moss – mossen

mos-4685

Mossen komen bijna overal voor en zijn het hele jaar door te vinden. In de herfst en lente staan de mossen er optimaal bij omdat de luchtvochtigheid dan vaak hoger is en hun concurrenten, vooral de zaadplanten, nog in rust zijn. Mossen zijn planten, ze zijn eenvoudig gebouwd en hebben een stengel met blaadjes. Sommige zijn slechts enkele millimeters lang maar de meeste zijn tussen de twee tot tien centimeter en dat is niet groot… reden ook waarom veel mensen over deze plantjes heenkijken; er staat vaak nog veel meer moois op diezelfde plek dat meer de aandacht trekt. Toch loont het de moeite een mos eens wat beter te bekijken want het zijn bijzondere plantjes.

Mossen zijn een belangrijke schakel in ecosystemen: ze produceren zuurstof, beschermen tegen erosie, scheppen een gunstig microklimaat voor ontkieming van allerlei soorten zaden en vruchten en bieden leefruimten aan vele kleine insecten. Ook de mens heeft in de loop der jaren veel gebruik gemaakt van mossen voor o.a. brandstof, vloerbedekking, matrasvullingen, isolatiemateriaal en tegenwoordig ook de bloemsierkunst.

————

Onmogelijk te reageren op de blogs van blogspot, mijn verontschuldigingen.

imposseble de réagir sur des blogs de blogspot. Mes excuses.

16 thoughts on “moss – mossen

  1. Mosjes hebben al langer mijn aandacht.. je hebt er hele mooie bij, zoals het stermos.. of het bekermos dat ik in m’n tuin op de bielzen randen heb. Dat is net iets buitenaards als je dat van dichtbij bekijkt! 🙂
    Groetjesss!

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s