de doode bemde

De naam van het natuurreservaat kan eenvoudig verklaard worden. ‘Doode’ slaat op het ongeschikt zijn van de gronden voor de landbouwers. Een ‘Bemde’ is een vochtig grasland. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de Doode Bemde alles behalve doods: voor vele dieren en planten is dit vochtige gebied het ideale biotoop.

Op de oeverwallen treft men onder andere fluitenkruid, glanshaver, knolsteenbreek en smeerwortel aan. Op de vochtigere komgronden komen rietlanden, elzenbroeken en zeggevegetaties voor. In de maand mei bloeit er de gele lis. Tussen oeverwal en komgrond komen dottergraslanden voor. Deze zijn in de lente volledig geel gekleurd van de dotterbloemen, boterbloemen en de grote ratelaars.

25 thoughts on “de doode bemde

  1. inderdaad een gevarieerde flora voor iets dat “dood” genoemd wordt.
    OT: je hebt gelijk wat de G van Laphroaig betreft, mijn eerste reactie was ook dat het meer op een C lijkt.

  2. Oooo, wat worden mijn commentaren eentonig… telkens weer kan ik hier niets anders neer tokkelen dan hoe mooi je foto’s wel zijn. Nou ja, de waarheid mag gezegd worden hé Joke, dus ik hoop dat het je niet gaat vervelen…
    OT: reuze bedankt voor het lied meid, je bent een schat!

  3. Vind de berenklauw echt superfotogeniek.. en jouw foto ervan bewijst dat ook maar weer eens, Maar het leverkruid en de springbalsemien.. allemaal helemaal mooi! Bedenk me nu dat ik al heel lang niet meer hier in het Randpark geweest ben, waar ook zoveel leverkruid staat.. vaak met heel veel vlinders erop. Ach ja.. ben natuurlijk al lang in geen énkel park of groengebiedje meer geweest.. geen hond meer om uit te laten. 😦 Moest mezelf maar eens onder m’n kont schoppen en gewoon alléén gaan hè..!
    Groetjesss!

  4. I was going to pick and dye the blooms your first photo and last night someone told me they were like poison ivy and not to touch them, They are beautiful no?

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s