kokmeeuw – black-headed gull (3 images)

kokmeeuw-7

 

 

This gull is 38–44 cm (15–17½ in) long with a 94–105 cm (37–41 in) wingspan. In flight, the white leading edge to the wing is a good field mark. The summer adult has a chocolate-brown head (not black, although does look black from a distance), pale grey body, black tips to the primary wing feathers, and red bill and legs. The hood is lost in winter, leaving just 2 dark spots. It breeds in colonies in large reedbeds or marshes, or on islands in lakes, nesting on the ground. Like most gulls, it is highly gregarious in winter, both when feeding or in evening roosts. It is not a pelagic species and is rarely seen at sea far from coasts.

The black-headed gull is a bold and opportunistic feeder and will eat insects, fish, seeds, worms, scraps and carrion in towns, or take invertebrates in ploughed fields with equal relish. This is a noisy species, especially in colonies, with a familiar “kree-ar” call. Its scientific name means “laughing gull”.

This species takes two years to reach maturity. First-year birds have a black terminal tail band, more dark areas in the wings, and, in summer, a less fully developed dark hood. Like most gulls, black-headed gulls are long-lived birds, with a maximum age of at least 32.9 years recorded in the wild, in addition to an anecdote now regarded to be of dubious authenticity regarding a 63-year old bird.

 

 

kokmeeuw-5

 

 

Zijn snavel en poten zijn diep, donkerrood, kop en keel zijn donker chocoladebruin, vandaar soms ook de naam “kapmeeuw”. Ze hebben een smalle, witte oogring. Vanaf de hals verandert de kleur in wit. Die kleur loopt door in de onderdelen en de staart. Mantel en vleugeldekveren zijn zilvergrijs. Zijn slagpennen zijn ook wit, met een zwarte punt. In de winter is de onderkant van de vleugel donkerder. Voor de rest is deze meeuw geheel wit. In de winter wordt zelfs zijn kop wit, op een paar donkere plekjes in de oorstreek en voor het oog na. Zijn snavel en poten worden dan licht roodachtig. In de vlucht hebben ze een witte vleugelvoorrand waaraan ze duidelijk te herkennen zijn. Ook vallen hun lange, spitse vleugels dan op.

Tussen winter en zomer bezitten ze een overgangskleed met een “koptelefoontje” of een “schimmelkop”, naargelang het individu. De jongen bezitten een grijsachtige kop, een gele snavel met een zwarte punt, bruingrijs gevlekte vleugeldekveren en een zwarte dwarszoom over de staart. Hun buitenste grote slagpennen zijn zwart met een witte centrumvlek. In de tweede herfst verliezen ze hun dwarszoom en in hun eerste winter hebben ze een bruine tekening op hun vleugels. Hoe ouder de meeuwen worden, hoe meer dat bruin verdwijnt. Bij de jongen is de snavel donker en zijn de poten vleeskleurig.

Ze worden ongeveer 37-42 centimeter groot, ongeveer zo groot als een stadsduif. Ze zijn ongeveer 20 centimeter kleiner dan de zilvermeeuw. Hun gewicht bedraagt ongeveer 225-350 gram. Ze hebben een spanwijdte die 92 centimeter bedraagt. Ze lijken erg op de dwergmeeuw (in Nederland slechts een zeldzame broedvogel), de zwartkopmeeuw (een nog zeldzamere broedvogel), de vorkstaartmeeuw (een onregelmatige gast) en de reuzenzwartkopmeeuw (een vogel die nog maar één keer gesignaleerd is in Nederland). Ze hebben ook heel veel weg van de dunbekmeeuw, die ook een lichte voorvleugel heeft. De kokmeeuw heeft een levensverwachting van 10-15 jaar, maar kan ook meer dan 30 jaar oud worden

 

 

kokmeeuw-4

 

mijn eerste stappen in de vogelfotografie.

Advertisements

32 thoughts on “kokmeeuw – black-headed gull (3 images)

 1. Ze poseren voor jou beter dan voor mij.. behalve die (zeemeeuwen) in Engeland dan.. maar die waren volgens de bordjes dan ook ‘vicious’.. en nergens bang van! 🙂
  Groetjesss!

 2. leuke vogel he joke, vroeger… in mijn kindertijd zaten er duizenden in de peel, een geschreeuw in de broedtijd van jewelste, de meeuwen verzuurden het water met hun poep, en dus ging men de eieren schudden om de meeuwen elders te krijgen, dat is gelukt,….
  het water in de peel is nóg zuur, en de meeuwen zijn weg…
  het is er zó stil….
  ik vind het niet leuk zonder de meeuwen in het broedseizoen

  xxx

  1. Hier zijn ze aangekomen en mogen ze er (voorlopig) blijven. Ze krijsen de hele dag 😀

   > Op 27-jun.-2015 om 23:26 heeft Joke Devliegher het volgende geschreven: > > >

 3. De eerste stappen van vogelfotografie heb je fraai gedaan! Makkelijk is zulks niet, ik doe het niet na.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.