Kesselberg

 

 

Ligging en beschrijving

De Kesselberg is een natuurgebied in eigendom van en beheerd door de Stad Leuven. Deze 75m hoge heuveltop torent met de steile flanken uit boven Kesseldal (Kessel-Lo) en Wilsele. De Kesselberg maakt deel uit van een aaneengesloten heuvelketen met onder andere de Lemingsberg, het Begijnenbos en het Chartreuzenbos. Hij strekt zich uit over een lengte van 300 m en is bovenaan afgevlakt.

Het natuurgebied (ongeveer 12 ha) ligt helemaal op het westelijke uiteinde van de heuvel, met een panoramisch zicht over de wijde omgeving. Het is beschermd landschap en rijk aan verschillende vegetatietypes. Blikvangers zijn de struikheidevegetaties en de gevarieerde bossen op de steile flanken. Het beheer is gericht op het herstel en behoud van deze natuurlijke vegetaties en gebeurt ten dele door een begrazingsbeheer met schapen.

Voorstellen in het kader van Charter Biodiversiteit

Dankzij het ecologisch beheer van de stad Leuven is één graslandperceel actueel al uitgegroeid tot een fraaie bloemenweide, die grote aantallen vlinders aantrekt. Ook de heide herstelt zich langzaam maar zeker in het begrazingsblok. Toch bevat dit gebied nog veel meer mogelijkheden voor bedreigde soorten en herstel van een aantrekkelijk landschap voor fietsers en wandelaars.

De IJzerzandsteengroeve is een recent leefgebied voor de Spaanse vlag. Dit vraagt een aangepast beheer van de ijzerzandsteen groeve met o.a. beheer en uitbreidings zones voorzien voor de waardplant Koninginnekruid.

Binnen de bossen zijn nog veel vervallen weekendwoningen of tuinafsluitingen van verlaten weekendverblijven. Een actief aankoopbeleid kan hier opnieuw een aaneengesloten boscomplex creëren met ruimte voor omvorming naar inheemse eiken-berkenbossen en open plekjes met heide. Hierdoor kunnen sterk bedreigde heidesoorten en levendbarende hagedis opnieuw uitbreiden en herstelt men het unieke karakter van deze Kesselse heide.

Bron: Natuurpunt

Advertisements

29 thoughts on “Kesselberg

 1. Prachtig om te zien Joke en een geweldig mooi uitzicht.
  Je foto’s van de mossen zijn voor mij echt van heel veel waarde :-0

 2. Mooi hè als je daar boven op de berg staat met Leuven aan je voeten?
  Ik heb mijn jeugd daar doorgebracht. Ik woonde wat verderop in de Leming.

 3. Een bijzonder fraaie fotocollage Joke. Je geeft ons een mooi beeld van natuurschoon in Leuven.
  Voor mij tot nu toe onbekend. Dank je wel !

 4. Hihi.. dat zwammetje sluit mooi aan bij mijn postje van vandaag.. maar een oránje trilzwam had ik nog nooit gezien.. alleen maar gele! Heel mooie en interessante post, welke ik zeker ga onthouden.. voor als ikzelf eens wil gaan wandelen in die omgeving.
  Groetjesss!

 5. Hallo Joke
  Bedankt voor de duidelijke informatie over dit gebied.Het orange trilzwammetje trekt natuurlijk de aandacht maar de andere foto’s geven zo een gioed zicht op het natuurgebied

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.