Meerkoet – Eurasian Coot/waterhoen-Common Moorhen

Het nest wordt aan de waterkant gebouwd van riet en waterplanten, maar ook van drijvend afval zoals stukken papier of plastic. In een nest worden 5 – 10 eieren uitgebroed in een tijdsbestek van 21 tot 25 dagen. De jongen, wanneer ze overleven, worden door beide ouders begeleid en kunnen na ongeveer 8 weken vliegen. Overleeft van een nest slechts een enkel jong of zelfs geen (omdat de jongen een gewilde prooi zijn voor reigers en meeuwen), dan doen de ouders een volgende poging. Per broedseizoen doen de ouders 2 tot 3 pogingen een nest jongen groot te brengen.

This species builds a nest of dead reeds or grasses, but also pieces of paper or plastic near the water’s edge or on underwater obstacles protruding from the water, laying up to 10 eggs, sometimes 2 or 3 times per season. Usually only a few young survive. They are frequent prey for birds such as herons and gulls. Coots can be very brutal to their own young under pressure such as the lack of food. They will bite young that are begging for food and repeatedly do this until it stops begging and starves to death. If the begging continues, they may bite so hard that the chick is killed.

meerkoet

waterhoentje – Common Moorhen

Waterhoentjes zijn donker van kleur met een rode snavel en een rood blesje op het voorhoofd. De punt van de snavel is geel van kleur. Op de flanken hebben ze witte strepen. In tegenstelling tot meerkoeten beschikken ze niet over zwemvliespoten. Met hun lange groene tenen foerageren ze dan ook regelmatig op de oever. De lichaamslengte bedraagt 32 tot 35 cm en het gewicht 175 tot 500 gram.

The Common Moorhen (Gallinula chloropus) (also known as the “swamp chicken”) is bird species in the Rallidae family. It is distributed across many parts of the Old World. The Common Moorhen lives around well-vegetated marshes, ponds, canals and other wetlands. The species is not found in the polar regions or many tropical rainforests. Elsewhere it is likely the most common rail species, except for the Eurasian Coot in some regions. The closely related Common Gallinule of the New World has been recognized as a separate species by most authorities, starting with the American Ornithologists’ Union and the International Ornithological Committee in 2011.

waterhoen

Klik om te vergroten/click to enlarge

Advertisements

41 thoughts on “Meerkoet – Eurasian Coot/waterhoen-Common Moorhen

 1. ze hebben grote ‘voeten’ die meerkoeten en waterhoentjes
  straks dan de kleintjes, ze zijn zo schattig
  meerkoet is met witte bek, ik onthoud het op een rare manier, koe(t) kan wit zijn maar nooit rood 😀

 2. Vroeger dacht ik dat de meerkoet een mannelijk waterhoentje was, dankzij de fotografie ben ik er ook achter gekomen dat het wel degelijk 2 verschillende watervogels zijn. Mooi & interessant logje !

 3. De tweede foto van het waterhoentje mijn voorkeur…hier zijn van beide diertjes de kleuren heel naturel weergegeven.Het effect van de tweede met een beetje focus rechts en onderaan zeer speciaal…proficiat en tot nog eens grtjs

  1. Ik heb in tussentijd gevonden waardoor de kleuren niet goed zaten, dank je. Groetjes

   > Op 21-apr.-2014 om 16:22 heeft mijn nikon en ik het volgende geschreven: > > >

 4. moeilijk te fotograferen water vogels, leuk die meerkoet op het nest, mooi verscholen tussen het riet
  waterhoentjes weten meestal niet hoe snel ze uit de voeten moeten komen als je in de buurt komt,
  deze liet zich wel even fotograferen, leuke foto

 5. Zie geen fout in de foto’s op mijn scherm ! Zal wel aan mij liggen (comme d’habitude) mooi hoor ken die vogels niet !Nu wel dank zij die uitleg er bij ! Mooi Grts

  1. Ze zijn in tussentijd verbetert Willy, had mijn witbalans verkeerd staan. Je ogen werken nog goed!

   > Op 21-apr.-2014 om 08:48 heeft mijn nikon en ik het volgende geschreven: > > >

 6. Jouw knappe foto’s spreken steeds weer van je liefde voor de natuur en wat er in leeft Joke! Bovendien ga ik hier altijd weer een beetje slimmer vandaan met al die interessante informatie waarop je ons vergast… waarvoor dank!

 7. Je hebt al de uitleg al bij je foto’s gekregen Joke. .Verwarde de 2 vroeger ook altijd maar eens je het weet ,vergeet je het nooit meer.
  Best gezellig nu aan de waterkant want iedereen is er druk in de weer.

 8. De tweede foto vind ik erg mooi, maar dat komt misschien wel vooral omdat ik hier nog nooit een waterhoentje heb kunnen fotograferen. Ik verheug me nu al op de mooie kleurige koppie van de jonge meerkoetjes. 🙂

 9. Zo nou ga ik ook een duit in het zakje doen, het kan aan mij liggen, ik vind de foto’s te helder/licht het doet een beetje pijn aan mijn ogen. Nogmaals het kan aan mijn scherm liggen. Buiten dat, vind ik je meerkoet en waterhoentje mooi scherp!

 10. Het waterhoentje herken je meteen aan de rode snavel, hij/zij staat mooi op de foto hoor Joke,Het meerkoetje, zal nog even moeten broeden, maar met dit weer zal dat best gaan .

 11. Het zijn wel twee verschillende vogels die je laat zien hè.. de eerste is inderdaad een meerkoet, de tweede is echter een waterhoentje. Er zijn een aantal verschillen te zien, in kleur van de snavel en de veren. De kuikens van een meerkoet heeft trouwens een knalrood snaveltje!
  Maar het zijn beide wél prachtige fotootjes!
  Groetjesss!

 12. Hoewel niet echt storend lijkt er toch iets mis te zijn met de kleurbalans. Verder ga ik voor foto 2 waarbij de oever een prachtige scheidslijn is tussen scherpte en onscherpte

  1. Gelijk heb je, wist niet direct wat voor een watervogel het was, wist wel dat er bloggers waren die het mij gingen vertellen, dat hoopte ik althans, was even lui 🙂

 13. Joke… misschien ligt het aan mijn beeldscherm, maar ik vind de laatste twee reeksen met foto’s teveel magenta hebben… ik zie een paarse gloed in de beelden? (verwijder dit comment gerust!)

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.