Salve Mater Lovenjoel II (9 photos)

Klik op een foto om te vergroten – click on a picture to enlarge.

 

 

De ‘Chinese’ boogbrug over de Molenbeek van rond 1836 door de plaatselijke smid Van Schoonbeek vervaardigd, trekt de aandacht. Het is een zeer fotogeniek roestig geval dat volgens het erfgoeddossier ooit gerestaureerd zal worden maar voorlopig waag je je er beter niet op want elke stap kan er een teveel zijn.

Bron: Ernst Gülcher (natuurgids)


Lovenjoel lag aan de Romeinse verbindingsweg Keulen-Boulogne (de heirbaan maakte hier deel van uit). Nabij het gehucht Biest, aan de voet van de helling van de Pellenberg, werd een Romeinse begraafplaats ontdekt.


Lovenjoel is ook verbonden met de Heilige Ermelindis. De legende wil dat de ouderlijke woning aan de rand van het Bruulbos op het gehucht Ter Donk stond. Heden is daar nog steeds een bedevaartkapel en een bron. In vele Lovenjoelse gezinnen worden de meisjes naar de heilige Ermelindis genoemd.


In 1630 kreeg de familie de Spoelberch Lovenjoel in pand en vanaf 1649, na de verkoop, zelfs in definitief bezit. Het Kasteel de Spoelberch in het Groot Park kwamen in het begin van de 20e eeuw in bezit van de Katholieke Universiteit Leuven. Samen met de Zusters van Liefde richtte de K.U.Leuven in 1927 de neuro-psychiatrische kliniek Salve Mater op.


Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon in het Klein Park de bouw van het Medisch-Pedagogisch Instituut Ave Regina en later van een lagere school (buklo Ten Desselaer) en een beroepsschool (buso Ten Desslaer), een revalidatiecentrum (Levensvreugde), gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met leerstoornissen en een CBO, centrum voor Beroepsopleiding en Begeleiding voor personen met een Handicap en een Arbeidshandicap.

 

Bron: Wikipedia

Tegenwoordig worden deze gebouwen omgetoverd tot luxe appartementen

Advertisements

25 thoughts on “Salve Mater Lovenjoel II (9 photos)

 1. O wat jammer dat je niet over of op het bruggetje mag staan! Het zou een romantische foto kunnen opleveren! Maar zo oogt het bij de gedachte ook al mooi en romantisch… 🙂 Weer prachtige foto’s, maar het oude Chinese bruggetje is wel de eyecatcher!
  Fijne avondgroet, Heidi

 2. Schitterende brug! Leuk al die info.. duidelijk een plek waar een hele geschiedenis aan vast zit.
  Weer meegenoten hoor!
  Groetjesss!

 3. Prachtig natuur foto’s om laten zien. Je verhaal is boeiend om te lezen. Wat een weer. Vandaag is iets gebeurd bij ons. Mooie zonnige dag gewenst. Doei…

 4. Joke ,
  mooi jou wandeling in het groen, Prachtig…….
  het roestig geval , geeft net dat extra
  mooie foto,s.!!
  zonnige zondag
  groetjes Christiene.

 5. heel mooie foto’s Joke, wat heb je die oude brug er mooi opgezet
  maar ook de rest van de foto’s genieten van de natuur

  Fijne zondag, Bram

 6. Goede zonnig zondag Joke.
  Wow, je trakteert ons hier niet alleen op weer maar eens een mooie serie foto’s, maar je zet er ook nog informatie bij zodat het geheel imo nog interessanter wordt, bedankt!

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s