zucchini – courgette

Zondag bezocht ik een exotic garden in Geel. Hoe die mensen met toewijding hun tuin omgetoverd hadden tot een exotisch paradijs, ongelooflijk. Bij aankomst kregen we een blad met uitleg en twee bladzijden met foto’s voor een zoektocht. Kon je zien of je alle kantjes en hoekjes bezocht had. De kinderen van het gezin gaven de eerste uitleg en de informatie. Als we naar buiten gingen mochten we nog een courgette meenemen.

courgette-zucchini

 

Zucchini or courgette  is a summer squash which can reach nearly a meter in length, but which is usually harvested at half that size or less. Along with certain other squashes and pumpkins, it belongs to the species Cucurbita pepo. Zucchini can be dark or light green. A related hybrid, the golden zucchini, is a deep yellow or orange color.

In a culinary context, zucchini is treated as a vegetable; it is usually cooked and presented as a savory dish or accompaniment. Botanically, however, zucchini is a fruit, being the swollen ovary of the zucchini flower. Zucchini, like all squash, has its ancestry in the Americas. However, the varieties of squash typically called “zucchini” were developed in Italy, many generations after their introduction from the Americas.

De courgette (ook wel: mergpompoen) is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken. Het Nederlandse woord courgette voor de groente komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Maar de groente kan eveneens rauw worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden de courgette het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in Italië en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden.

 

32 thoughts on “zucchini – courgette

 1. Ik heb daarstraks in mijn tuin gezien dat ik morgen al een deel courgetten moet oogsten.Had vandaag ook al een grote mand snijbonen geoogst die morgen op tafel zullen staan.De gele courgetten ogen wel mooier dan de groene.

 2. prachtige foto en een boeiende uitleg Joke..

  ik had ze niet direct in het geel verwacht, in Geel moet dat kunnen …

  prettige dag

 3. De gele courgette ben ik hier nog niet tegen gekomen, of ik heb misschien niet goed gekeken. Ik maak meestal soep van deze groenten. Heerlijk en gezond!

 4. Een fantastisch initiatief! Niet alleen werd deze tuin herschapen tot een klein paradijsje, het liet je bovendien toe naast deze al knappe foto, waarschijnlijk ook een al even knappe reportage te maken!

 5. Eerste en enige keer dat ik courgette op heb was tijdens een vakantie in Italië.. bij de maaltijd was een halve in de lengte doorgesneden courgetje gegratineerd met kaas.. ik dacht dat het warme komkommer was en vond er niks aan! 🙂 Maar je foto is heel zonnig! 🙂
  Groetjesss!

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s