iris

 Iris pseudacorus (gele lis – yellow flag)

 

 

gele lis-3304

 

 

Iris pseudacorus (yellow flag, yellow iris, water flag) is a species in the genus Iris, of the family Iridaceae. It is native to Europe, western Asia and northwest Africa. Its specific epithet, meaning “false acorus,” refers to the similarity of its leaves to those of Acorus calamus, as they have a prominently veined mid-rib and sword-like shape.

 

 

gele lis-3318

 

 

De gele lis (Iris pseudacorus) is een plant uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een 0,8–1 m hoge oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water. De plant groeit in water dat tot zo’n 30 cm diep is.

De lange, smalle bladen hebben een iets opstaande middennerf en blijven het gehele jaar groen.

De bloemen zijn van mei tot juni te zien en zijn 5–12 cm in doorsnee. De bloem heeft een groot groen schutblad, drie grote afhangende bloemdekslippen, en drie kleinere kroonbladen. Na de bloei zitten de zaden als een rolletje munten opgestapeld in driekantige zaaddozen. Deze bevatten luchtholten waardoor ze blijven drijven.

 

 

Siberische lis

 

 

 

iris-1-2

 (eentje uit mijn tuin)

 

 

De Iris Sibirica is een elegante en aantrekkelijke tuinplant. De plant is te herkennen aan het grasachtige blad waarboven de bloemen op hoge stelen uitsteken. De hoogte van de bloemen varieert tussen de 60 en 120 centimeter. De bloemen hebben een doorsnede tot wel 12 centimeter met opstaande standaard en lange lippen. Het is een baardloze iris, en heeft geen baard zoals de Iris germanica. De Iris Sibirica bloeit in mei en juni.

 

Bron: wikipedia

Advertisements

39 thoughts on “iris

  1. Je bloemen zijn heel sensueel, bijna verleidelijk vrouwelijk mooi … De achtergrond is fluweelzacht, zoals een goed bokeh hoort te zijn. Kortom, juweeltjes om van te genieten.

  2. Het zijn prachtige bloemen die onze sloten een warme gloed geven.Vooral de tekening in de bloem is zo opvallend en mooi.Geen mens zou het beter kunnen.

  3. Een schitterende bloem die jij bovendien nog knap op de foto wist te zetten, voorzien van een heel interessante uitleg. Bedankt Joke, want ook in mijn vijver bloeien ze heerlijk, en nu zal ik er met andere ogen naar kijken!

  4. Oei Joke Ken ze niet uit mekaar enkel door jou superbeelden met uitleg ga ik nu mijn buren “imponeren” met mijn kennis Hoop dat je mij dit niet kwalijk neemt anders zeg ik ze wel dat het Joke is die dit alles teweeg brengt ! Groetjes

  5. Knappe foto’s weer van deze fraaie bloeiers en een mooie en duidelijke beschrijving van de planten.
    Onze blauwe irissen zijn net uitgebloeid, en ik betwijfel of de gele lissen in ons tuintje bloeien dit jaar.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s