Arum – aronskelk – anthurium (6 photos)

en toen stond de wereld in mijn omgeving even stil… al één sprankeltje hoop is er weer voor één persoon, nu nog even wachten op het tweede…

 

Na 24 uur wandelen zijn we dan toch iets verder belandt nl. bij de aronskelk en anthurium.

 

 

De aronskelken hebben een opmerkelijke bloeiwijze. De bloemen leveren geen nectar, maar lokken insecten met een sterke geur en sluiten de insecten vervolgens voor 24 uur op. Een dergelijke strategie van bedriegen wordt aangeduid met de term sapromyofilie.

De bloeiwijze van aronskelken bestaat uit een bloeikolf (spadix) die uit drie delen bestaat. Onderaan bevinden zich de vrouwelijke bloemen, daarboven de mannelijke bloemen (met daarboven een aantal onvruchtbare mannelijke bloemen die uitgegroeid zijn als uitsteeksels die dienen om insecten tegen te houden als ze eenmaal binnen zijn) en bovenaan een groot uitsteeksel dat de appendix wordt genoemd. De bloeikolf is omgeven met een groot schutblad (spatha) dat ver naar boven uitsteekt.

 

 

Anthurium is een groot plantengeslacht uit tropisch Amerika dat bestaat uit 600 soorten. Het geslacht behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae). Deze planten zijn epifyten met weinig wortels. De stengels zijn 15-30 cm lang. De bladerenhebben meestal bladstelen, maar er zijn ook typen die een bladrozet maken met slechts een rudimentaire bladsteel.

De bloemen zijn klein (ongeveer 3 mm) en groeien op een vlezige bloeikolf (spadix) met (karakteristiek voor de familie) een schutblad (spatha) eromheen die verschillende kleuren kan hebben. De meeste soorten hebben een weinig opvallend schutblad dat groen tot zwart van kleur is. Met name Anthurium andreanum en Anthurium scherzerianum kunnen fel gekleurde schutbladen hebben: donkergroen tot wit, roze, oranje tot helrood en paars. Deze kleur kan veranderen naargelang het bloemstadium (van knopstadium tot bloeistadium). De vruchten zijn bessen die uitgroeien op een vruchtentak (infructescence).

Bron: wikipedia

En toen lieten de schildpadden zich in het water glijden, ik kon hen niet achterna…

 

Advertisements

32 thoughts on “Arum – aronskelk – anthurium (6 photos)

 1. De Aronskelk, ik heb het altijd een mooie bloem/plant gevonden. En waterschilpadjes vind ik ook altijd leuk om te zien. Prachtige foto’s, Joke! Ik hoop dat met de schoonvaders alles weer goed komt! Alvast veel beterschap voor de patiënt en moed voor de hele familie en al wie erbij betrokken is!
  Fijne avondgroetjes, Heidi

 2. Ik had hier heel wat bij te lezen Joke en heb heel wat bijgeleerd. Sapromyofilie, wat een leuk woord. Zou ik het me morgen nog herinneren? Ik ga mijn best doen.
  Groetjes,

 3. Hmm.. hopelijk kunnen jullie positief blíjven hè.
  Mooie bloemen die wel wat van elkaar weghebben, maar toch zo verschillend zijn. Wij hadden vroeger (in het ouderlijk huis) vaak anthuriums in de huiskamer staan.. mijn vader was er weg van. Hij had wel meer favoriete kamerplanten, maar tegenwoordig zijn het vooral orchideeën die hij heeft staan.
  Groetjess!

  1. Het is vooral hard voor mijn twee dochters die beide met kanker geconfronteerd worden bij hun schoonvader. Als moeder, en ik ken die mensen ook goed, ben je er automatisch bij betrokken.

  2. Oh ja.. zeker weten dat je daar ook bij betrokken bent.. ik hoop echt dat er nog lichtpuntjes zijn!
   Het is en blijft een rotziekte. 😦

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.