the castle of Ooidonk-het kasteel van Ooidonk

Het bijzonder mooi Kasteel van Ooidonk, waar ooit de Graaf van Horne thuis hoorde, is één van de mooiste van het land en is nog steeds bewoond door de eigenaar. Het kasteel was meermaals verwikkeld in stedelijke conflicten in de 14e en 15e eeuw en vaak betrokken bij godsdienstoorlogen in de 16e eeuw. Het vroegere middeleeuwse slot werd aangepast en kreeg het huidige uitzicht 1595 dankzij Maarten della Faille. Het buitenaanzicht, vooral de torens, de trapgevels en de vele schoorstenen roepen een beeld op van de kastelen van de Loire zoals in Chambord.

Het kasteel werd gemoderniseerd in 1870 zonder inbreuk te doen aan de originele renaissancestijl en vanaf 1958 opengesteld voor het publiek. Het interieur is zeer rijk gevuld met kostbare meubels, zilverwerk, schilderijen en familieportretten. De opeenvolgende eigenaars, waaronder de huidige graaf Juan t’ Kint de Roodenbeke, hebben steeds getracht het landelijke uitzicht rond het domein te bewaren. De tuinen zijn prachtig en zeker een bezoek waard.

Ik was er vorige week samen met – I was there last week with
Fotorantje

The lovely Ooidonk castle, once the home to the earl of Horne, is one of the finest in the country and is still inhabited by the owner. The castle was numerously involved in conflicts between cities duriing the 14th and 15 century and saw its fair share of religious wars during the 16th century. In 1595 the medieval castle was rebuilt and given its current looks thanks to Maarten della Faille. The outer view, the towers especially, crow-step gables and many chimneys evoke the images of Loire castles such as Chambord.

The castle was brought into the modern age in 1870 without removing the original renaissance style and was opened to the public from 1958 on. The castles interior is filled with precious furniture, silver, paintings and family portraits. The successive owners and the current earl Juan t’ Kint de Roodenbeke, have always achieved to maintain the rural panoramic view of the grounds. The gardens are exquisite and worth a visit.

41 thoughts on “the castle of Ooidonk-het kasteel van Ooidonk

 1. erg mooie zonnige serie van dit kasteel, gelijk even opgezocht waar Ooidonk ligt, hmmm niet echt in de buurt
  heel leuk ook de slide show als je op een foto klikt, is een nieuwe optie van wordpress zag ik bij de laatst update

 2. ‘t Ja, nu je’t zegt! Het heeft wat weg van het Nationale bankgebouw aan de Frankrijklei te A’pen, dat op zijn beurt een kopie is van Chambord 🙂

 3. al veel gehoord over ‘het kasteel van Ooidonk’ maar nog nooit gezien. wat hou ik van kastelen en water! mooie serie Joke!

 4. Ben er enkele jaren binnen geweest voor de jaarlijkse wijnproeverij. En mijn loodgieter vertelde me onlangs, dat de baron kan zagen, als geen ander. Je kan het je dus niet voorstellen wat zich allemaal binnen in zo’n kasteel bevind. Prachtige foto van een prachtige locatie!

 5. Mooie foto’s….Ooidonk staat nu ook op mijn to-do-lijstje. Ik wist niet eens dat daar een kasteel stond.

 6. Van je foto’s te zien krijg ik al zin om daar naartoe te gaan, dat is inderdaad een prachtig kasteel, mooi in beeld gebracht Joke, ik wens je een fijne avond toe. Beste groeten van Luc.

  1. oeps t was te vroeg weg
   wou nog zeggen dat we wel veel geluk hadden met het weer toen, was zo stralende zon als nu
   zo’n gezamelijk uitstapje is voor herhaling vatbaar 🙂

 7. tis een prachtige serie van het kasteel geworden joke,
  erg mooi, met dat zonnetje erbij hé.
  dat ligt je wel 🙂

  mij ook hoor:-)

  morgen weer zo’n dag ?
  xxx

 8. Geboft met het weer hebben jullie! vorige week was het nog halen en brengen wat dat betreft hè..voor hetzelfde geld was die mooie blauwe lucht betrokken geweest en liep je in de sneeuwbuien! 😀 Maarrr…dat kasteeltje blijft onder álle weersomstandigheden wel mooi denk ik..ik zag het vaker op blogs en het is echt wel een bjoetie hè! Je legde het heel mooi vast!
  Groetjess!

 9. Inderdaad een prachtige locatie, Joke. Toeval of niet maar gisteren ben ik er nog naar de tuindagen geweest. Veel te veel volk om op zulke evenementen foto’s te nemen. Vandaar dat ik de nikon thuis in zijn mandje had gelaten.
  Vroeg of laat gaan wij toch nog eens opeen botsen. 😉

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s