swallowtail – koninginnenpage

The Old World swallowtail (Papilio machaon) is a butterfly of the family Papilionidae. The butterfly is also known as the common yellow swallowtail or simply the swallowtail (a common name applied to all members of the family, but this species is the ‘original’, first to go by the name). It is the type species of the genus Papilio and occurs throughout the Palearctic region in Europe and Asia; it also occurs across North America, and thus, is not restricted to the Old World, despite the common name.

The imago typically has yellow wings with black vein markings, and a wingspan of 65–86 millimetres (2.6–3.4 in). The hind wings of both sexes have a pair of protruding tails which give the butterfly its

common name from the resemblance to the birds of the same name. Just below each tail is a red eye spot.It can be distinguished from Papilio hospiton, which occurs sympatrically with it on Corsica and Sardinia, by the longer “tails” on the hind wings. It can be told apart from the Algerian species Papilio saharae only by counting the segments on the antennae.

 

koninginnenpage-4394

Spanje - Spain (Canillas de Aceituno - Malaga)

De koninginnenpage (Papilio machaon) is een vlinder uit de familie van de pages (Papilionidae). De koninginnenpage heeft een voor een page relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter, en overwegend gele kleuren. De vleugels hebben daarnaast een opvallende zwart-gele tekening met blauwe accenten, een rode vlek aan de achtervleugel en een langwerpig, zwart gekleurd vleugelaanhangsel dat de vleugelstaart of -slip wordt genoemd. De koninginnenpage heeft een zeer groot verspreidingsgebied in vergelijking met andere vlinders.

De koninginnenpage komt voor in vrijwel geheel Europa, grote delen van Azië en het uiterst noordoostelijke deel van Afrika, en is daarnaast ook algemeen in grote delen van Noord-Amerika. De page heeft een voorkeur voor open, bloemrijke landschappen. In het grootste deel van zijn areaal komt de vlinder nog algemeen voor, maar in sommige landen is de vlinder bijna uitgestorven, zoals in Groot-Brittannië. De koninginnenpage is een van de grootste vlinders die in België en Nederland wordt gevonden maar is hier geen algemene soort. In het grootste deel van westelijk en noordelijk Europa is het een zeldzame zwervende soort.

De rupsen leven voornamelijk van verschillende schermbloemige planten Ze hebben een heldere groene kleur en een opvallende tekening die bestaat uit zwarte dwarsbanden op de lichaamssegmenten die worden onderbroken door oranje vlekken.

Bron: Wikipedia

Advertisements

46 thoughts on “swallowtail – koninginnenpage

 1. Heb er thuis ook nog eentje. Ooit vingen we als kind wat rare groene rupsen. We hebben die (met onze ouders) in een lege aquarium gezet met veel bladgroente erin en gaas erover/ Een paar weken later waren de rupsen verpopt… bijna 1 jaar later kwam er beweging in die ‘poppen’ en na een paar uur ademloos kijken waren we getuige van de geboorte van een koninginnepage 🙂 We hadden er 3 ! 1tje is gestorven, de andere 2 hebben we laten vliegen. Het dode exemplaar is opgeprikt en in een glazen doosje gezet, de vleugels zijn open en zijn (haar ?) kleuren zijn nog niets veranderd in al die tijd ! ‘t zijn prachtige insecten hé ! Jouw foto mag ook gezien worden, amai ni !

 2. Mooie foto van deze prachtige vlinder.
  Hoe warm het de afgelopen maanden af en toe ook was, deze vlinder heeft zich in mijn omgeving nog niet laten zien. Ik moet me nog steeds tevreden stellen met witjes, maar ook daar ben ik vaak al erg blij mee. 🙂

  1. Het was de eerste keer in mijn leven. Zag hem in Spanje.

   Verstuurd vanaf mijn iPhone

   > Op 13-sep.-2015 om 19:30 heeft Joke Devliegher het volgende geschreven: > > >

 3. Op zo’n prachtige bloeiende bougainville komt zelfs een dról natuurlijk nog goed uit, maar een koninginnenpage is wel één van de vlinders die iedereen graag eens voor de camera krijgt. En jij hebt dan het geluk dat ie dus ook nog eens op zo’n mooie bloemenstruik zit! Ik ben er blij om want dan kan ik er ook van meegenieten!
  Kiekte er zelf ooit eentje in het zuiden van Frankrijk.. maar de kóningspages zag en kiekte ik vaker.. ik vind die als ze vliegen leuker.. want door de vleugelstand lijkt het of ze achteruit vliegen. 🙂
  Groetjesss!

  1. Ook de eerste. Was heel gelukkig

   Verstuurd vanaf mijn iPhone

   > Op 13-sep.-2015 om 17:33 heeft Joke Devliegher het volgende geschreven: > > >

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s