gall

Prachtige woekeringen
bestaan in de natuur

Door schimmels, bacteriën
veroorzaakt met
hun hormonale vuur

Vooral bij de eik
is dit het geval
Spuwend, uitbrakend
zijn eikengal!

@Pien

galappel

Klik om te vergroten/click to enlarge

31 thoughts on “gall

  1. Uit de galappels van eikenbladeren werd in het verleden inkt gemaakt door toevoeging van ijzer(II)sulfaat. Deze techniek was al bekend in de Romeinse tijd. De galappels bevatten veel looizuur dat een verbinding maakt met ijzer(II)sulfaat. Deze verbinding is in het begin kleurloos, maar wordt zwart door blootstelling aan de lucht (oxidatie tot ijzer(III)sulfaat). In oude inkten werd daarom een extra kleurstof toegevoegd, een extract van blauwhout, zodat tijdens het schrijven de letters ook leesbaar waren. Deze kleurstof is niet lichtecht en verdwijnt dan ook op den duur.

   De gallusinkt is zuur en tast op termijn het papier aan. Dit verschijnsel wordt inktvraat genoemd, die vooral ernstig is als er dik met inkt geschreven is. Bovendien verkleurt de inkt na verloop van eeuwen naar bruin.

 1. Je zou ze allemaal eens moeten bundelen, je mooie logs over de natuur, ik denk dat ze je in die vorm gegoten meer leren dan boeken doen!

 2. Ik heb er nooit bij stilgestaan wat het eigenlijk is…
  Een eikengal is een rond bolletje dat net onder de oppervlakte van het blad zit enz…
  Weer wat bijgeleerd 🙂
  Oh! Ja! Ik zou het voornaamste nog vergeten. “Mooie foto!” Joke 🙂

  1. Gal (plantkunde) Een gal is een woekering van een plant, ontstaan door een parasiet, meestal een insect (een galwesp, galmug of galmijt) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor delarve. Er bestaan ook gallen die door schimmels worden veroorzaakt. De tak van wetenschap die zich met gallen bezighoudt wordtcecidologie genoemd. De algemeenste en best onderzochte galwesp is de Cynips quercusfolii die de bekende galappelsveroorzaken.

   Een sluipwesp legt een ei in de larve die zich in deze gal op een eikenblad bevindt. Naargelang van de vorm van de gal spreekt men over een beursgal (bijv. opereprijs), blaasgal (bijv. op els), buidelgal (bijv. op iep), hoorngal, knobbelgal,spiraalgal (bijv. op Italiaanse populier). Talloze soorten insecten zijn in staat om het ontstaan van een gal op een plant te induceren; daarnaast zijn er ook veel insecten die specifiek op de in de gal groeiende larven parasiteren door hun ei in de larve binnen in de gal te leggen. Het insect dat uit het gal komt, is dus niet per se de veroorzaker van dat gal. Er zijn gallen van stengels, bladeren, en bloemen bekend. Men spreekt dan vanbladgal, bloemgal, knopgal, meeldraadgal, schorsgal, stengelgal of wortelgal. Ze hebben lang niet allemaal de karakteristieke bolvorm van de bekende inktgallen opeikenbladeren. Bij de gewone zomereik, een populaire plant voor galvormend insecten, zijn tientallen soorten gallen aangetroffen.

 3. Ik had een paar maandjes geleden een gal gevonden op m’n rozenstruik in de tuin.. maar dat was een hele andere.. een warrige bol net.. het heette dan ook mosgal. Moet nog eens de tuin in om te zien of het echt zo rood geworden is als dat schijnt te worden.. net als dit galappeltje van jou hè! 😀
  Groetjesss!
  ps. ik móét sowieso elke dag 2x met de hond uit.. dus veel rusten met die voet kan ik inderdaad niet.

 4. Dag Joke, niet zo gemakkelijk om die te vinden. Je hebt er weer een prachtige foto van gemaakt. Ik wens je een fijne woensdag toe. Beste groeten van Luc.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.