dragonfly – echte libellen

 

 

 

Deze libelle heeft blijkbaar een zwaar leven achter de rug.

 

De echte libellen of ongelijkvleugeligen (Anisoptera) zijn een infraorde van grote insecten die samen met de infraorde oerlibellen de onderorde Epiprocta vormen. De tweede onderorde binnen de orde van de libellen (Odonata) zijn de juffers. Wereldwijd zijn bijna 3000 soorten echte libellen beschreven.

Bij de echte libellen zijn de achtervleugels breder dan de voorvleugels, weerspiegeld in de naam Anisoptera (ongelijkvleugeligen). De voor- en achtervleugels zijn bij de juffers gelijk, wat ook de betekenis van de naam Zygoptera is. Ook de rustpositie is anders; juffers vouwen deze tegen elkaar achter het lichaam, echte libellen spreiden de vleugels in rust. Echte libellen zijn ware vliegkunstenaars, meer dan juffers.

Echte libellen worden over het algemeen groter (in Nederland en België van 29 tot 84 mm) dan juffers (25 tot 49 mm). De larven hebben dan ook meer tijd nodig om volgroeid te raken dan de larven van juffers. Een enkele soort kan de larvale cyclus in een paar maanden afronden, maar bij de meeste soorten overwinteren de larven 1-3 maal (5 komt echter ook voor). De imago leeft bij de ongelijkvleugeligen altijd slechts een paar weken of maanden.

Juffers zijn fijner gebouwd en ranker; het achterlijf is altijd rond en dun, bij echte libellen is het achterlijf dikker en soms plat. Ook de ogen verschillen; die van libellen zijn veel groter en raken elkaar, behalve bij de rombouten. De ogen van juffers zijn relatief minder groot en staan verder uit elkaar.

Bron: wikipedia

24 thoughts on “dragonfly – echte libellen

 1. Deze libelle blijkt inderdaad een zwaar leven achter de rug te hebben, maar je hebt ze mooi in beeld gevangen!
  Lieve groetjes, Heidi

 2. Goede morgen Joke en een fijne, zij het bloedhete week gewenst.
  Het fotograferen van insecten is je op het lijf geschreven en dit is met deze mooie libel niet anders! Leuk ook dat je er die informatie bij geeft, zo wordt je blog nog interessanter!

 3. Ook al heeft hij een zwaar leven achter de rug,het zijn zo,n mooie beestjes, met hun blauwe vleugels
  hier boven de vijver vliegen ze ook nog al eens over.
  Mooi Joke.

 4. Dit exemplaar heeft inderdaad een zwaar leven achter de rug, aan de vleugels te zien toch. En toch straalt dit machtige insect nog steeds een zekere grootheid uit. Een pracht foto met een goed gekozen compositie en een fluweelzachte achtergrond. Klasse !

 5. libellen en juffers, ik hou ze niet uit elkaar Joke
  volgende keer zal ik ze eens diep in de ogen kijken 🙂
  een knappe foto

  groeten

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.