two towers – twee torens

kerk-4720

 

Sint-Pieter-en-Pauwelkerk Neerijse

Deze kerk verving een oude romaanse kerk waarvan de twee torens uit de tweede helft van de 12e-eeuw nog een overblijfsel zijn.
De kerk is voornamelijk opgetrokken in baksteen. Het portaal en de vensteropeningen in diverse vormen zijn omlijnd met witte zandsteen.
De torens verbinden het koor met het schip.
Over de bouw van de twee torens bestaan een aantal legendes. De eerste zegt dat de ene toren is gebouwd door Neerijsenaars en de andere door de duivel. De tweede legende vertelt hoe twee edele dames, die de bouwkosten deelden, ieder aanspraak maakten op een toren. De laatste, zegt dat in de buurgemeenten wel eens beweerd werd dat Neerijse nood had aan een tweede toren om het groot aantal ‘dorpsuilen’ in onder te brengen.
De echte oorzaak is wellicht te zoeken in het feit dat het bedehuis moest dienen als parochiekerk voor zowel de inwoners van Neerijse als deze van Huldenberg. Elke gemeenschap vroeg en kreeg een toren.

15 thoughts on “two towers – twee torens

  1. We bouwen twee torens voor de prijs van één, zullen ze daar misschien gedacht hebben ? Het lijkt me een charmant kerkje dat er, door z’n twee torens, toch weer anders uitziet dan alle andere.
    Groetjes !

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s