Nijlgans – Egyptian Goose

Zaterdagmorgen om 9.30 u was ik in het Provinciaal Domein te Kessel-Lo een wandelingetje aan het maken. Eens proberen enkele watervogels zachtjes te benaderen en een foto te nemen.  Het was nog heel fris deze morgen maar de dieren genoten reeds van het weertje.

De lichaamslengte bedraagt 63 tot 73 cm en het gewicht 2,5 kg. Het verenkleed van beide geslachten is gelijk. De nijlgans leeft voornamelijk op land, hoewel ze goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt ze een territorium, soms zelfs agressief, maar ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Die agressiviteit is trouwens het handelsmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken – waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden en dergelijke, slachtoffer zijn – en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken. De nijlgans eet zaden, bladeren, grassen en stengels. Af en toe eet dit dier sprinkhanen, wormen en andere kleine dieren.

Wikipedia

It swims well, and in flight looks heavy, more like a goose than a duck, hence the English name. It is 63–73 cm long. The sexes of this species are identical in plumage, and the males average slightly larger. There is a fair amount of variation in plumage tone, with some birds greyer and others browner, but this is not sex- or age-related. A large part of the wings of mature birds is white, but in repose the white is hidden by the wing coverts. When it is aroused, either in alarm or aggression, the white begins to show. In flight or when the wings are fully spread in aggression the white is conspicuous. The voices and vocalisations of the sexes differ, the male having a hoarse, subdued duck-like quack which seldom sounds unless it is aroused. The male Egyptian Goose attracts its mate with an elaborate, noisy courtship display that includes honking, neck stretching and feather displays. The female has a far noisier raucous quack that frequently sounds in aggression and almost incessantly at the slightest disturbance when tending her young.

nijlgans-1

nijlgans

nijlganzen-2

nijlganzen-1

Klik om te vergroten/click to enlarge

35 thoughts on “Nijlgans – Egyptian Goose

 1. Vreemd.. vind die beesten hiér altijd één van de schijterigste soorten.. ze maken altijd heel hard dat ze wegkomen, nog eerder dan de eenden! 🙂
  Maar het zijn wel mooie vogels hè!
  Fijn paasweekend Joke!
  Groetjesss!

 2. De nijlgans is inderdaad een prachtig dier, spijtig dat je hier geen foto mee kan posten, heb er een zeer mooie van een Nijlgans met kleintjes. De eerste vind ik redelijk gelijkend, de andere twee scherp maar de kleuren onrealistisch. Weet niet wat je ermee gedaan hebt, maar de kleuren doen het beest onrecht aan, de scherpte is goed.
  Voorlopig blijft de XY-blog even bestaan zonder andere foto’s, als je de wapens de wereld niet uitkrijgt ga je er maar op een andere manier mee aan de slag.

  Fijn paasweekend

  1. Ik heb geen enkele bewerking gedaan en gefotografeerd op M stand, ik weet het niet

   > Op 20-apr.-2014 om 09:47 heeft mijn nikon en ik het volgende geschreven: > > >

  2. Ik zie het al, als ik vergelijk met de beste foto die ik van dat dier heb…jij kan veel scherper trekken, maar in deze foto’s zit teveel blauw…voor de rest ken ik er niet veel van hoe je dat in die M-stand kunt opvangen of veranderen… grtjs

 3. Niet alleen heb je deze wel heel merkwaardige vogel knap op de foto weten te zetten Joke, met de informatie er bij ga ik hier weer een beetje slimmer vandaan, bedankt!
  Fijn paasweekend meid, geniet ook daar van hé!

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.