gevlekte smalbok – spotted longhorn

gevlekte smalbok

 

This beetle is widespread in most of Europe, in East Palearctic ecozone and in the Near East.

Larvae are polyphagous in deciduous trees, mainly feeding on Picea abies, Corylus avellana, Fagus sylvatica, Castanea sativa and Ostrya carpinifolia, as well as on Quercus, Carpinus, Salix, Alnus, Populus and Betula species.

The adults grow up to 13–20 millimetres (0.51–0.79 in) and can be encountered from May through August, completing their life cycle in two-three years. Adults only live two-four weeks.

The head and pronotum are dark-brown, while elytra are yellowish, with black dots and stripes, rough imitations of wasps, which probably gives them some protection from birds.

The adults are very common flower-visitors, especially Apiaceae species, feeding on pollen and the nectar.

 

 

De kever is makkelijk te herkennen aan het langwerpige, naar achteren versmalde achterlijf, en een gele kleur met donkerbruine tot zwarte vlekken. Vaak is er sprake van vier rijen vlekken, die echter naar het achtereind toe steeds meer samensmelten tot banden; de laatste twee rijen zijn dus eerder dwarsstrepen. Deze vlekken zijn echter onregelmatig van patroon, en er is ook een vierband(-)smalbok (Strangalia quadrifasciata), die soms een overlappend kleurenpatroon heeft, maar meestal geel met zwart gebandeerd is. Beide soorten imiteren wespen om aan belagers te ontkomen, dit wordt ook wel mimicry genoemd.

De kop en het borststuk zijn zwart, en de poten erg sprieterig. De tasters zijn zoals veel andere soorten boktorren ongeveer even lang als het hele lijf en hebben na elk segment een lichtere, vaak gele tot rode kleur. De lengte zonder de lange tasters is ongeveer 25 millimeter.

Advertisements

29 thoughts on “gevlekte smalbok – spotted longhorn

 1. Hè.. waar komt deze post ineens vandaan gesprongen ( 😉 ) .. ik heb die helemaal gemist! Het is een mooitje hoor, die smalbok!
  Groetjesss!

 2. Hansje pansje kevertje,
  die klom eens op een hek.
  Neer viel de regen,
  die spoelde alles weg.
  Op kwam de zon,
  die maakte alles droog.
  Hansje pansje kevertje,
  die klom toen weer omhoog.
  (kinderlied)
  … en dit Hansje wist jij perfect op de foto te zetten Joke!

  1. Het is geen springbokje hé Willy dus ik denk van niet, voor mij bleef hij poseren 😀

   >

 3. K hou niet zo van torren en eigenlijk ook niet van bokken, zelfs niet als ze smal zijn. 🙂
  Maar de compo in deze macro is heel mooi! (geniet van je kleinkinderen volgende week, de mijne komt een week later). Grtjs

 4. Bedankt voor de mooie foto’s. Ook voor de uitleg rbij. Het internet staat vol met vaak heel mooie foto’s maar vaak zonder een woord uitleg erbij. Dit hier is de juiste mix.

  1. Als we bezig zijn hé Lies :-). Volgende week zal ik minder bloggen denk ik, een paar dagen op de kleinkinderen passen en dat is al helemaal leuk. Vandaag ze ook gezien en mijn kinderen en hun partners ook.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.