De VRT toren als baken van Brussel-The VRT tower as beacon of Brussels

VRT toren

 

VRT: English Vlaamse Radio- en Televisieomroep

Feitelijke gegevens

Hoogte: 89m
Doorsnede van de koepel: 34 meter

Bouwheer: in gemeenschappelijke eigendom van nv VRT- nv van publiek recht en de RTBF.
Oorspronkelijke bouwkosten ongeveer 200 miljoen BEF ( € 4 950 000).

Oorspronkelijk doel

Oorspronkelijk had de telecommunicatietoren twee doelstellingen:

 • –  de straalverbindingen
 • –  schakelcentrum voor Europese verbindingen van het technisch centrum van de EBU in Brussel

  In tegenstelling tot wat velen denken wordt deze toren niet gebruikt om radiosignalen en tv-beelden bij de eindgebruikers te krijgen.

  Er staat wel, sinds januari 2004, een DVB-T antenne van TV-Brussel op de toren. TV-Brussel heeft een zeer kleine DVB-T zender op kanaal 53 op de VRT-toren aan de Reyerslaan. Het vermogen bedraagt maar 50 Watt en de antenne is bovendien gericht naar het Westen/Noordwesten. Het bereik van die zender is zeer beperkt en is in hoofdzaak bedoeld om het universitair ziekenhuis van Jette van TV-Brussel te voorzien .

  Sedert enige tijd staat er ook een DVB-H zender voor experimenten.

  Huidig doel

  De toren telt momenteel 96 antennes waaronder:
  36 antennes FM, VHF en UHF voor de controle van de eigen uitzendingen. 49 straalverbindingsantennes voor distributie en contributie programma’s 3 draaibare straalverbindingsantennes voor contributie programma’s
  4 antennes voor TNG (Terestrial News Gathering)

4 GPS antennes voor synchronisatie signalen 2 DVB-H antennes voor experimenten
1 DVB-T antenne voor uitzending TV-Brussel

Geschiedenis van de toren

19 mei 1980: optrekken van de koepel tot een hoogte van 73 meter. De koepel van ongeveer 4 000 ton werd opgetrokken met hydraulische pompen in 16 trossen van 31 hefkabels.
Aannemer van Hout had 60 uren verdeeld over 5 dagen (dus ongeveer 15 meter in een dag van 12 uren) nodig om de koepel op zijn definitieve plaats te hijsen.

25 november 1982: de telecommunicatietoren wordt in gebruik genomen en de toestellen in de koepel van het justitiepaleis worden uitgeschakeld.

1989 Na een conflict over het fiscaal regime van de lonen van de medewerkers van de EBU in Brussel, wordt beslist om het technisch centrum van de EBU te verhuizen naar Genève.

De VRT toren in het centrum van de belangstelling

De VRT-toren was meer dan eens het middelpunt van opgemerkte acties:

18 februari 2003

Ten voordele van de actie “Kom op tegen Kanker” beklommen zeven radiomakers de VRT-toren. De wedstrijd werd onderweg live gevolgd door enkele sportverslaggevers. Frank Raes moest normaal voor radioluisterend Vlaanderen de winnaar boven ontvangen. Hij zat echter klem in de lift.

Yasmine (Donna), Els Huybrechts (Radio Vlaanderen Internationaal), Lieven Vandenhaute (Studio Brussel), Herman De Winné (Klara), Albrecht Wauters (Radio 2), Sven Speybrouck (Radio 1) en Dirk Gerlo (927 Live) waren de lopers van dienst voor de wedstrijd “Radio Run”. Zij beklommen maandagochtend de 25 verdiepingen tellende zendtoren van de openbare omroep. Frank Raes en Frank Deboosere gaven even na half negen het startschot onderaan de 485 trappen tellende toren. De wedstrijd werd live uitgezonden op alle VRT-netten. Onderweg hadden sportverslaggevers postgevat om verslag uit te brengen. Lieven Van Gils was de laatste en zag op een bepaald moment Dirk Gerlo als eerste voorbijsnellen, op de voet gevolgd door Sven Speybrouck en Albrecht Wauters. Volgens planning moest het live verslag voortgezet worden door Frank Raes die de lift moest nemen naar de nok van de toren. De lift weigerde echter alle medewerking.

De zomer van 2004

Sporza het VRT-sportmerk hing een fiets met daarin de voorspelling van de eindresultaten van de Ronde van Frankrijk volgens Jan Bardi aan de toren.

Op vrijdag 2 juli, aan de vooravond van de Tour 2004, zal Jan Bardi in de startplaats Luik de toptien voorspellen van de eindrangschikking in Parijs na de slotrit op zondag 25 juli. Bardi doet dat speciaal voor RonDeRonde, het

omkaderingsprogramma van de Tour op Sporza. Om het verloop van de Tour een beetje spannend te houden, wordt de voorspelling van Bardi uiteraard niet meteen bekendgemaakt.

Het document met de voorspelling van de toptien wordt ondertekend door een aantal toprenners uit het Tour-peloton en vervolgens in een drinkbus gestopt. Die wordt verzegeld door een gerechtsdeurwaarder en onder speciaal toezicht van Johan Museeuw van Luik naar het Omroepcentrum in Brussel gebracht. Daar wordt de drinkbus met de voorspelling vastgehecht in de drinkbushouder van een racefiets. Die wordt in een speciaal daartoe ontworpen, doorschijnende container geplaatst en vervolgens tientallen meter hoog aan de uitzendtoren van de VRT gehangen.

In de eerste aflevering van RonDeRonde, op zondag 4 juli, zien we een reportage van deze nieuwe stunt van Jan Bardi. Op zondag 25 juli, wanneer de einduitslag van de Tour 2004 bekend is, wordt de container naar beneden gehaald en het zegel van de drinkbus verbroken. Dan zullen we kunnen vaststellen of Jan Bardi zijn reputatie andermaal heeft waargemaakt en de uitslag van de Tour correct heeft voorspeld…”

15 december 2006:

In de slotsequentie van de spraakmakende docufictie ‘bye bye Belgium” is de VRT-toren het strijdtoneel voor landende paracommando’s.

1 februari 2007

Onder het motto ‘Gun de planeet 5 minuten rust’, wilden enkele milieuorganisaties de aandacht vestigen op het
energievraagstuk. De lichten van de VRT-toren werden vijf minuten gedoofd. Ongeveer 300 000 gezinnen deden tussen 19.55 en 20.00 uur het licht uit. Elia, de beheerder van het Belgische

elektriciteitsnetwerk, registreerde een daling van het elektriciteitsverbruik van 2,7 procent. Het gaat om 325 Megawatt in vijf minuten. De actie vond wereldwijd plaats. (belga)

24 juni 2007

De laatste videotape werd symbolisch aan de voet van de VRT-toren begraven. Er werd een afscheidsrede uitgesproken en voor die droevige gelegenheid werd ook een koffietafel georganiseerd.

27 september 2007

Het weekblad La libre Match hing in samenspraak met de rtbf-directie een spandoek ven RTL-Tvi aan de toren om een merkwaardige coverfoto te maken voor hun herlancering als Paris Match

De VRT toren als baken van Brussel

Sedert 19 december 2006 wordt de toren verlicht als baken in de Brusselse skyline. Dit past in een project van Brussels minister van openbare werken Pascal Smet. Het Brussels gewest betaalde de installatie een combinatie van spotlampen en LED-verlichting geïnstalleerd door Philips Lighting.

Bron: VRT-toren

 

VRT

 

 

Bron: http://www.irismonument.be/nl.Schaarbeek.Auguste_Reyerslaan.52.html

 

 

17 thoughts on “De VRT toren als baken van Brussel-The VRT tower as beacon of Brussels

 1. Mooi in beeld gebracht, niet gemakkelijk zo’n hoog bouwsel…
  En bedankt voor de verhelderende uitleg ! Ik was 1 van die naïevelingen die dacht dat de toren effectief gebruikt werd om TV-signalen bij de eindgebruikers te krijgen. (in de tijd van de antennes wel te verstaan, zo naïef ben ik nu ook weer niet 🙂 )

 2. WOW! Door die onheilspellende lucht er achter komt die imo toch wel mooie toren nog beter tot zijn recht!
  OT: de vinger is niet echt een kunstwerk, maar een gebruiksvoorwerp, hiermee werd het graan voor het dagelijkse brood van de Romeinse soldaat gemalen…

 3. Oooh.. een toren..! altijd goed wat mij betreft.. en wat een hoop info erover, super!
  Had net als fotorantje het meisje op de eerste foto eerst niet gezien..vroeg me al af wat die foto erbij deed hehe.
  Groetjesss!

 4. een echte baken, alhoewel er inmiddels heel wat hogere bouwwerken in Brussel staan..

  het hoogste bouwwerk in ons land is de zendmast van de VRT in Sint-Pieters-Leeuw van 302 m..

  een prachtige foto Joke

 5. goh wat een geschiedenis
  k had eerst niet gezien dat kaatje daar onder de toren zit
  de toren staat er toch wel indrukwekkend op, mooi vastgelegd

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s