robin – roodborstje – rouge-gorge

roodborstje-4626

 

The distinctive orange breast of both sexes contributed to the European robin’s original name of redbreast (orange as the name of a colour was unknown in English until the sixteenth century, by which time the fruit of that name had been introduced). In the fifteenth century, when it became popular to give human names to familiar species, the bird came to be known as robin redbreast, which was eventually shortened to robin. As a given name, Robin was originally a diminutive of Robert. Other older English names for the bird include ruddockand robinet. In American literature of the late 19th century, this robin was frequently called the English robin. The Frisian robyntsje or robynderke is similar to the English name, while Dutch roodborstje and French rouge-gorge both refer to the distinctively coloured front.

——–

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin (niet rood zoals bij de gekraagde roodstaart), de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint ‘s ochtends te zingen als het nog donker is. Bij gevaar stoot hij de kreet ‘tsik’ uit. Een bijzonderheid van de roodborst is dat ook de vrouwtjes zingen, vooral in de herfst. Jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Het vogeltje is 14 cm lang. Tegen soortgenoten zijn zowel mannetjes als vrouwtjes heel agressief. Zowel in de zomer als in de winter verdedigen zij hun territorium fel.

Advertisements

27 thoughts on “robin – roodborstje – rouge-gorge

  1. Een roodborstje zien en fotograferen heeft gewoon wat.
    Ik ehb er zelf ook heel veel maar ze blijven geweldig om op te foto te zetten :-0

  2. Nou zeg! zag er héél toevallig ook net eentje in de tuin.. en ik zag er daar nog nooit eentje! Maar zo mooi op de foto als jij heb ik ‘m niet.. hij was weg voor ik het wist! 🙂
    Groetjesss!

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.