Site UZ Sint-Pieter en Sint-Rafaël I

 

 

Het Sint-Pietersziekenhuis aan de Brusselsestraat te Leuven is al sinds begin jaren ’80 een zorgenkind.

In 1975 bouwde het OCMW en de KU Leuven een nieuwe vleugel van 11 verdiepingen, voor 622 bedden, met 13,6 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid, maar het gebouw werd nooit helemaal afgewerkt door een wijziging in het ziekenhuisbeleid van de overheid. Alleen de gelijkvloerse verdieping werd in gebruik genomen. De vleugel staat al jarenlang leeg en kon geen andere bestemming krijgen door de specifieke inrichting. Er wordt ook geschreven in de pers dat er asbest aanwezig is in het gebouw. Tevens werd dit gebouw opgericht tijdens dezelfde periode dat er besloten werd een nieuw ziekenhuis op de site van Gasthuisberg te bouwen.

Het gebouw is een doorn in het oog van vele Leuvenaars. Het zal dan ook na al die jaren afgebroken worden na een bestemmingswijziging. Samen met de site van Sint-Pieters zal ook Sint-Rafaël hierin betrokken worden.

Alles wat u wil weten over de nieuwe bestemming Hertogensite: klik HIER

Indien je foto’s wil nemen op de sites moet je een schriftelijke aanvraag doen bij de dienst communicatie van UZ Leuven.

 

Sint-Pieter’s Hospital.

In 1975, the CPAS and KU Leuven built a new wing of 11 floors , with 622 beds, with 13.6 million euro subsidy from the Flemish government. The building was never completed because of a change in hospital policy of the government. Only the ground floor was taken into use . The wing has been empty for years and could not get any other destination by the specific device . The building would contain a lot of asbestos. In the same period of the construction of this hospital , they decided to build a new hospital on the site of Gasthuisberg.

The empty building is an eyesore by many of the people of Louvain. After 30 years it will be demolished. Also the site of Saint-Rafael’s will be involved.

The new project will be: Hertogensite.

27 thoughts on “Site UZ Sint-Pieter en Sint-Rafaël I

 1. Heel herkenbaar voor ons zijn er dikwijls op ziekenbezoek geweest Voor die bouw indertijd zijn er toch ook vergunningen en zo gegeven ; Toen waren er ook slimme beleidsmensen Nu in gasthuisberg kan men blijkbaar ook al van die beelden maken ? mogelijk een uitdaging Joke Groetjes

 2. Interesante informatie en beelden Joke.
  Blij worden de mensen er niet van ….
  Hopelijk gaat het snel verandering in komen voor de Leuvenaars.
  Groetjes

 3. Je kan nu voor of tegen dergelijke architectuur staan, maar wat zeker is: je hebt er een schitterende fotocollage van gemaakt!

 4. @Mizzd…je kan dit nooit enkel van één zijde bekijken, als geld-weggooierij, omdat er toch heel wat mensen een werkgelegenheid mee hebben gehad, die anders enkel zouden doppen en zo ook leven van gemeenschapsgeld en zich er minder goed bij zouden voelen.

  Het nieuwe bestemmingsplan ziet er veelbelovend uit. Zie dat jij je linken kan plaatsen en nog enigszins verdoken, hoe doe je dat als ik vragen mag?
  Vroeger kon je linken in de tekst plaatsen en zo onmiddellijk naar de desbetreffende site gaan, maar blijkbaar kan dit niet meer.

  Die gedumpte fiets waarschijnlijk een dagelijks plaatje in Leuven?

  1. Je kan om op het even welk woord gaan staan en dan in de edit balk het icoontje leg link klikken. Er verschijnt dan een venster waar in de link van de bron of de uitleg kan kopiëren en aanduiden dat die link moet open gaan in een apart venster. Dank klik je op OK en het aangeduide woord staat dan in bold of een ander kleur of onderstreept.

   Dumpen van fietsen is inderdaad dagelijkse kost 🙂

   Heb nog een link naar een video bijgezet voor het aanmaken van een hyperlink.

   Groetjes,

   Joke

 5. Allemachtig.. al die geld-weggooierij! en dat terwijl er voor zóveel dingen geen geld lijkt te zijn..! wat zonde!
  Maar je collage is machtig interessant.. heel veel te zien!
  Groetjesss!

 6. Bezin eer je begint zijn ze hier dus toen vergeten.Spijtig van al dat geld en laat ons hopen dat alles toch nog goed zal komen want eer plannen uitgevoerd worden kan er nog veel water naar de zee lopen.

 7. eerst nadenken en dan bouwen

  ‘den bijsluiter’ 🙂 dat zou een apotheek moeten zijn

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.