akkerwinde – field bindweed

akkerwinde-1

De akkerwinde (Convolvulus arvensis) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). Hij komt voor op grazige plekken, bouwland, langs wegen en in de duinen. De stengels winden zich tegen de wijzers van de klok in om dingen heen.

De bloem is roze of wit en heeft aan de buitenkant donkerdere strepen. De bloemen hebben een doorsnede van 1,5 tot 3 cm. Er zijn vijf kelkbladen met ronde tanden. De bloemen hebben een aangename geur. Eén tot drie bloemen bloeien aan een lange steel met halverwege twee schutblaadjes. De bloeitijd is van juni tot de herfst.

akkerwinde-2

Advertisements

23 thoughts on “akkerwinde – field bindweed

  1. Een prachtige bloem, knap op de foto gezet… jammer dat de plant alles overwoekert, je moet ze een beetje in toom houden, maar mooi is ze beslist!

  2. Zoals jij hem gefotografeerd hebt, Joke, is hij prachtig. Toch heb ik niet zo’n hele goede verhouding met deze plant. Op mijn volkstuin woekert hij namelijk met lange witte wortelstokken, die heel moeilijk onder de duim te houden zijn.

    Groeten Henk

  3. ik sta er altijd verstomd naar de kijken..hoe ze zich handhaven en toch telkens weer waar ook tussenuit geraken en hun fijne bloemknopjes boven steken.Klein,fijn en sterk en heel mooi weer gegeven door U Joke

  4. Dag Joke, deze foto’s vind ik mooie, van kleuren en ze zijn scherp, gewoon prachtig. Ik wens je een fijne dag toe. Beste groeten van Luc.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s