carrion crow – zwarte kraai

 

Na de (Vlaamse) gaai kwam ik een iets gevaarlijker vogel tegen en daar ze onlangs vanuit onze gemeente in het nationale nieuws kwamen, wegens aanvallen op mensen ter bescherming van hun nesten, bleef ik op mijn hoede. De vogel had echter geen slechte bedoelingen.

 

 

Kraaien leven meer solitair dan roeken en kauwen. Het zijn intelligente vogels die zich makkelijk aanpassen aan verschillende diëten; ze zijn van alle markten thuis maar wel vrij schuw en duidelijk moeilijker te benaderen dan kauwen. In kleine tuinen zal je ze niet vaak zien. Ze eten o.a. wormen, insecten, fruit, zaden, keukenafval, eieren en jonge vogels. Ze foerageren meestal in paren, meer zelden in wat grotere groepen, vooral op weide- en akkerbouwland, niet in dichtbegroeid landschap. Kraaien hebben een reputatie als jagers van kleine vogeltjes en nestenuithalers en werden om die reden in het verleden vaak genadeloos vervolgd. Er zijn meldingen van aanvallen op levende vogels (spreeuwen, houtduif en kievit) die in vlucht tot landen werden gedwongen en dood gepikt en opgegeten. Daardoor fungeren ze als een natuurlijke predator van vogelpopulaties. Het zijn ook aaseters die foerageren op doodgereden dieren langs de weg.

 

The plumage of carrion crow is black with a green or purple sheen, much greener than the gloss of the rook. The bill, legs and feet are also black. It can be distinguished from the common raven by its size (48–52 cm or 19 to 20 inches in length as compared to an average of 63 centimetres (25 inches) for ravens) and from the hooded crow by its black plumage, but there is frequent confusion between it and the rook. It has a wingspan of 84–100 cm or 33 to 39 inches. The beak of the crow is stouter and in consequence looks shorter, and whereas in the adult rook the nostrils are bare, those of the crow are covered at all ages with bristle-like feathers.

33 thoughts on “carrion crow – zwarte kraai

 1. Wij hebben er ook in de tuin zitten, en elk jaar weer maken ze kleine kraaien. Maar net als de eksters moeten de jongen eens ze groot genoeg zijn het territorium verlaten om elders hun heil te zoeken. Wat een machtige vogels zijn het en jij hebt deze wel heel knap op de foto weten te krijgen!

 2. Ja, een helemaal ander verhaal dan de kauwen waarvan ik hier een hele bende heb… Die noem ik mijn ‘Hell’s Angels’. 😉 Maar eksters kunnen er ook wat van. Ik maak hier bijna elk jaar toch wel op z’n minst één drama mee van merels, die hun nestje proberen te beschermen met veel geroep en duikvluchten… maar de ekster trekt zich er niets van aan, hoor. Zeker niet als-ie ook eitjes of kleintjes heeft…

  Wel prachtige foto, hoe hij/zij even omkijkt van ‘Wat wil die nu weer?’ 🙂

  1. Ja eksters zijn ook geweldenaars. Heb er hier ook in de tuin vliegen en ze houden geen rekening met andere vogels. Leuk je eigen ‘Hell’s Angels’! 😀👍

 3. Een mooie vogel de kraai, je hebt hem hier mooi neergezet Joke
  maar met zulke berichten, zet je maar een petje op,,,,,,,,
  groetjes voor mij blijft hij mooi!!!

 4. Zwarte kraaien zijn op het moment heel intimiderend ook richting mensen. Maar ze hebben nu een kuiken waar ze dag en nacht zoet mee zijn. Het kuiken is al bijna zo groot als de ouders maar heeft geen notie van gevaar en weet ook niet wat wel en niet te eten. De ouders hebben het er maar druk mee om het kuiken uit de gevaren zone te houden. Dus eigenlijk geen wonder dat ze op gefokt reageren als je in hun buurt komt.

 5. Wow.. ik vind zwart geen gemakkelijke kleur om te fotograferen.. maar jij hebt die zwarterik er haarscherp op!
  Je ziet ze hier ook weer steeds meer.. het zijn flinke jongens hè! Ik ben voor élke vogel op m’n hoede hoor.. ben er een beetje bang van hehe.
  Groetjesss!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.