op de Oude Markt, bevindt zich op de Grote Markt meer traditioneel aandoende horeca.

 

Leuven M museum
universiteitsbibliotheek – Uuniversity library
En hoe het Belgische weer kan veranderen in minder dan twee uur…

Advertisements

41 thoughts on “Louvain – Leuven * 5 photos

 1. Leuven bekent als studentenstad maar zelf ben ik er nog nooit echt geweest (behalve het ziekenhuis van Leuven, maar daarvoor ga je best niet naar Leuven). Jouw foto’s spreken wel uitnodigend aan om er eens te gaan. Prachtig in beeld gebracht en reportage van gemaakt, Joke!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. Hello Joke ,
  Une belle ville que je dรฉcouvre
  des joyaux de sculptures
  de beaux endroits ร  visiter !
  ( Est-ce que tu as Jeroen dans tes contacts
  je n’ai plus de nouvelles et ne sais pas comment
  le joindre , je le regrette beaucoup , merci de ta rรฉponse)
  Bien amicalement

 3. heel veel prachtige gebouwen in het stadscentrum..
  met voor mij het stadhuis als toppunt

  prachtige foto’s Joke

  groeten

  1. Auw dat is niet de bedoeling maar jullie nieuwe logjes komen niet meer in mijn reader Feedly. Het laatste wat erin kwam was donkere dagen. Weet niet of dit alleen bij mij is of ook nog bij andere mensen. Zeker niet de bedoeling om niet meer langs te komen, integendeel!

  2. Ik vind het ook allemaal een beetje raar op wordpress! Ik heb al verschillende volgers… Zovelen komen รฉรฉn keer je site bezoeken, daarna hoor of zie ik ze niet meer, zeer vreemd!

 4. Leuk om Leuven weer eens terug te zien.. ik was er in 2011.. en heb toen nog op die toren van de bibliotheek een beiaardsconcert meegemaakt. ๐Ÿ™‚
  Fonske heb ik dan weer gemist..! Dat andere beroemde Leuvense beeld, dat van de Kotmadam, daar heb ik bij geposeerd hehe.
  Groetjesss!

 5. Leuven heeft me naast Tienen altijd zeer nauw aan het hart gelegen
  Ik heb dit bericht dan ook herblogd met duidelijke vermelding van Uw site natuurlijk.
  Groetjes
  Theo
  https://groetenuittienen.blog/2017/07/07/louvain-leuven-5-photos-photography-a-way-to-live-mijnnikonenik/

 6. Baie interessant, Joke.Ek hou veral van die beeldjie en my eerste gedagte was ook dat dit ‘n drinkende student is,wat sy toekoms opmors!๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜‚

 7. Interessante reeks over Leuven, Joke, met mooie foto’s, Zelf ben ik grote fan van de misdaadromans van Jo Claes, die zich allemaal in het Leuvense afspelen en waarin deze stad uitvoerig beschreven wordt, alsook de vele merkwaardige gebouwen die de Leuvense universiteit rijk is,

  1. Tot mijn scha en schande moet ik bekennen dat ik nog geen gelezen heb. Maar…dat is nu toch eens de eerstvolgende die ik aanschaf.

 8. Mooi gedaan Joke..erg leuk om te lezen en de fotoos.zeer goed geslaagd Gr van Cees

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s