Kurhaus

Steigenberger Kurhaus Hotel

The Kurhaus was built between 1884 and 1885 by the German architects Johann Friedrich Henkenhaf and Friedrich Ebert. It consisted originally of a concert hall and a hotel with 120 rooms. Having suffered serious damage by fire, it was rebuilt between 1886 and 1887. The ceilings were painted by the Brussels artist Van Hoeck and his large workshop. Several kings and heads of state sojourned in the Kurhaus during its heyday. Until the 1960s, the Kurhaus remained an attraction to the public via the many performances by top artists. The last performance in the Kurhauszaal was by the Rolling Stones on 8 August 1964, who had to flee the building. Fallen into disrepair and closed in 1969, the Kurhaus was saved from demolition in 1975 by being listed as a historic building, and completely renovated. It was reopened in 1979 by Princess Beatrix.

 

In 1818 stichtte Jacob Pronk aan de Verlengde Badhuisstraat een houten paviljoen met een badhuis. In 1828 kwam er op initiatief van de burgemeester een veel groter ‘Stedelijk badhuis’ in classicistische stijl, genaamd Grand Hôtel des Bains naar een ontwerp van stadsarchitect Zeger Reyers. Het Stedelijk Badhuis was zo succesvol dat in 1856 werd besloten het badhuis uit te breiden. In de periode van 1884 tot 1885 werd op dezelfde plek het Kurhaus gebouwd. Na een felle brand werd het tussen 1886 en 1887 herbouwd. Het is ontworpen door de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert. Van 1858-1882 was Jhr mr François Gerard Abraham Gevers Deynoot burgemeester van Den Haag. Het plein voor het Kurhaus werd in 1891 naar hem vernoemd.

 

Advertisements

35 thoughts on “Kurhaus

  1. Mooie serie van één van de laatste mooie en authentieke gebouwen aan het Schevingse strand.
    Je laatste foto laat mooi zien hoe lelijk een groot deel van de Nederlandse kust er tegenwoordig uitziet.

  2. En het staat daar nog steeds heel mooi (te wezen) hè! Je hebt dat prachtig vastgelegd!
    Weet je dat ik het zelfs nog nooit in het echt gezien heb? of in ieder geval.. niet recentelijk.. kan me herinneren dat vriendlief en ik in het begin van onze verkeringstijd eens naar Scheveningen geweest zijn, maar dat is al zo’n 32 jaar geleden hehe.. kan me niet meer heugen of we toen ook bij het Kurhaus zijn wezen kijken.. denk ‘t eigenlijk niet! 🙂
    Ik ken het vooral van rond de voetbalkampioenschappen.. als er een presentator van het televisieprogramma VI-voetbal er zijn intrek neemt en van daaruit zijn mening geeft over de gebeurtenissen van de dag hehe.
    Groetjesss!

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s