Salve Mater Lovenjoel I (9 photos)

Klik op een foto om ze te vergroten – click on a picture to enlarge.

Hier en daar in het Groot Park van Salve Mater in Lovenjoel kom je pijlen tegen naar het ‘Whitehouse’ maar eigenlijk kun je het sneeuwwitte gebouw niet missen want het hele park is zo aangelegd dat je vanuit het in 1750 gebouwde landhuis ‘van Plaisanterie’ alles kunt zien. Sinds 1999 is deze voormalige buitenresidentie van de familie ‘de Spoelberch’ een prachtig gerestaureerde privéwoning maar sinds 2014 ook een in heel Leuven en omstreken bekende kunstgalerij. Dankzij de nieuwe eigenaar is het park publiek toegankelijk op voorwaarde dat bezoekers niet al te dicht bij de woning komen, op de paadjes blijven en de bomen met rust laten. De oevers van de beek – natte lemige gronden en een aantal kalkminnende venige bronzones – zijn waarschijnlijk een tijdlang parkgazons geweest maar worden thans als soorten- en bloemrijke hooilanden beheerd zoals in de oude tijd. De bomen zijn al vele tientallen jaren beroemd. Zowel Jan-Hendrik-Jozef de Spoelberch (1766-18¬38) als zijn zoon Maximiliaan-Antoon-Theodoor (1802-1873) hadden grote belangstelling voor dendrologie. In de loop van de 19de eeuw werden talrijke, vaak zeldzame soorten en variëteiten aangeplant, een collectievorming die tot circa 1870 intensief werd voortgezet. In 1894 wordt in het Bulletin de la Société Centrale Forestière de Belgique een gewone moerascipres (Taxodium distichum) vermeld, toen al met een stamomtrek van 308 centimeter. Die boom bevindt zich nu nog vlakbij het kasteel en de omtrek is ondanks een recente blikseminslag aangegroeid tot 463 centimeter. In die tijd worden 350 soorten ‘houtachtigen’ geteld waarvan er in 1990 nog 120 over zijn. Het Groot Park van Lovenjoel mag beschouwd worden als een van de belangrijkste dendrologische collecties van België. 

Bron: Ernst Gülcher (natuurgids)

Advertisements

36 thoughts on “Salve Mater Lovenjoel I (9 photos)

 1. Als bomen konden praten… dan hadden ze ons heel veel te vertellen… 🙂 Fijn dat iedereen ervan mag meegenieten van dit prachtige park. en zij die te ver af wonen, kunnen dankzij jouw prachtige foto’s toch ook een stukje meegenieten…! 🙂 Dank om ons ook te laten meegenieten van dit stukje prachtige natuur/park!
  Zonnige groetjes, Heidi

 2. Mooie foto’s en omgeving te zien. Je verhaal is interessant om te lezen. Bomen ziet prachtig uit in de natuur. Natuur is geweldig.

 3. Ow wat fijn dat dit moois voor het publiek toegankelijk is geworden. Zo kan ‘Jan met de Pet’ hier ook genieten!
  Prachtige foto’s, helaas lukte het bij mij niet om de foto’s groot te bekijken.
  Fijn weekend Joke! grtjs 😉

 4. Weer iets bijgeleerd… die locatie in Lovenjoel lijkt me heel geschikt om een dagje natuurfotografie te doen. Je foto’s zijn weer dik in orde, mooi licht, welgekozen composities, verassende invalshoeken… kortom, aangename fotografie !

  1. Een plekje waar niet zoveel volk passeert. Alhoewel in de week zijn ze de oude gebouwen van het psychiatrisch centrum aan het verbouwen naar luxe appartementen.

 5. Prachtige foto’s van het park. Hopelijk weten de bezoekers de openstelling te waarderen en houden ze zich aan de regels zodat veel mensen van dit moois kunnen genieten.

 6. Goede middag Joke en voor morgen een heerlijk weekend gewenst. Hopelijk wordt het even mooi als je serie foto’s weer ogen! Bedankt daarvoor en ook voor de interessante informatie!

 7. Wauw.. ik dacht bij die titel even dat we hier een cursusje Lets gingen krijgen.. of Fins of zo.. maar ik begrijp dat Lovenjoel een plaatsje is? In ieder geval zijn de foto’s geweldig .. wat een mooi park is me dat!
  Groetjesss!

 8. Wat een betoverende foto’s van een zeer mooie plek ,volledig onbekend voor me.Wat zal het daar heerlijk wandelen geweest zijn en tof dat het park open gesteld is.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.